Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kdo během výuky nekouřil, čekal na něho přísný trest. V 17. století bylo kouření na školách povinné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

V 17. století bylo kouření považováno za zdravé a dokonce léčebné. Lidé v té době věřili, že kouření tabáku má pozitivní účinky na zdraví a pomáhá předcházet různým nemocem. Proto nebylo neobvyklé, že se kouření stalo součástí vzdělávacího procesu.

Článek

Kouření v 17. století

Dnešní doba nám přináší mnoho výhod a pohodlí, které si lidé v 17. století nedovedli ani představit. O kouření, které škodí našemu zdraví, už pochybuje v dnešní moderní době jen málokdo. Jednou z věcí, kterou ale jen stěží pochopíme, bylo povinné kouření v některých školách době před 350 lety. Ano, čtete správně. V 17. století bylo kouření na školách běžnou praxí a nekuřáci mohli místo moderního osvíceného postoje k tabáku čelit pořádným trestům.

Jeho kouření začalo mezi Indiány hlavně při rituálních obřadech. Kouření nebylo součástí jejich každodenního života. Do Evropy se tato rostlina dostala Kolumbovou lodí roku 1492. Jediná návyková látka tabáku, je nikotin. Ta dostala své jméno po francouzském vyslanci Jeanu Nicotovi, který byl nadšeným agitátorem této rostliny, jíž se přisuzovaly zázračné léčivé schopnosti.

Studenti byli nuceni kouřit tabák

V Anglii ve druhé polovině 17. století řádil ve velké míře mor. Lidé v této oblasti začali pozorovat, že prodejcům cigaret a tabákových výrobků se tato zákeřná nemoc podivně vyhýbá. Proto vznikla domněnka, že kouření před zákeřnou nemocí lidi ochraňuje. V letech 1665 až 1666 se proto začaly hojně kouřit dýmky a cigarety, a to nejen mezi dospělými, ale také mezi dětmi ve školách. Jistý student vzpomínal na studium v Etonu, a zmínil se mimo jiné, že si v době epidemie jednou ráno na rozdíl od spolužáků nezapálil. A čekal ho za to nejhorší výprask, jakého se mu kdy na škole dostalo. Kouření totiž bylo tehdy na Etonu povinné.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Studenti byli nuceni kouřit tabák jako součást výuky a disciplíny. To mělo podle tehdejších názorů posilovat jejich zdraví a také koncentraci. Učitelé považovali kouření za způsob, jak udržet studenty bdělé a pozorné během dlouhých výkladů. Pro ty, kteří odmítali kouřit, byly tresty poměrně tvrdé. Nežádoucí nekuřáci mohli čelit pořádným výpraskům nebo jiným, někdy až nelidským trestům. To bylo důsledkem tehdejšího přesvědčení o prospěšnosti kouření. Dokonce i děti čelily trestům za „nekouření“.

Povinné kouření bylo zakázáno

S postupujícím časem se začaly objevovat vědecké důkazy o negativním vlivu kouření na zdraví. Postupně se tak měnil i přístup k tomuto zvyku. V průběhu 18. století a zejména v 19. století začaly vznikat první kampaně proti kouření. Kouření bylo na mnoha místech a hlavně na školách zakázáno. Povinné kouření na školách v 17. století nám připomíná, jak se náš postoj k tabáku a zdraví změnil. Dnešní doba klade důraz na prevenci nemocí a osvětu o rizicích kouření. Přesto je zajímavé sledovat, jak se společenské normy a názory mohou v průběhu staletí dramaticky změnit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz