Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Kam s dětmi zadarmo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Blanka Lednická

Skupina Jelen na Rebelfestu v Havlíčkově Brodě.

Každý rok jako rodič řeším otázku, co ještě finančně utáhnu - a co už je nad moje síly. Postupně jsem objevila celou řadu možností, co s dětmi podniknout (skoro) zdarma - a tady jsou některé z nich.

Článek

Dětí mám na české poměry hodně - čtyři dcery. Jsou ve věku 7 až 13 let a otázka vstupného je tak někdy z finančního hlediska bolestivá. Už je to proto pár let, kdy jsem se začala víc dívat kolem sebe a zjišťovat, co je dostupné zdarma nebo jen za malou částku.

Přes léto je tahle otázka ještě aktuálnější - děti jsou z velké části doma, navíc se koná spousta akcí, které je zajímají. Tenhle článek ale není vyčerpávající výčet všech možných tipů, jaké akce si užít letos v létě zdarma. Najdete zde ozkoušené možnosti, po kterých se můžete podívat ve svém okolí, pro někoho možná notoricky známé, pro jiného nové.

Knihovny

V menších městech často knihovny fungují jako centrum kulturního dění - konají se zde přednášky, čtení pro děti i dospělé, výstavy… Krajská knihovna v Havlíčkově Brodě pořádá (nejen) přes prázdniny tvořivé dílny pro děti, ve školním roce si sem děti mohou zajít zahrát deskové hry - které si také mohou půjčit domů.

Ostatně knihovny, to už dnes nejsou jen knihy, ale také deskové hry, hudební CD, DVD s filmy, seriály i naučnými pořady… I díky tomu chodíme do knihovny pravidelně, registrace je za pár korun a možností dává nepočítaně.

Hudba

Řada měst, obcí i firem pořádá menší či větší akce, na které se neplatí vstupné - a přitom tam hrají známá jména. V některých městech se přes léto konají pravidelné koncerty na náměstí nebo na nábřeží, najdete různé městské nebo obecní slavnosti, dny otevřených dveří různých firem a organizací…

Máme několik oblíbených interpretů, na jejichž weby čas od času koukneme, abychom zjistily, jestli nebudou vystupovat právě na městských slavnostech v okolí. Díky tomu jsme letos slyšely kapelu Jelen nebo Kateřinu Marii Tichou na havlíčkobrodském náměstí v rámci Rebelfestu, v srpnu bude v Chotěboři na náměstí hrát Pavel Čadek…

Divadlo

S divadly je to přes léto podobné jako s hudbou - v řadě měst jsou přes léto kulturní programy, které zahrnují nejen koncerty, ale i divadelní představení (nejen) pro děti. Například v už zmíněném Havlíčkově Brodě jsou přes léto každou středu na náměstí nejprve divadélka a poté koncerty.

Pak jsou velké akce, jako jsou festivaly pouličního divadla, ať už v Praze, nebo třeba v Chrudimi v rámci akce Loutkářská Chrudim. Také divadla pro děti pořádají nejrůznější obchodní centra, ale též knihovny.

Festivaly v ulicích

Přes léto se konají se také různé festivaly v ulicích, ať už divadelní, hudební nebo multižánrové. V Praze se koná v polovině července festival pouličního divadla Za dveřmi, v Ostravě-Porubě proběhne první prázdninový víkend Festival v ulicích, v Brně celé prázdniny probíhá festival Uprostřed.

Je řada dalších možností - muzea a galerie nabízejí v některých dnech vstupy zdarma, stejně jako zoologické nebo botanické zahrady. Minizoo, zookoutky nebo záchranné stanice je také často možné navštívit zdarma, stejně jako řadu sportovních událostí.

Každé město nabízí jiné možnosti, jde především o to, aby člověk hledal - pak většinou najde akce, které jemu (a jeho dětem) budou vyhovovat. Někdy pak můžeme zdarma navštívit i místa, u nichž by to člověk nečekal. Samozřejmě je nutné si nejrůznější akce hlídat, aby o ně člověk nepřišel - vyvažujeme náklady na vstupné svým časem, který strávíme při pátrání. Ale vyplatí se to.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám