Hlavní obsah
Hry

Dětská hra Syslíci je nejen roztomilá, ale také zábavná a chytrá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Blanka Stratilkova

Syslíci pobaví všechny malé hráče a příjemně potěší ty velké.

Jestli koukáte po roztomilé, chytlavé, chytré, zábavné a kooperativní hře pro malé hráče, která zabaví nejenom při sychravých podzimních odpoledních, Syslíci by vás neměli minout.

Článek

Hra je určena pro 1-4 hráče od 6 let (ale ve 4 už to jde taky krásně) s herní dobou kolem 25 minut.

Foto: Blanka Stratilkova

Syslí roztomiloušové jsou hlavními hrdiny této hry.

Jakmile začne padat listí ze stromů, je všem nad slunce jasné, že je nejvyšší čas nachystat si zásoby na zimu. A protože jsou sysli tvorové společenští, nejlépe to půjde vzájemnou spoluprací.

Co najdeme v krabici?

Už samotný obal hry dává znát, že uvnitř najdeme spoustu komponent. Z okýnka na nás navíc kouká jedna ze 4 postaviček syslíků, za které se bude hrát. Uvnitř pak najdeme několik archů k vyloupání, 2 látkové pytlíčky, 2 druhy karet, 3 hrací desky a insert, který překvapivě slouží také při samotné hře. Je toho spoustu, navíc vše krásně a kvalitně zpracované a oku lahodící. A ti, kteří jako já milují průřezy různými domečky, si rozhodně přijdou na své.

Foto: Blanka Stratilkova

Velikost krabice má svůj herní význam.

Jak se hra hraje?

Během 9 kol je třeba posbírat co nejvíc borůvek, sena a medu do syslí spíže. Všichni společně proto hrají všemi syslíky, hezky jeden po druhém. Debatám a radám se přitom meze nekladou.

Foto: Blanka Stratilkova

Žetonky dobrot jsou pevné a dobře se s nimi manipuluje.

Hráč za hráčem pohne syslíkem a přesune ho z jednoho otvoru do druhého. Skokem a po hlavě. Doslova. Při umístění sysla do nového otvoru se spustí jeho efekt. Ten nám v ideálním případě pomůže získat potřebné suroviny.

Někde natrháme borůvky (pozor na ty zkažené!), jinde prozkoumáme chodby pod zemí, nahrabeme seno, okopírujeme předchozí tah, přidáme si nějakou tu parádní schopnost navíc či zaženeme otravné lasičky. Jeden otvor je ale přeci jen speciální - tím pošleme nasbírané dobroty hezky skluzavkou do nory! (Tento prvek si zamilovaly všechny děti, kterým jsem hru ukázala, nejenom ty moje. Takže věřím, že si to zamilují i vaše.)

Foto: Blanka Stratilkova

Skluzavka vede přímo do nory.

Zatím to zní mile a jednoduše, že? Abychom tedy neusnuli na vavřínech, otočíme vždy na začátku nového kola jednu kartu nebezpečí. Ta způsobí, že občas orel unese jednoho syslíka, jindy lasička usne, kde nemá, nebo liška ukradne všechny nasbírané zásoby, které ještě nestihly doputovat do nory.

Tyto dopředu neznámé komplikace nás přinutí zas a znova přehodnotit plánované tahy a přizpůsobit se novým reáliím. Děti se díky tomu učí plánovat za pochodu, a ne pouze mechanicky opakovat stále dokola stejné kroky.

Foto: Blanka Stratilkova

Karty nebezpečí staví hráče před přehodnocení plánovaných kroků.

Co si o hře myslím?

Říkám to už nějaký ten pátek a názor se mi stále nezměnil. Nahráno máme už docela dost partií a stále nás Syslíci baví! Hra je jednoduše perfektní a hodlám na ni i nadále pět ódy.

Děti milují plastové syslíky, hrabání v pytlíčkách, ale hlavně již zmíněnou skluzavku. Kolikrát ji jsou schopné upřednostnit před efektivnějším tahem, ale jsou to děti a tohle je dětská hra, takže uši se za to netrhají. A upřímně - taky mě baví poslat žetonek šupem dolů.

Foto: Blanka Stratilkova

Konec hry může vypadat třeba takhle.

Líbí se mi, jak hra nenásilně nutí přemýšlet dopředu nad svými činy, zohledňovat proměnlivé situace a hlavně spolupracovat. Asi ani jednou se nestalo, že by se děti během hry pohádaly. Kromě toho, kdo začne, pochopitelně. Takže Syslíci jsou kromě všeho také hádkyvzdorní! Paráda!

Celé hraní je pro děti velmi intuitivní a k nějaké té partii před večeří je rozhodně nemusím přemlouvat. Ba naopak, kolikrát chtějí hrát ještě, než se převléknu po návratu z práce. A dokonce zvládají hrát skoro samotné!

Suma sumárum jsou za nás Syslíci skutečně nejlepší dětskou hrou tohohle podzimu, kterou oceňují děti i rodiče. A vsadím botu, že vás a vaše děti si získají také.

Foto: Blanka Stratilkova

A ty pytlíčky, nezapomenout na pytlíčky!

Za poskytnutí hry děkujeme vydavatelství ALBI.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz