Hlavní obsah
Cestování

I v metropoli najdete oázy klidu. Krásné pláže a pobřeží v tureckém Istanbulu nadchnou svou krásou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Istanbul, který se stýká s asijským a evropským kontinentem je z jedné strany omýván Černým a z druhé Marmarským mořem. Má mnoho krásných pobřeží a jedinečných pláží na světě. Vždy se vyznačoval oslnivou krásou a fascinujícím výhledem na Bospor.

Článek

Istanbul se po staletí vždy vyznačoval svými tradicemi a minulostí, mezi kterou patří například historické chrámy, ohromitelná krása a znovu přitahující výhled na Bospor. Toto město se nachází na tureckém poloostrově a nabízí neskutečně krásná pobřeží, kde si jako turisté můžete užívat jedinečnou scenérii, uniknout městskému ruchu, dýchat vůni jódu z moře a klidně, bezstrarostně odpočívat.

Turecké pláže pro dokonalý odpočinek

Pokud máte chuť zažít opravdové potěšení ze šlapání proti proudu moře na anatolské straně Istanbulu, je Caddebostanské pobřeží přesně tím místem, které hledáte. Na pobřeží můžete podnikat dlouhé túry, případně se projet na kole po úchvatném okolí. Toto pobřeží je již několik let častým cílem istanbulských turistů, a to jak o víkendech, tak i ve všedních dnech. Caddebostan je velmi kouzelné pobřeží, kde si v poklidu letních večerů užijete nádherný západ slunce. Přes den pak můžete ležet jen tak v trávě a pozorovat modrou oblohu, popřípadě uspořádat piknik s rodinou či přáteli a spojit příjemné s užitečným.

Jednou z dalších památek, jsou především pláže Ortaköy, které jsou pro Istanbul velmi významné. Zvláště mešita Ortaköy a úchvatný výhled na Bospor, který opravdu nadchne všechny věkové kategorie. Nachází se v blízkosti Bosporského mostu a na pobřeží jsou k posezení velmi příjemné kavárničky a restaurace, kde si můžete dát typickou tureckou kávičku něco k jídlu a pití. V Ortaköy je velmi oblíbené pojídání vaflí a kumpiru. Tyto úžasné chutě můžete zažít přímo na pobřeží nebo v kavárně s nádherným výhledem. Můžete si také dopřát zajímavou prohlídku Bosporu na lodích, které přímo odtud vyplouvají.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Pobřeží Bebek je jedno z nejznámějších a nejvíce navštěvovaných istanbulských pobřeží. Podél pobřeží Bebek vede dlouhá pěší stezka, kterou můžete využít ke klidným procházkám, kde se v blízkosti nachází nádherné restaurace a kavárny. Pokud budete chtít, můžete si výhled na moře vychutnat v pohodlných křeslech nebo na lavičkách. Také zde můžete podniknout pěší turistiku, protože pláže jsou natolik dlouhé a rozmanité, že se rozhodně nudit nebudete.

Další významný bod je pobřeží Kuzguncuk, které se táhne od Üsküdaru až po Kadıköy, a je známé pod starým názvem Hrisokeramos. Pláž získala jméno podle kostela z pozlacených dlaždic, který tady byl postaven v byzantském období. Dotuje se, že dokonce toto místo navštívil údajně i samotný slavný vojevůdce byzantské říše Leontynos. Také na tomto místě můžete spatřit a obdivovat dřevěné domky a sídla, která vás zaujmou svým estetickým postojem. Z mořského pobřeží můžete obdivovat pohled na Bospor. V této oblasti můžete navštívit kultovní místa různých náboženství, jako jsou synagogy, mešity a kostely.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Typická vůně moře a občasný otravný křik racků, zvuky trajektů, pozoruhodné historické sídla, a nádherné parky. To vše k tomuto místu neodmyslitelně patří a po čase, kdy vás z toho uši budou bolet zjistíte, že je vám příjemně a nechcete se ani na minutu vzdálit. Beşiktaşské pobřeží je místem, kde najdete vše na jednom místě. Pobřeží Beşiktaş, které je jedním z pobřeží, které hostí nejvíce návštěvníků v Istanbulu, je místem, které často navštěvují domácí i zahraniční turisté díky pohodlné dopravě. Palác Çırağan, jeden z nejkrásnějších paláců na Bosporu se nachází také nedaleko pobřeží Beşiktaş je jednou z historických budov, kterou by jste za svého pobytu neměli vynechat. Palác, ze kterého je dnes hotel se pyšní historickými předměty, jsou zde také umělecká díla a starožitnosti.

Pláž Kilyos a pobřeží patří k nejlepším možnostem, jak se zbavit rušného města, odpočinout si a nadýchat se mořského vzduchu. Kilyos, se rozkládá na pobřeží Černého moře a je spojena s istanbulskou čtvrtí Sarıyer. Hrad Kilyos, jehož historie sahá až do 4. a 5. století, sloužil k obranným účelům v době Byzantské říše. Je jednou z nejstarších historických staveb v této oblasti. Mimo uvedených pobřeží a pláží se v Istanbulu nachází ještě mnoho dalších krásných pobřeží. Ti, kteří přijíždějí do Istanbulu jako turisté, by si měli na pobřeží a pláže, které stojí za vidění vyhradit delší čas a také by si neměli nechat ujít historické místa s ulicemi a památkami starobylého města.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz