Hlavní obsah
Finance

Živnostníkům zvednout zálohy. Ti to unesou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Od roku 2025 čeká živnostníky opětovné zvedání záloh, což pro ně ročně bude znamenat až dvacet tisíc navíc odvedených do státní kasy oproti roku 2024. Stát si tím přijde na jednotky miliard.

Článek

Od roku 2025 bude minimální záloha na sociální pojištění činit 35% průměrné mzdy. Stávající výše zálohy je 30%. Vláda tento krok vysvětluje snahou snížit deficit veřejných financí, což je jistě chvályhodné. Ale co takhle deficit snižovat také na výdajové straně? Například omezením různých dotací, podpor, dávek a příspěvků.

Česká republika je natolik sociální stát, že by slovo sociální mohlo tvořit i část jejího oficiálního názvu. Česká sociální republika. Jednou z definic sociální je republiky je zajišťování sociální rovnosti. Což je jistě skvělá myšlenka i vítaný cíl, ale provedení v našem případě už tak skvělé není. Odebrání nezanedbatelné části výdělku těm schopným a rozdáním ho bez jakékoliv zásluhy mezi méně schopné nepomůže ani jedné skupině. Zvyšování odvodů těm schopných může znamenat snížení jejich motivace vydělávat víc a dotování méně schopných zcela jistě bude znamenat potlačení jejich motivace dělat aspoň něco.

Od státu by nikdo neměl očekávat, že bude lidem v produktivním věku dotovat bydlení, bude jim dotovat energie, jídlo, jízdné, pastelky, nebo neochotu se o sebe postarat. Mimo jiné i tyto pobídky se následně promítnou ve zdražení bydlení a dalších produktů a služeb. A s každým dalším volebním obdobím bude příjemce dávek a darů potřeba něčím uplatit, přičemž navýšení, nebo rozšíření stávajících příspěvků se přímo nabízí. Co na tom, že to zase zaplatí ti, kteří se práce nebojí.

Stát by neměl lidem brát motivaci starat se sám o sebe. Pokud někomu zaplatí bydlení, jakou motivaci ten člověk bude mít, aby si na bydlení začal sám vydělávat? Pokud někomu bude stát platit za to, že nepracuje, jakou motivaci bude takový člověk mít k tomu, aby si práci našel. Stát by měl lidem vytvořit podmínky pro dobrý život, usnadnit jim podnikání i práci. Ne jim dobrý život dotovat. Pokud by stát stovky miliard nerozhazoval formou sociálních darů, už jsme dávno mohli mít tolik potřebné dálnice, nebo novou jadernou elektrárnu. Ale nemáme. Nemáme ani na to, abychom udrželi stávající tempo prožírání veřejných peněz. A tak musíme zvedat daně a odvody. Dnes živnostníkům, příště zaměstnancům. Lidé si zanadávají, schudnou, ale zvyknou si.

Zdroje:

https://www.finance.cz/551634-minimalni-zalohy-pro-osvc-v-roce-2025/

https://www.asz.cz/clanek/10934/pres-20-tisic-rocne-navic-zvyseni-odvodu-osvc-je-hon-na-male-zivnostniky-zlobi-se-asociace/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Soci%C3%A1ln%C3%AD_st%C3%A1t

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz