Hlavní obsah
Jídlo a pití

Pohankový chleba bez lepku a mléka

Foto: Bezlepkove

Pohankový chleba

Pohankový chleba bez lepku.

Článek

110 g pohankové mouky jemné

390 g bezlepkové směsi NUTRIFREE Mix per Pane

550 g vlažné vody (na psyllium, kvásek a guar gumu)

1 lžíce psyllia na vaření

1 lžička jablečné vlákniny

1 lžíce octa

3 lžíce oleje

½ lžičky guarove gumy (mixuji zároveň s psylliem)

2 lžičky soli

1 lžička cukru

1 lžíce chlebového koření nebo kmínu

20 g čerstvého droždí

Nejprve si připravíme kvásek – do misky nalijeme vlažnou vodu z celkového množství vody, kterou do chleba budeme potřebovat, rozdrobíme droždí, přidáme cukr a lžíci mouky.

Do druhé misky nalijeme zbytek teplé vody, do které přidáme psyllium na vaření a guar gumu. Vymixujeme ponorným mixérem v hustou kaši připomínající celulitidu.

Do mísy s psylliem přidáme ostatní ingredience včetně nabobtnalého kvásku, kromě oleje, ten přidáme až při hnětení těsta, když se stmeluje. Vyhněteme hladké a jemné těsto, které necháme asi 30 minut kynout při cca 37-38 °C zakryté poklopem, aby neoschlo.

Po vykynutí těsto vyklopíme na suchou plochu, překládáme těsto od okraje ke středu, pootočíme o 90 stupňů a překládáme, abychom z těsta vytlačili přebytečný vzduch. Mouky přidáváme jen minimálně, aby se těsto nelepilo.

Vzniklý bochník vložíme do pedigové ošatky (misky nebo cedníku), kterou si vysypeme směsí per pane nebo kukuřičným škrobem. Necháme ještě 10 minut kynout při 37 °C s poklopem.

Do ošatky vkládáme těsto pěknou stranou dolů, popřekládaná strana zůstává nahoře, aby těsto bylo po upečení krásně hladké. Do misky nebo cedníku to uděláme naopak: popřekládanou stranu dáme dolů (na plech budeme přenášet, nebudeme otáčet).

Troubu si rozpálíme na 250 °C s tím, že na dno trouby vložíme buď starý plech, nebo pekáč na který nalijeme při rozpálení trouby horkou vodu, alespoň 1 l, aby v troubě vzniklo hodně páry a plech na kterém budeme péct chleba. Až je trouba rozpálená, překlopíme bochník chleba z ošatky na rozpálený plech a postříkáme z rozprašovače slanou vodou. Chleba nařízneme žiletkou nebo nožem, aby nepopraskal, a vložíme do trouby na 10 minut.

Po 10 minutách pečení troubu vyvětráme, vyděláme spodní plech nebo pekáč s vodou, snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme (asi 40 minut), dokud nebude kůrka růžová. Chleba je hotov, když zní na poklep dutě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz