Hlavní obsah
Cestování

Při dovolené nezapomínejte na bezpečnost: Doklady noste pod trikem a naučte se fráze místního jazyka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Když se chystáte na dovolenou, je důležité myslet nejen na zábavu a relaxaci, ale také na svou bezpečnost. Přestože cestování nabízí nové zážitky, je důležité být obezřetný, abyste se vyhnuli situacím, jako je krádež nebo problémy s cizím jazykem.

Článek

Začalo období letních prázdnin a dovolených. Rodiče i děti se těší, jak si užijí společného volna a teplých letních dnů u vody nebo v přírodě. Při přípravě na dovolenou nezapomeňte zabalit nejen opalovací krém, ale myslete také na svoji bezpečnost. Zamyslete se nad všemi nástrahami, které by vám mohly zkazit prázdninovou náladu. Čas letních dovolených však nevyužívají jen pracující lidi k rekonvalescenci, ale i osoby s nekalými úmysly. Aby si rodiče i děti tyto dny mohli v klidu užít, je důležité nezapomínat na několik důležitých zásad.

Krok jedna je snad nejdůležitější. Před odjezdem si zjistěte informace o cílové destinaci. Měli byste se seznámit s místními zvyklostmi, kulturou a zákony. Informujte se také o bezpečnostních opatřeních a doporučeních pro turisty. To vám pomůže lépe porozumět prostředí, ve kterém budete pobývat, a minimalizuje riziko problémů. Rozhodněte se, čemu byste se chtěli na dovolené nejvíce věnovat. Láká vás adrenalin, chcete trochu potrápit své tělo nebo jen tak relaxovat? Existuje mnoho krásných míst. Cestujete-li s dětmi, naplánujte si dobrodružství pod stany.

Foto: Pixabay/Public domain

Krok dva, též důležitý. Pečlivě si vyberte ubytování. Předem se podívejte na recenze a hodnocení ubytovacích zařízení. Nikdy nedejte jen na první dojem a řádně si daný hotel nebo chatku prozkoumejte. Nebojte se k tomu využít i více cestovatelských portálů. Každá dovolená něco stojí. Někdy vlastní pobyt může díky tamním cenám vyjít docela levně. Jinde je tomu přesně naopak. Před odjezdem si proto zjistěte ceny jídla, hotelů, zájmových aktivit a dopravy. Vyberte si takové místo, které je dobře hodnocené a má dobré zabezpečení.

Dbejte také na to, abyste si své cennosti nechávali v bezpečí, například v hotelovém sejfu. Pokud cestujete, je důležité mít na paměti své cennosti, jako jsou peníze, doklady nebo elektronika. Nevystavujte je zbytečnému riziku. Používejte trezory nebo bezpečnostní pásy na peníze, abyste minimalizovali riziko krádeže.

Foto: Pixabay/Public domain

Cennosti uložte nejlépe do hotelového sejfu.

Naučte se základy místního jazyka. Základní fráze a slovíčka v místním jazyce vám mohou být velmi užitečná. Budou vám pomáhat komunikovat s místními lidmi a minimalizovat problémy spojené s cizím jazykem. Lidé budou oceňovat vaši snahu a budou vám ochotnější pomoci. Pokud cestujete do země, jejíž jazyk neovládáte, nezoufejte. Moderní technologie vám nabízejí mnoho možností, např. skvělý překladač v mobilním telefonu.

Mějte se však na velkém pozoru před podvody. Bohužel existují i lidé, kteří se snaží využít turistickou sezónu k tomu, aby mohli praktikovat své nekalé úmysly. Buďte obezřetní před podvody, jako jsou předražené taxi, neoprávněné poplatky nebo falešné dobročinné organizace. Mějte stále ostražitý postoj a důvěřujte svému instinktu.

Buďte velmi ostražití především na přeplněných místech. Místa s vysokou koncentrací lidí, jako jsou trhy, památky nebo dopravní uzly, mohou být oblíbenými cíli pro zloděje. Buďte opatrní a dávejte si pozor na své osobní věci. Používejte bezpečnostní kapsy, které dáte pod oblečení nebo tašky přes rameno, abyste minimalizovali riziko odcizení. Upozorňujeme a doporučujeme, že hotovost, telefon a doklady byste nikdy neměli nechávat ve své kabelce či batohu. Zloděj se do vaší tašky může velmi snadno prořezat a o své cennosti přijdete coby dup.

Foto: Pixabay/Public domain

V případě, že se rozhodnete cestovat hromadnými prostředky nebo navštívíte různé festivaly, kulturní a společenské akce, kde se nachází větší množství osob, dávejte si pozor na své osobní věci. Kabelku noste u těla s rukou na zapínání, nejlépe na břiše. Méně tím zloděje vyzýváte a ztěžujete mu i provedení krádeže. Pokud nosíte batoh na zádech, mějte cenné věci a peněženku nejlépe v kapse zavěšené na krku. Peněženku nenechávejte nikdy nahoře v kabelce nebo nákupní tašce, nenoste ji v průhledných taškách.

Buďte ostražití také u bankomatů. Zloději si své oběti typují často právě zde. Nezapisujte k platební kartě PIN kód. Pamatujte si, že opatrnost je základním pravidlem při cestování. Před odjezdem si vše důkladně naplánujte a přijměte opatření k minimalizaci rizik. Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě, abyste si mohli opravdu užít svou dovolenou bez obav a nepříjemných překvapení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz