Hlavní obsah
Jídlo a pití

Bezlepková dieta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bezlepkove

Bezlepková dieta

Bezlepková dieta - co to znamená?

Článek

Pro některé je strašák a pro druhé jedna z mnoha diet, jak si udržet tu správnou linii.

Koho se vlastně dieta týká? Je to volba nebo nutnost? Je vhodné zrovna tuto dietu dodržovat z vlastního rozhodnutí nebo léčitelského doporučení?

Bezlepková dietaspočívá v úplném vyloučení potravin obsahujících lepek z jídelníčku. Lepek (celosvětové označení je gluten) je směs bílkovin obsažených v pšenici, žitu, ječmeni, ovsu, kamutu a špaldě.

Bezlepková dieta se stává strašákem především pro čerstvě diagnostikované celiaky, nebo lidi s Durhingovou dermatitidou (kožní projev nesnášenlivosti lepku). V těchto případech se jedná o nevyléčitelné onemocnění a jediná možná léčba je celoživotní bezlepková dieta. Celiakie je geneticky vázané celoživotní autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. Kdy konzumací lepku dochází k rozvoji zánětu sliznice tenkého střeva, který vede k destrukci slizničních klků a mikroklků. Tento proces má za následek poruchu vstřebávání živin a může dojít až k rozvratu metabolismu. Typickými příznaky celiakie jsou průjem, plynatost, křeče v břiše, únava, chudokrevnost…Tato porucha se může projevit v jakémkoliv věku.

Bezlepková dieta se také týká lidí, kterým byla diagnostikována alergie na lepek nebo necelikální glutenová senzitivita.

Alergie na lepek znamená, že dochází při konzumaci lepku k nepříjemným reakcím, aniž by bylo přítomno typické autoimunitní poškození sliznice tenkého střeva. Reakce na lepek bývá rychlá a projevy jsou nejčastěji vázány na trávicí ústrojí: nevolnost, křeče, nadýmání, průjem, kožní či dýchací projevy.

U necelikální glutenové senzitivity existují jedinci, kteří na příjem lepku ve stravě reagují různorodými obtížemi (zažívacími i nezažívacími) a u kterých byla lékařsky vyloučena jak celiakie, tak alergie na lepek.

O jaké onemocnění se jedná musí vždy rozhodnout lékař, a to před nasazením diety.

Pokud žádné uvedené onemocnění nemáte lékařsky diagnostikované, není důvod pečivo ani lepek ze stravy vylučovat. Pokud totiž člověk dodržuje bezlepkovou dietu z vlastního nebo léčitelského doporučení, aniž by ji měl diagnostikovanou, a dojde k tomu, že se toto onemocnění u něj rozvine, není možné díky nepřítomnosti protilátek onemocnění diagnostikovat a stanovit tak správnou léčbu. Pro udržení si správné linie není třeba a také není vědecky prokázané, že by vyřazení lepku mělo vliv na Vaši linii. Vždy je lepší se zamyslet nad svými stravovacími návyky a některé druhy potravin spíše jen omezit, ale nevylučovat úplně ze stravy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám