Článek
Chudokrevnost a celiakie
Bohužel často před diagnostikováním celiakie dochází k projevům jiných přidružených chorob, které s celiakií mohou a nemusí souviset. Jednou z těchto chorob je chudokrevnost, která u neléčené celiakie vzniká poruchou vstřebávání železa.
Nedostatek železa je nejčastější příčinou vzniku chudokrevnosti (anémie). Železo je nepostradatelnou složkou krevního barviva, hemoglobinu. Naše tělo obsahuje cca 6 g železa a proto má náš organismus snahu železem šetřit. Železo je v tělních buňkách navázané a uložené na bílkovinu ferritin (zásobárna). V krvi se namísto potřeby železo transportuje navázané na bílkovinu transferin (transport).
Potraviny obsahující železo:
- – vnitřnosti ( játra, …)
- – hovězí maso
- – luštěniny (fazole, čočka, hrách, …)
- – čerstvé brambory, batáty, špenát, jahody
- – plody moře
- – dýňová semínka
- – quinoa
- – brokolice
- – tofu
Pokud užíváte nějaký suplement železa je vždy potřeba doplnit i vit. C, aby došlo ke vstřebání. Dále kyselinu listovou a vit.skup. B.
Které potraviny zabraňují vstřebávání železa? Udržujte dvě hodiny odstup.
- – mléko a mléčné výrobky
- – černý a zelený čaj, káva
Pokud jste diagnostikovaný celiak, nezapomínejte na pravidelné krevní kontroly hemoglobinu i ferritinu.
A pokud máte jen snížené hodnoty hemoglobinu nebo i zásoby ( ferritinu), které i po suplementech klesají a nenavyšují se, raději začněte pátrat zda za tím nestojí právě celiakie.