Hlavní obsah
Hry

Hra MLEM: Vesmírná agentura vyšle do vesmíru kočky, aby našly Mléčnou dráhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Blanka Stratilkova

Kočky berou misi vážně, leč ne vše vždy dopadá jak má.

Nápad dobrý, výsledky ne tak dobré. I tak by se dalo nazvat MLEM, ve kterém míří do vesmíru kočky. Inu, ne každý kočičí nápad dopadá tak, jak si kočky naplánují. Ale o to to bývá zábavnější.

Článek

MLEM: Vesmírná agentura je svižná, zábavná a jednoduchá rodinná hra pro 2-5 hráčů od 8 let (ale zvládnou i mladší děti) s herní dobou kolem 30-60 minut.

Foto: Blanka Stratilkova

Hra láká už výrazným zlatým nápisem.

V kůži kočičích astronautů budete dobývat vesmír, obsazovat planety a měsíce a snažit se dosáhnout dalekých hvězd, kde se dle pověsti nachází bájná Mléčná dráha!

Protože ale schopnost zahrabat vlastní bobek v písku není hlavním ukazatelem kočičích dovedností, nepůjde vždycky všechno podle plánu… Jedno je ale jisté - je vedlejší jak dobře budou kočkonautům plány vycházet, protože MLEM je v hlavně děsná čuryna!

Začneme hezky od začátku

Před pár týdny nám dorazila moc hezky vyvedená krabice s krásným zlatým nápisem, která už sama o sobě působí parádně, a já zůstala koukat. Hromada plat na vyplopání, ale hlavně srolovaná neoprenová hrací deska. Tý jo! To je pro nás novinka!

Novinka byla ale taky bolest hlavy, která se brzy na to dostavila. Jsem trochu háklivá na pachy a ten neopren se mnou solidně zamával. To ale považuju čistě za můj problém, přesto je fér na to upozornit další potencionální pachocitlivky.

Foto: Blanka Stratilkova

Neoprenový hrací plán vypadá na stole přímo kosmicky.

Po prozkoumání obsahu jsem se vrhla na pravidla, která nejsou nijak dlouhá, projít je zabralo chvilku. Paradoxně mnohem delší dobu trvalo vyplopávat karton, ale byly svátky, takže mě čas netlačil.

Nejprve jsem si hru vyzkoušela nanečisto sama, tedy ve hře za 2 hráče. Hra totiž nemá sólo. Vlastně mi to ani nevadí, i když sólo varianty u her preferuju, protože MLEM je o to zábavnější, o co víc hráčů hraje.

V jednom jsem si tedy akorát ujasnila, jak co funguje, ale žádný prožitek se nekonal. Ale s tím se dalo počítat. Naštěstí dorazil o pár dní později při první ostré hře.

První hru jsme vyzkoušely s nejstarší a, světe div se, tentokrát prožitek byl. A jaký! My jsme se tak nasmály, a tak neskutečně pobavily. Hláška sem, ironická poznámka tam a kočkonauti si nás omotali kolem tlapek. Prostě pecka. A to nejenom proto, že jsme kočičí rodina.

Foto: Blanka Stratilkova

Kočičí hračky zde představují vítězné body.

O čem MLEM je

Píše se rok 2075 a kočky už plně ovládly planetu Zemi. (To ostatně zní jako dost reálný scénář.) Otočily proto svou pozornost ke hvězdám, neboť se doslechly, že tam někde nahoře leží Mléčná dráha! A to si nemohou nechat ujít.

Každý z hráčů se proto vtělí do jednoho z pěti ředitelů center Kočičího úřadu pro letectví a vesmír, aby vyslali nejvhodnější adepty na kočkonauty vstříc dalekému vesmíru. Ovšem ač každý hraje za svou barvu, letí se společně v jedné raketě, kterou vždy ovládá vybraný kapitán dané mise. V tom se kočky dosti inspirovaly u svých lidských předchůdců.

Foto: Blanka Stratilkova

Kapitán mise řídí loď i dané herní kolo.

Hlavním hybatelem celé hry jsou kostky. V závislosti na jejich hodu, a požadovaných hodnotách u každého jednotlivého políčka na hracím plánu, se posouvá raketa vpřed a postupně tak spotřebovává kostky jako palivo. Jedinou výjimkou jsou kostky se symbolem plamínku (forsáže), které se nespotřebovávají, a i po jejich použití se s nimi může nadále házet.

Určitě vám tedy došlo, že MLEM je z velké části založeno na štěstí a od toho se odvíjející schopnosti hodit dobrou skladbu kostek. A že čím dál se během cesty dostanete, tím míň kostek bude zbývat na další krok. Logicky jsou proto dál položené planety a měsíce bodově hodnotnější.

Foto: Blanka Stratilkova

Kostky jako palivo? Proč ne, je to jednoduché a efektivní.

Netřeba se ale bát, že by pouze hra hrála vás, případně hrál pouze kapitán mise. Každý hráč má možnost ovlivnit svou bodovou výhru po svém. Jednat proto, že kdykoliv se někde raketa zastaví, tak může kdokoliv vystoupit, ale taky proto, že každý je vybaven osmi astronauty s unikátními schopnosti, které mohou pomoct získat víc bodů, pokud se s nimi podaří přistát na patřičných místech.

MLEM rozhodně není složitá hra. Ať už vzhledem či díky pravidlům je jasné, že se jedná o rodinnou hru, kde má každý stejnou šanci na úspěch a dospěláci nebudou mít schopnostní převahu nad dětmi. Ba naopak, děti mívají s kostkami mnohem více štěstí než dospělí.

U nás doma jsme si MLEM zamilovali. Nejenom, že si nás kočkonauti získali pro svou chronickou neschopnost doletět kam si naplánujeme, ale taky pro výbuchy smíchu nad každým debaklem. Kočkonauti nadchli mě, nadchli nejstarší, nadchli neteř a nadchli i prostřední dceru.

Foto: Blanka Stratilkova

Všude samá kočka!

Skutečně i pětileté dítě je schopné obstojně hrát proti starším spoluhráčům, aniž by nějak zásadně bodově zaostávalo. Svou první hru dokonce vyhrála s pěkným náskokem. Sice si ne vždy uvědomí schopnost daného astronauta a výhodnost složení kostek, ale s lehkou nápovědou hravě všechno zvládne a užije si stejnou zábavu. Přesto bych s klidným svědomím hru doporučila až od 6 let.

Pár otázek na závěr

Není to až moc jednoduché?

Jak se to vezme. Těžké to není a komu by základní hra nestačila, tak tu jsou tři možnosti pokročilého hraní, které přidají další způsoby, jak taktizovat a získat víc bodů.

Foto: Blanka Stratilkova

V jedné ze tří pokročilých variant možná potkáte i ufo…

Kolik hráčů je nejlepší počet?

Čím víc, tím líp. Čím vyšší je počet hráčů, tím větší může být mačkanice na hrací ploše, zvlášť pak na měsících. Ale nebojte, hra funguje dobře i ve dvou.

Proč se to jmenuje zrovna MLEM?

Odpověď nikde psaná není. My doma si myslíme, že MLEM je prostě zvuk, který vydávají kočky, když se olizují. Což potvrdila prostřední, která hru nazvala MLM.

Koupila bych si hru, kdybych ji nedostala v rámci recenze?

Ehm… jo. Prvně jsem zatížená na kočičí tematiku a podruhé je cena tak sympatická a hra tak parádní, že baví mě i holky, a tak bych do toho prostě šla. Obzvlášť kdybych si ji vyzkoušela. Celkem často se totiž z herních víkendovek vracíme domů s novým deskopřírůstkem a sbírka se nám „pomalu“, ale jistě rozrůstá a přetéká z kallaxu.

Za poskytnutí hry pro tuhle recenzi děkujeme vydavatelství Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz