Hlavní obsah
Cestování

Kreml: Pozlacené sídlo Putina, které se stalo oblíbenou turistickou atrakcí i terčem útoků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Ruský Kreml je považován za ikonický symbol Ruska. Stal se nejen politickým, ale i historickým centrem země. Navíc je oblíbenou turistickou atrakcí a domovem ruských prezidentů. Nachází se na Moskevském Rudém náměstí.

Článek

Obehnaný hradbami a věžemi

Tento monumentální komplex nacházející se v srdci Moskvy, je domovem nynějšího prezidenta Vladimíra Putina a místem, kde se odehrávají důležitá politická dění. Jedná se o nejdůležitější část Moskvy, obehnanou hradbami, kde se navíc nacházejí i strážné věže obsazené odstřelovači a věžemi. Tento komplex se rozkládá na ploše 27 hektarů a je ve tvaru trojúhelníku. Vybudovali ho italští stavební mistři pozvaní carem Ivanem III. Jeho historie, architektura a kulturní význam láká návštěvníky z celého světa. Odkud přesně pochází název Kreml, není jasně známo. Podle některých informací se spekuluje o tom, že je tento název odvozený od staroruského slova krmlja, což v překladu znamená krm, potrava. Často je také spojován se slovem kremen - pevnost. Kreml je obehnaný vysokými zdmi, opevnění je dlouhé 2 kilometry a jeho hradby jsou vysoké od 5 do 17 metrů. Jeho vznik sahá přibližně do 12. století, a od té doby byl místem korunovací ruských carů a později také prezidentů. Jeho historické budovy, paláce a chrámy odrážejí bohatství a moc ruského impéria.

K vidění jsou i Kremelské zahrady

Mezi nejvýznamnější stavby v Kremlu patří například chrám Archanděla Michaela, který sloužil jako pohřebiště ruských panovníků a také ikonická Basilejská katedrála s jejím nezaměnitelným vzhledem a koloritem. Dalšími významnými budovami jsou Velký a Malý palác Kremlu, který sloužil jako sídla ruských vládců. Pro turisty je návštěva Kremlu fascinujícím zážitkem, protože uvidí něco zcela nevídaného, pozlaceného a honosného. Není divu, že se ruský prezident na tomto sídle rád ukrývá a své hosty zve do místnosti, kde jejich přítomnost dělí několikametrový stůl.

Foto: Pixabay/Public domain

Procházka kamennými uličkami a nádvořími nabízí možnost prozkoumat historické artefakty, jako jsou carovy poklady nebo panovnické insignie. Návštěvníci mohou navíc navštívit Historické muzeum Kremlu, které uchovává bohatou sbírku uměleckých děl a historických artefaktů. Kromě toho je také možné se projít po Kremelských zahradách, které nabízejí krásné výhledy na řeku Moskvu a přilehlé památky. V létě jsou zahrady oblíbeným místem pro pikniky a odpočinek.

Ruský Kreml nadchne nádhernými památkami

Zajímavým fenoménem je, že Kreml slouží jako sídlo ruských vládců, ale zároveň je otevřen i veřejnosti. Oblíbil si ho i samotný Lenin, a proto bylo po jeho smrti v blízkosti budovy postaveno mauzoleum. Jeho další nástupce, Stalin, už tak nadšený nebyl. Tato symbióza politiky a turistiky dodává tomuto místu jedinečnou atmosféru a přitahuje ročně tisíce návštěvníků z celého světa.

Navštívit Ruský Kreml znamená ponořit se do bohaté historie a kultury Ruska. Je to místo, kde se prolíná minulost a současnost, a které nabízí nezapomenutelné zážitky jak pro milovníky historie, tak i pro turisty hledající překrásnou architekturu a kulturní dědictví. Ať už jste politickým nadšencem, uměleckým fanouškem nebo prostě cestovatelem, Ruský Kreml vás jistě nadchne svojí unikátní atmosférou a nádhernými památkami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz