Hlavní obsah
Hry

Párty vtěrka - asociační hra, kde si nebudete jistí vůbec nikým. Pouze 18+!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Blanka Stratilkova

Dlouhé a flinkavé letní večery si říkají o jednodušší, rychlejší a zábavnější herní kousky. Párty hry tyhle požadavky splňují. A Párty vtěrka k tomu přidává ještě něco navíc.

Článek

Hra je určena pro 3-8 hráčů (s variantou pro dva) od 18 let s herní dobou více než 30 minut.

Párty hry s nálepkou 18+ jsou absolutně mimo moji herní kategorii. Ale zkusit se má všechno, že jo. A tak jsem zatla zuby, obrnila nervy a vrhla se na to! A světe, div se, ona to byla sranda!

Foto: Blanka Stratilkova

Krabička je vskutku plná.

Kdo čeká, že si sedne a od první minuty se bude u hry křenit jak blbeček, tak musí hledat jinde. Takhle Párty vtěrka nefunguje. Kdo ale přistoupí na její pravidla a přijme hru na asociace, přenesené významy a absurdně širokou paletu možností, důvodů a pravděpodobností, tak zjistí, že je to super zábava. Ale pro suchary to nebude, takže pečlivě vybírejte herní parťáky.

Jak na to?

Věc se má takhle. Do herní skříňky se tajně vloží dvě karty akcí, které popisují dvě rozdílné „společenské“ akce, na které se můžete vydat. Ale jen jedna je ta pravá. Každý hráč vyfasuje jednu filtrační kartu, díky které se může podívat do hlubin herní skříňky a zjistit, na jakou party se vydává. Jenže jednomu z hráčů ukáže skříňka úplně jinou akci než všem ostatním. Ovšem nikdo netuší komu…

Foto: Blanka Stratilkova

Největším lákadlem je kouzelná skříňka, která každému ukáže něco jiného.

Všichni dostanou po 8 kartách předmětů a rozhodnou se, které dva z nich se asi nejlépe hodí na akci, na kterou se vydávají. Poté všichni během dvou tahů vyloží jednu a jednu kartu předmětu. Jakmile je vyloženo, přechází se k hlasování o párty vtěrku. Prostě prstem ukážete na mimoně, který se vetřel, kam neměl. A klidně ukažte i sami na sebe. To třeba když zjistíte, že se chystáte na první pohovor na úřadu práce, ale ostatní s sebou berou mýdlo, pouta, rybářský prut…

Skříňko, skříňko, co v sobě ukrýváš?

Když jsme po pár kolech konečně pochopili, co po nás hra chce, a docvakly nám možnosti, které se nám nabízejí, naše fantazie jako by se utrhly ze řetězů a vyrazily vstříc zapadajícímu slunci slušnosti. A přisprostlé karty tomu pochopitelně nasadily korunu. Postupně jsme se stále víc řehnili nad argumenty, kterými jsme obhajovali své důvody výběru předmětů na akci, protože byly stále absurdnější a bizarnější. A o to byla hra barvitější.

Foto: Blanka Stratilkova

Míst kam vyrazit je spousta. Ty peprnější zde ale ukázány nejsou.

Ne, není to hra, která by snad byla nějak přehnaně důmyslná, ale se správnou partou lidí výborně pobaví a rozproudí konverzaci i náladu. Na nenáročné večerní hraní se sklenkou něčeho dobrého je příjemným a veselým společníkem, který ale vyžaduje trochu vaší vlastní snahy. Na druhou stranu nároky na mozkovou kapacitu jsou zde skutečně minimální. Pokud teda nejdete na nějakou slušňáckou akci, ale v ruce máte k výběru jen z pomůcek z kategorie BDSM praktik a nějakou další ptákovinu k tomu.

Foto: Blanka Stratilkova

Také v případě předmětů je výběr široký. I tady jsou na výběr předměty rozličných původů a využití.

Původně jsem zvažovala, že vyřadím prvky pro starší, aby si s náma mohla zahrát nejstarší dcera, ale tak nějak jsem zjistila, že mozkové pochody jsou věcí nevyzpytatelnou a v tomhle případě budou mít děti na hru skutečně stopku. A to i přes onu lákavou skříňku, kterou si všichni chtějí osahat a vyzkoušet.

Jestli tedy nejste suchaři, nebojíte se přisprostlých témat a hledání společných prvků u nespojitelných věcí vám žíly netrhá, klidně Párty vtěrku vyzkoušejte. Je to sranda.

Foto: Blanka Stratilkova

Počitadlo bodů

Za poskytnutí hry děkuji vydavatelství ALBI.

Za spoluhraní zase děkuji dobrovolníkům z Klubu deskových her Fénix, Vysoké Mýto, díky čemuž jsem nemusela škemrat na návsi u náhodných okolochodících, protože mám doma hlavně nezletilé děti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz