Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hitlerovo Orlí hnízdo: Stavba, které se vůdce obával, nabízí dechberoucí pohled na okolní Alpy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ondřej Žváček - Wikimedia Commons (CC BY 2.5 - https://creativecommons.org/licenses/by/2.5/deed.en)

Orlí hnízdo bylo postaveno jako dárek k 50. narozeninám Adolfa Hitlera jeho zástupcem Martinem Bormannem. Bylo dokončeno roku 1938 a mělo sloužit jako Hitlerovo útočiště. Nachází se v nadmořské výšce 1 834 metrů a nabízí výhled na bavorské Alpy.

Článek

Původně se stavbě říkalo čajovna na Kehlsteinu

Kehlsteinhaus, lidově nazývané Hitlerovo Orlí hnízdo, se tyčí na vrcholu bavorských Alp v horské oblasti Obersalzberg, poblíž jihobavorského města Berchtesgaden v Německu, asi 150 kilometrů od Mnichova. Stavba trvala přibližně jeden rok a byla uvedena do provozu 20. dubna 1939. Na práci byli najímáni němečtí, rakouští a italští dělníci. Stavba je připomínkou temné kapitoly lidských dějin. Tento architektonický zázrak, který navštěvovali významní nacističtí představitelé, se proměnil v jedinečnou historickou památku, která vzbuzuje zvědavost, vyvolává etické otázky a slouží jako chmurná připomínka zvěrstev druhé světové války. Ani nacisté, ani sám vůdce nenazývali tuto chatu Orlím hnízdem. Tuto přezdívku vymysleli spojenci a nakonec se v Německu ujala. Původně se stavbě říkalo čajovna na Kehlsteinu.

Dnes je na místě muzeum a restaurace

Rozhodnutí zachovat po válce Hitlerovo Orlí hnízdo se neobešlo bez různých protestů. Někteří se vyslovovali pro jeho demolici, protože se domnívali, že představuje bolestnou připomínku nacistického režimu, samotní Němci chtěli chatu zničit. Nakonec však bylo rozhodnuto stavbu zachovat jako historickou připomínku této těžké doby, aby nikdo nikdy nezapomněl na zlo páchané Hitlerovými stoupenci. Dnes je na místě provozována restaurace s tradiční gastronomií a historické muzeum. Orlí hnízdo je sice dokladem architektonického mistrovství své doby, ale slouží také jako příležitost k historickému vzdělávání. Muzeum v budově nabízí pohled na vzestup a pád Třetí říše a poskytuje návštěvníkům možnost zamyslet se nad důsledky totalitarismu a důležitosti ochrany lidských práv.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Jeden z tunelů vedoucí k pozoruhodnému výtahu.

Pro turisty, kteří se zajímají o historii, nabízí Orlí hnízdo jedinečnou příležitost stát se svědky významného místa z druhé světové války. Cesta na vrchol zahrnuje klikatou horskou cestu a jeden z tunelů vede k pozoruhodnému mosaznému výtahu, který stoupá skrz horu. Všichni významní návštěvníci se do budovy dostávali právě jím. Tento zážitek je připomínkou obtíží, kterým museli čelit odpůrci Hitlerova režimu a houževnatosti těch, kteří se postavili na odpor. Adolf Hitler chodil do Orlího hnízda jen tak pro zábavu. Nespal tam, protože se bál o svůj život, bral ho pouze jako místo schůzek a uvolněných setkání členů nacistické strany. Vůdce navštívil toto sídlo pouze sedmnáctkrát. Právě zde se dohodli na zahájení druhé světové války a vytvořili plán na ovládnutí celé Evropy. Často tam s ním chodila i jeho milenka Eva Braunová, která tam měla i svůj pokoj.

Zamyšlení se nad minulostí

Návštěva Hitlerova Orlího hnízda vyvolává směsici emocí. I když nelze popřít historický význam tohoto místa, vybízí nás k zamyšlení nad tím, jak je důležité poučit se z historie, pochopit důsledky nekontrolované moci a usilovat o tolerantnější a inkluzivnější budoucnost. Hitlerovo orlí hnízdo je historické místo, které během letní sezóny přiláká více než desítky tisíc turistů, kteří se na toto děsivé místo vydávají. Jak mnoho z nich v různých cestovatelských blozích uvádí, celá stavba na mě působila podivně, měli velmi nepříjemné pocity, mrazení a cítili tam velmi špatnou energii. Nakonec právě díky vzpomínkám, vzdělávání a poučení se z minulosti, můžeme usilovat o lepší budoucnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz