Hlavní obsah

Positano je perlou Amalfského pobřeží: Pyšní se svým atraktivní umístěním přímo na skalní stěně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Neapolský záliv je jedním z nejnavštěvo­vanějších míst Itálie. Patří sem především amalfské pobřeží a pobřeží poloostrova Sorrento. Již ve starověku byl oblíbeným místem pobytu císařů ostrov Capri.

Článek

Nejatraktivnějším místem na poloostrově je pobřeží Amalfi, které nabízí několik zajímavých letovisek. V centru pobřeží leží malebné přímořské středisko Positano, které je vzdálené od mezinárodního letiště v Neoaplu pouhých 63 km, a je doslova přilepené na skalní stěně. Město se vyznačuje extrémním převýšením. Nejnižší bod je u moře ve výšce 0 m n. m., nejvyšší v obydlené části Positana pak ve výšce 400 m n. m.. Zdejší domy s kopulovitou střechou připomínají saracénskou dobu. Najdete zde všechny druhy hotelů, restaurací a dalších zařízení na vysoké úrovni. Dva z místních hotelů Ill San Pietro a Le Sirenuse, patří mezi nejlepší a nejvyhlášenější světové hotely. Nejkrásnější výhledy poskytne návštěvníkovi Belvedere na západě. Zdejší písečné pláže se nazývají  FornilloSpiaggia d'Arienzo, kamenitá pláž se jmenuje Scogliera. Positano je nejzápadnějším městem na Amalfském pobřeží a současně je také jedním z nejnavštěvovanějších. Atraktivní je nejen svým umístěním ve strmých svazích, ale také tím, že domy sahají až k mořské hladině.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Snadná túra po stezce Il Sentiero degli Dei

V této oblasti si nejlépe užijete nenáročné pěší tůry. Přímo nad Positanem najdete stezku Il Sentiero degli Dei, která vybízí k příjemné procházce podél pobřeží, během níž se budete kochat nádhernými výhledy a na dech beroucí nádhernou krajinu. Aby jste z úžasné tůry měli ten nejlepší zážitek a o nic nepřišli, začněte hned na začátku stezky, na kterou se dopravíte místní veřejnou dopravou až na zastávku Agerola. K turistické stezce je to odsud už jen kousíček. Vydejte se na cestu po označení bílou a červenou barvou , kteár je označena číslem 02. Sedmikilometrovou trasu, která vede z vesničky, běžně ujdete za dvě hodiny. Vzhledem k tomu, že si budete užívat krásné výhledy do okolí, bude procházka o nějakou dobu delší. Můžete si sebou také vzít svačinu a udělat si v místní divočině příjemný piknik. Trasa vás dovede do Amalfi a odtud se zpět dostanete do Positana.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Najdete zde několik různých pláží

Místní pláže jsou mezi turisty velmi oblíbené. Spiaggia Grande navzdory svému názvu není velká. Je zde ale nádherný výhled na pobřeží, a rekreanty uchvátí pohled na typické barevné řadové domky. Pláž je dlouhá 300 metrů a můžete se na ni dostat i z centra. Aby jste si na centrální městské zóně, která je volně přístupná zajistili místo, budete si muset brzy ráno přivstat. Zbytek pláže patří hotelům. V této části najdete i řadu výborných restaurací, které se specializují především na ryby a mořské plody. Ve Spaggia Grande si můžete pronajmout lehátka i slunečníky, nebo si na projížďku podél pobřeží zapůjčit kajak či menší loďku. Přímo na pláži Spiaggia se nachází malé molo, kde zastavují pravidelně trajekty. Můžete se vydat na prohlídku ostrovů Kapri, Sorrento i Salerno. Druhou největší písčitou pláží je Fornillo, která má klidnější atmosféru. Spiaggia d'Arienzo je malinká plážička pod kolmými skalami daleko od davů. Půlka pláže je soukromá a je zcela vybavená lehátky a slunečníky. Druhá polovina je veřejnosti přístupná zdarma, avšak bez vybavení. Přístup na tuto pláž je po opravdu dlouhém schodišti.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Nezapomeňte navštívit místní památky a kostel

Positano kromě několika pláží a turistických atrakcí, nabízí i mnoho kulturních památek. Nalezneme zde například benediktinský klášter, který je přibližně z 10. století. Tento klášter byl později zasvěcen Panně Maii a byla sem přenesena vzácná byzantská ikona s jejím obrrazem. Panna Marie se následně stala patronkou této svatyně. Zajímavý je i exteriér kostela, jehož dominantou je střecha, která se skládá z drobných barevných dlaždiček s mozaikovou výzdobou. Ke kostelu se váže i jedna poutavá legenda o námořníkovi, který na své lodi vezl ukradený obraz Panny Marie. Loď se během plavby na širém moři dostala do bouře, během níž najednou uslyšel tajemný hlas, který mu našeptával a vyzýval ho, aby se obrazu co nejdříve zbavil. Proto ho také následně vyložil na nejbližším břehu. Vyděšená posádka lodi doplula k nejbližšímu místu, a tam obraz zanechala. Od té doby má své místo ve zdejším kostele.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Horská vesnička Montepertuso

Nenechte si také ujít návštěvu této malé horské vesničky Montepertuso, která se nalézá nad Positanem. Název vesnice je v překladu znám jako díra v hoře. Byl odvozený od útesu který byl touto dírou uprostřed proslulý. Traduje se, že právě na tomto místě se odehrál souboj mezi ďáblem a Pannou Marií, během kterého se světice dotkla oné skály, ve které posléze vznikla velká díra. Na Montepertuso vedou nově vybudované přístupové cesty. V minulosti jste se sem dostali pouze vystoupáním po starém schodišti, které mělo asi 1500 nekonečných schodů.

Hotel Poseidon

Snad všechny hotely, penziony i apartmány v Positanu mají jedno společné. Jsou to úchvatné výhledy na pobřeží a moře. Město je vybaveno mnoha stylovými restauracemi, obchůdky se suvenýry, krámky s oblečením a najdete tu také běžné supermarkety. Takže ideální místo k ubytování. Jednou ze zvláštností je ale samotný hotel Poseidon. Ten je umístěn v historickém centru města, ale pokud byste v něm hledali ubytování, určitě byste se nedočkali. Tento hotel je pouze jako kulturní památka, do kterého si můžete zajít alespoň na dobrou kívu se zákuskem. K hotelu patří i pěkná restaurace s malou terasou. A právě na tomto místě naleznete ten nejkrásnější výhled na celé pobřeží, jaký se vám kdy mohl naskytnou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz