Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dovolená za socialismu byla peklo: Čekaly na nás ostnaté dráty, výjezdní doložky a celní prohlášení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Doba socialismu byla plná omezení, která se týkala i cestování a dovolených. Dovolené byly regulovány státem, a to jak v rámci vnitrostátních, tak i mezinárodních cest. Kdo se rozhodl vycestovat mimo hranice, potýkal se s řadou pravidel a byrokracie.

Článek

Ostnaté dráty a výjezdní doložky se staly symbolem socialistické doby. Při cestování za hranice bylo běžné narazit na značky varující před pokusem o útěk. Lidé se tak setkávali s fyzickými i psychickými bariérami, které měly za úkol udržet občany v rámci země. Dnes je to věc, kterou si turisté a cestovatelé neumí vůbec představit. Před listopadem 1989 byla cesta za hranice Československa plná nejrůznějších překážek. Občané směli vycestovat ze země jen do některých vybraných socialistických států. Bez větších překážek bylo možné se dostat pouze do východního Německa, Rumunska, Maďarska, Polska a Bulharska.

Trasa zájezdu byla striktně daná

Co ale bylo nepochopitelné, byl omezený výjezd do Sovětského svazu. Naši bratři, kteří nám do Československa vyslali vojenskou pomoc si chránili své území tak, aby přijíždějící turisté neviděli bídu, která vládla ve většině na vesnicích. To by nedělalo dobrou propagaci výborně prosperujícímu socialistickému státu. Navštívit Sovětský svaz bylo umožněno jednotlivcům pouze ve větší skupině a to za odměnu, například za dobré pracovní výsledky. Trasa zájezdu, návštěva památek a termín cesty byly však striktně dané. Pokud jste se ale rozhodli si dovolenou s rodinou užít u moře, nejčastěji se jezdilo do Rumunska a Bulharska. Také se jezdilo k vyhlášenému maďarskému moři Balatonu. I to byla dostačující náhrada pravého moře a pláží. Pokud jste si chtěli užít socialistického luxusu na východě, dostali jste možnost si na dovolenou zajet na Krym nebo Soči.

Foto: Pixabay/Public domain

Pevné nervy a trpělivost

O vycestování do západní Evropy se většině občanů mohlo jen zdát. Co všechno bylo nutné podstoupit, když jste chtěli vycestovat na dovolenou jinam než jen na východ? Důležité bylo obrnit se trpělivostí a pevnými nervy. Výjezdní doložka bylo povolení státních orgánů k výjezdu ze země, a to jak na dovolenou, tak i za jinými účely. Bez ní nebylo možné opustit území socialistického státu. Jugoslávie, což je nynější Chorvatsko, byla vysněnou destinací mnoha lidí, do které však nebylo vůbec snadné se vydat. Na západ ve většině případů bylo možné vycestovat pouze prostřednictvím cestovních kanceláří. I to však mělo jeden velký háček. Pro získání vysněného zájezdu bylo nutné absolvovat noc na přinesené židličce a ve spacáku v nekonečně dlouhé frontě před cestovní kanceláří. To však stále neznamenalo, že se zakoupeným zájezdem do vysněné destinace ještě pojedete. Další překážkou byla žádost v bance o devizový příslib, další žádost o vycestování jste museli podat také svému zaměstnavateli.

Požádat jste museli i uliční výbor KSČ

Co to znamenalo? K vaší žádosti se muselo vyjádřit Revoluční odborové hnutí a rovněž vedení podniku. Pokud jste byli v zaměstnání aktivní a neměli jste žádný černý puntík, bylo vaše vycestování schváleno. K tomu všemu jste ještě museli požádat o schválení cesty i uliční výbor KSČ. Z celé řady osob výboru stačil pouze jeden hlas proti, a veškerá vaše snaha o vycestování byla zbytečná. V neposlední řadě bylo velkým oříškem získat v bance požadovanou výši valut, která byla stanovená na osobu a nebylo možné získat na pobyt více peněz.

Foto: Pixabay/Public domain

Peníze Vám museli se vším sedět. Jakmile jste překročili nákup, byl na celnici problém.

Často se stávalo, že den před odjezdem banka požadované valuty stále neměla. Když už jste konečně všechny tyto nástrahy zdárně překonali, mohli jste začít balit kufry a připravovat se na cestu. Ale stále jste ještě neměli vyhráno. Stačilo, že váš dobrý soused nebo známý usoudili, že se balíte tak, jako by jste se už nechtěli vrátit zpět do země. To vedlo k tomu, aby si vás na hranicích prolustrovali i s kufry a rozhodli, že do zahraničí neodjedete.

Dovolená za socialismu byla dobrodružstvím

Nakonec už jen zbývalo vyplnit před cestou celní prohlášení, které nás omezovalo ve vývozu a dovozu produktů. Lidé, kteří cestovali do zahraničí, byli povinni uvést veškeré cennosti, elektroniku a fotoaparáty, které vyváželi, a nakoupené suvenýry které si vezli zpět do země. Cílem bylo kontrolovat, zda lidé nevezou zahraniční zboží, které by mohlo konkurovat místní produkci nebo bylo považováno za nepřijatelné z politických důvodů. I přes tyto omezení a bariéry se lidé snažili si dovolenou užít. Dovolená za socialismu byla svým způsobem dobrodružstvím. Cestování bylo náročné, ale zároveň nám umožňovalo získat jiný pohled na svět. Dnes máme možnost cestovat bez omezení. Ostnaté dráty, výjezdní doložky a celní prohlášení nám připomínají, jakým způsobem byl život v tehdejší společnosti omezený.

Zdroje: Kudyznudy.cz,, Autorský text a vlastní zkušenost redaktora

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz