Hlavní obsah
Hry

„Johoho, pirátská chásko!“ Kapitán Flip je rychlá a veselá rodinná hra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Blanka Stratilkova

Kapitána Flipa by neměli minout hlavně pirátští nadšenci a fanoušci snadného rodinného hraní.

Promažte svaly, čapněte lana a napněte plachty. Vyrážíme za pokladem s Kapitánem Flipem a jeho veselou pirátskou bandou!

Článek

To, co teď napíšu, je čistá pravda. Fakt! Kapitán Flip se stal mojí nejoblíbenější a nejhranější hrou posledních pár týdnu.

Únor byl totiž skutečně náročný a snažit se o vynaložení zbytků sil na cokoliv složitějšího než primitivní, bylo absolutně nad moje síly. Mozkovou kapacitu ve volném čase jsem měla na úrovni akvarijní rybičky… A tak mi jednoduchost téhle hry náramně bodla. Navíc je to hra tuze zábavná a opravdu chytlavá!

Foto: Blanka Stratilkova

Poklady a peníze! O ty jde pirátům především. A tady si jich užieme dostatečně.

Kapitán Flip je určen pro 2-4 hráče od 8 let (ale určitě to půjde i dřív), s herní dobou kolem 20 minut.

„Johoho, vy pirátská chásko, vzhůru na palubu! Ať se to tu blejská, žádný vybryndaný dlabanec. Nepřežeňte to se střelným prachem, ať nám nechytne bárka. A ne abyste si rozlámali sextanty, to by nám pak mapa pokladu byla už úplně k ničemu!“

Ultrakrátká pravidla jsou přečtená do pár minut a ještě rychleji vysvětlená. Proto může trochu zarážet množství kartonu k vyplopání. Ale vlastně to je jen hromada destiček s postavami a podobně velká hromádka mincí. A zmíněná mapa pokladu, protože ta u žádné pirátské tematiky nesmí chybět.

Foto: Blanka Stratilkova

Každá hraci deska poskytuje trochu jiné bonusy.

Pro každého hráče jsou přiloženy 4 hrací desky, kdy si pochopitelně všichni hráči musí vybrat stejné, a také pár větších lamakaret (tj. karty s nápovědou), na kterých je hezky sepsané jaké efekty mají kteří členové posádky a jednotlivé hrací desky.

Jak se hraje

Celé, co musí každý hráč během svého tahu udělat, je, že hrábne do pytlíku a vytáhne si přesně jednu destičku s postavou. Tu si buď může nechat, nebo ji otočí na druhou stranu, a tak si ji už musí nechat.

Foto: Blanka Stratilkova

Hodí se zrovna kartograf, nebo bude na druhé straně něco lepšího?

Danou postavu poté umístí podle nejlepšího uvážení kamkoliv na loď, přičemž v daném sloupci to musí být vždy nejnižší volné políčko. Vyhodnotí se případné efekty a tradá, hraje další hráč. Jakmile někdo zaplní 4 sloupce, hra končí. Žádná věda, že?

Neustále se přehazuji mince sem a tam a s potutelným smíchem krade jediná mapa pokladu. Pro minimální potřebu složitého rozmýšlení hra skutečně frčí a za chvilku je konec. Prostě ideální odreagovačka!

Foto: Blanka Stratilkova

Mapa pokladu je jen jedna. Komu přinese výhodu?

Já jsem ze hry nadšená, jednoduché hry mám ráda, navíc mám po odehrání pocit, že jsem si skutečně něco zahrála a vypla hlavu. Nejstarší si se mnou také moc ráda zahraje, dá se říct, že ze stejného důvodu - kvůli rychlosti a tahání z pytlíku.

Za nás je Kapitán Flip parádní rodinná hra, kterou určitě zvládnou i mladší než osmileté děti (ale na pětileťačku to teprve budu zkoušet). Kdo tedy hledá něco svižného a snadného, nebo pirátskou tematiku, určitě zkuste.

Foto: Blanka Stratilkova

Zahráno je opravdu za chvilku a nic nebrání začít další partii.

Za poskytnutí hry děkujeme kapitánovi výpravy vydavatelství Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz