Hlavní obsah
Hry

LEGO Monkey Palace: Opičí palác - Jedna z nejočekávanějších deskovek roku je konečně tady!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Blanka Stratilkova

Lego Monkey Palace: Opičí palác je zdařilou kombinací hračky a hry.

Přesně dnes po dlouhých letech opět vychází Lego desková hra! Tentokrát nás ale čeká kostičkové tornádo plné sbírání banánů, promyšleného stavění schodů, předhánění se a jedna drzá opice k tomu.

Článek

Hra Lego Monkey Palace: Opičí palác je určena pro 2-4 hráče od 8 let s herní dobou kolem 45 minut.

Foto: Blanka Stratilkova

Jestli jste fandové pravidelných barevných kostiček, na které šlápnout se rovná pomalu středověkému mučení, hru určitě nesmíte minout. Ostatním jsou samozřejmě také dveře otevřené. Každý Lego počin totiž stojí minimálně za zvýšenou pozornost.

Když se zamilujete do plastových kostiček

Lego miluju od dětství. Ostatně sama jsem si první krabičku koupila už ve 3 letech, když jsem si našetřila z vracení lahví od šťávy. Stála necelé 3 stovky a byl v ní klasický panáček s deštníkem a pár kostičkami. A že jsem si s tím vyhrála!

Mamka, jako stavař, nás v zálibě podporovala a během let nám nakoupila setů za desetitisíce. Nikdy jsme sice neměli licencované sety, za to jsem si ale stavěla vesmírné rakety s tajným průchodem skrz zrcadlo z Belville baletního studia a pohyblivými výtahy ze skříněk ze Scala kuchyňky. (Tuhle Lego Barbie by ostatně měli vrátit, byla dokonalá!) Každopádně Lego deskovky mě tenkrát minuly, jen jsem je registrovala v katalogu a šmitec. Až do dnešních dní.

Foto: Blanka Stratilkova

Co najdeme v krabici?

Lego už několik let jede v udržitelnosti, proto se není čemu divit, že hra není zabalená ve fólii (krabice je navíc obecně mnohem náchylnější k odření tisku). Ve stejném duchu jsou nachystány i návody v češtině a slovenštině - oboje z hrubšího recyklovaného papíru a nesešité. Stejně i „insert“ je obyčejná papírová krabička se třemi přihrádkami, kterou lze během hraní vyndat. Na druhou stranu jsou na dně přihrádek natištěné pikrogramy dílků, které do přihrádek patří. Také herní desky i karty jsou tak nějak obyčejné, ale plně plní svůj účel.

Foto: Blanka Stratilkova

To nejhlavnější v celé hře je ale v top kvalitě přesně tak, jak jsme celé roky zvyklí - kostičky. Teď prosím omluvte mou terminologii, ale tyhle názvy jsme doma používali a nějak nejsem schopná zjistit jestli a jak jinak se jim říká. Celkem zde tedy najdeme 231 oblouků, „jedniček, jedničkových trojsloupků, listí, kulatých jedniček“ a 3 figurky opice, žáby a motýla. A samozřejmě jednu klasickou zelenou podložku.

Foto: Blanka Stratilkova

Jak se hra hraje?

Opice lumpice v džungli tak dlouho dělaly neplechu, až se jim povedlo zbourat palác, který se celé roky schovával v divokém porostu. Naším úkolem proto je, abychom palác dílek po dílku znovu postavili.

Něco takového ale nejde stavět jen tak hala bala, každá stavba má svá pravidla a zákonitosti. V případě Lego Opičího paláce je proto potřeba stavět zvyšující se a navzájem propojená schodiště. Čím vyšší schodište, tím více opičích dukátů a více možností ke koupi karet.

Foto: Blanka Stratilkova

Získávání karet je důležitou součástí hry. Za každou kartu se získávají nové kostičky a to jak jednorázově, tak ve formě pravidelných dodávek. A kdo chce stavět vysoko, musí na to mít dost materiálu, že? Navíc každá karta přináší vítězné banány, které na konci rozhodnou o nejlepším staviteli.

Ne jednu stranu působí Lego Opičí palác jako obyčejná stavebnice, ale ve výsledku se vlastně jedná o abstraktní logickou hru ve 3D. I tak je zde téma silně cítit, protože prostě máte pořád plné ruce kostek.

Foto: Blanka Stratilkova

Závěr: Nadšení!

Díky těm stovkám prostavěných hodin z dětství bylo vklouznutí do pravidel jak vklouznutí do dětských bačkůrek. Jak dát kostku ke kostce prostě nezapomenete. Myslím ale, že i pro ne tak moc Legem políbené hráče bude hra jednoduchá. Pravidla skutečně nejsou těžká a v každém kole se opakuje to stejné.

Foto: Blanka Stratilkova

Obtížnější částí může být nedostatečná prostorová představivost, aby se plánování schodiště shodovalo se stavařskou realitou. Ale i tohle není nic nepřekonatelného. S hrací deskou lze libovolně otáčet, stoupat si k ní a klidně stavět opakovaně, dokud nebude schodiště vypadat podle vašich představ. Jen se v tom teda nezamotat.

Lego Opičí palác jsem si prostě zamilovala! Už dávno mě nebaví něco postavit a pak si s tím hrát, dnes preferuji pouhé stavění a kochání se výsledkem. A protože hra přesně tohle vyžaduje, navíc k tomu přidává prvek závodu a předhánění se, plní přesné to, co od hraní si s Legem v současné době očekávám. A hlavně je to Lego s deskovkovým přívlastkem. Dětská hravá dušička si tak podává ruku s dospěláckou hráčskou duší jako rovný s rovným.

Foto: Blanka Stratilkova

Jestli tedy máte rádi Lego, tahle hra by pro vás měla být nezbytností. Pro mě určitě je a stejně určitě také vím, že ji nikdy v životě nesmíchám s ostatními Lego dílky. To by si rozhodně nezasloužila.

Za poskytnutí hry převelice děkujeme vydavatelství Asmodee.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz