Článek
Panetonne bez lepku
Italská specialita na vánoční svátky, jde tzv. o naši vánočku, ale bez pletení.
250 g bezlepkové směsi Nutrifree mix per Dolci
2 žloutky (při alergii nemusí být)
špetka soli
20 g droždí
200 ml mléka (rostlinného nebo bezlaktózového)
40 g sádla (rozpuštěného)
40 g cukru (nebo jiného sladidla)
100 g zakysané smetany (rostlinné smetany)
1 vanilkový cukr
2 lžíce rumu
rozinky a kandované ovoce
na pomašlování celé rozšlehané vejce
V hrníčku si vytvoříme kvásek z droždí, části teplého mléka a cukru. Necháme vzejít. Jakmile má čepičku nebo bublá, šumí, přidáme k němu žloutky, zbytek mléka a cukry, rozpuštěné sádlo, rum, špetku soli s moukou a zakysanou smetanu. Vyhněteme jemné a vláčné těsto, které necháme pod poklopem kynout. Jakmile se zdvojnásobí (cca 40–50 minut),popřekládáme ho. Vytvoříme váleček, který buď vložíme do úzké formy na stojáka, nebo obalíme pečicím papírem, aby kynul do výšky, a nedo šířky. Necháme ještě cca 30 minut kynout. Těsto na povrchu pomašlujeme rozkvedlaným vajíčkem.
Zapneme troubu na 250 °C s tím, že na spodek trouby dáme starý plech nebo pekáček, který také nahříváme.
Jakmile je trouba nahřátá, vložíme panetonne na plech nebo s formou do trouby a na starý plech nalijeme vařící vodu, aby v troubě vzniklo hodně páry. Necháme 5 minut zapařit. Poté snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme. Pokud bude rychleji tmavnout na povrchu, vložíme ho na nejspodnější část trouby a dopékáme spodek panetonne.
Krájíme, jakmile je vychladlý.
Zdroj: www.bezlepkove.com





