Článek
Stála jsem v oddělení ovoce a zeleniny obřího hypermarketu. „Tak si koupím něco hezkého na chuť, třeba jahody. Proč ne?“ řekla jsem si, když jsem uviděla jasně červené vaničky vystavené jako něco exkluzivního. Jenže potom jsem si všimla malé cedulky s částkou, za kterou bych jindy nakoupila kilo hovězího masa. Jen za pouhých pár jahod. Samozřejmě z nějakého vzdáleného kraje, prý prvoligová kvalita.
Rozhlédla jsem se kolem. Lidé kteří se na jahody také dívali, se tvářili nerozhodně, někteří vzali vaničku do ruky, ale hned zase vrátili zpátky. „No tohle je síla,“ utrousil vedle mě starší pán a podíval se na mě takovým pohledem, jako kdyby se ptal, jestli jsem taky ochotná vyhazovat peníze oknem. V tu chvíli jsem pochopila, že v té ceně není jen dovoz, ale hlavně drzost obchodníků, co se snaží vydělat na něčem, co by dřív lidé brali jako obyčejné sezónní ovoce.
Vzpomněla jsem si, jak mi babička vždycky s úsměvem vyprávěla, že jahody má nejradši čerstvé ze zahrádky, a že za ně nemusí platit majlant. Dnes? Člověk aby si na to bral pomalu hypotéku. Když jsem se potom poohlédla po zbytku nabídky, viděla jsem podobné ceny i u jiných plodů. Okurka skoro dražší než chleba, rajčata cenou na úrovni exotiky.
„Tahle krabička se dováží až ze slunné Andalusie, proto ta cena.“ ozvalo se za mnou, když jsem váhala. Aha, tak to vysvětlilo vše. Jenže já moc dobře vím, že tohle je přemrštěné. Než jsem stihla cokoli říct, prodavačka s falešným úsměvem naznačila, že podobné jahody nikde jinde nenajdu. No, jasně. Ještě by mohla tvrdit, že jsou předurčené k nesmrtelnosti.
Nakonec jsem odešla s prázdnou. Ale v břiše mi to bublalo vzteky. „Proč podporovat takovou šílenost? Jahody prostě v zimě nemám zapotřebí,“ přesvědčovala jsem sama sebe. Když jsem se cestou domů zastavila u menšího obchůdku, koupila jsem si raději mrkev a domácí jablka. Možná méně sexy, ale mnohem přijatelnější pro peněženku i chuťové buňky. Když se člověk chvíli zamyslí, dojde mu, že nepotřebujeme všechno hned a za každou cenu. A pokud se obchody budou tvářit, že to je normální, tak jim to snad nemá cenu žrát i s navijákem.
Tímto se nechci pouštět do přednášek o zdravém sedláckém rozumu, ale je mi jasné, že pokud se lidi s takovými cenami spokojí, za pár měsíců budeme kupovat obyčejné jahody cenou srovnatelné se stříbrným šperkem. A oni nám k tomu budou tvrdit, že je to luxusní ovoce jen pro vyvolené. Já si radši počkám na letní sezónu a vyrazím na samosběr.





