Hlavní obsah

Pan Tragáčik byl James Bond socialismu. Komunisté nechtěli jeho knihy vydávat, proto se odstěhoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Knihy o panu Tragáčikovi okouzlily mnoho lidí v České republice. Jeho příběhy jsou dodnes vyhledávané v antikvariátech, kde nikdy dlouho nevydrží. O čem tento skromný muž mluvil?

Článek

Ti, kteří ho neznají, se jeho jménu zřejmě jenom smějí. Pan Tragáčik totiž opravdu vypadá jako úsměvné jméno nějaké pohádkové postavičky. Příběhy o dobrodružství mladého úředníka Tomasze, který projížděl městem po socialistickém Polsku v nepěkném, rezavém, ale naopak silném autě. Vydal se hledat poklady, které řeší podivné hádanky a snažil se bojovat s překupníky vzácných památek. Někteří přirovnávají pana Tragáčka k Jamesi Bondovi, jiní k Indiana Jonesovi, ale tato srovnání jsou zkreslená. Jenže autor těchto knih měl ve své době velké problémy. A za vše mohl komunistický režim, který mu házel klacky pod nohy.

Jak si zamiloval venkov

Jeho autor Zbigniew Nienacki se narodil 1. ledna v Lodži jako Zbigniew Tomasz Nowicki. Jeho matka byla učitelkou polského jazyka a výtvarné výchovy na základní škole, otec byl ředitelem místního gymnázia. Proto malý Zbigniew měl jasné předpoklady proto, aby se stal spisovatelem. Od mala ho lákál český jazyk a proto již jako malý chlapec, začal psát své vlastní povídky. Maminka ho jako svého jediného syna v jeho snech vždy naplno podporovala. Když v roce 1940 začala Polsko zmítat druhá světová válka, jeho rodina se musela přestěhovat na venkov. To pro něho znamenalo prostředí, které si zamiloval do konce svého života. Měl tam sice mnoho fyzické práce, ale i tak si přitom dokázal udělat čas na psaní svých povídek. Po skončení války se vrátil do Lodže, začal studovat na gymnáziu a napsal své první dílo, kterým byl román pro mládež Svaz hledačů pokladů.

Byl sledován KGB

Jenže kariéra spisovatele se mu nezačala rozvíjet tak, jak si původně představoval. Nemohl za to ani on, jako komunistický režim, který v tu dobu silně vládl Polskem. Když byl v předních kruzích Josif Stalin, dostal Zbigniew nabídku na to, aby studoval na elitní škole v Moskvě. Tuto nabídku nemohl odmítnout a proto nastoupil. V Moskvě se zamiloval do starší dívky, která pracovala na italském velvyslanectví. V tu dobu spolu začali randit a oba dva velmi rádi chodili na romantické procházky do centra Moskvy. Vždy však byly pod přísným dohledem tehdejší KGB.

Zlomový okamžik v jeho životě přišel ve 35 letech

Velký životní zlom přišel ve spisovatelově životě tehdy, kdy oslavil své 35. narozeniny. Měl sice na svém kontě mnoho úspěšných knih, ale i tak se necítil v rodném Polsku dobře. Začal proto přemýšlet, že se odstěhuje někam jinam. A tím místem byl venkov. Zde si připadal svobodný, nekontrolovaný a měl radost z čerstvého vzduchu. Komunisté mu vždy dělali velké problémy, a tak se málem stalo, že jeho stěžejní dílo Pan Tragáčik nikdy nespatří světlo světa. Chvilku se dokonce v knihkupectví muselo prodávat načerno, protože ho komunisté považovali za škodné. Nakonec vše dobře dopadlo a jeho prodej byl oficiálně dovolen. Ke konci života trápily spisovatele vážné zdravotní problémy. Před smrtí plánoval napsat detektivku zasazenou do současnosti, ale osud mu to nedovolil. Zemřel 23. září 1994 ve věku 65 let na zástavu srdce.

Foto: Betynka/Autorské foto

úspěšný autor napsal několik knih

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Dům, kde spisovatel žil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz