Hlavní obsah
Hry

Nejlepší dětská hra roku 2023 z pohledu mámy? Rozhodně Děsivá příšerka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Blanka Stratilkova

Nenechte se zmást názvem, Děsivá příšerka je velmi milá a krásná hra, která pohladí.

Protože je tohle první recenze roku 2024, bude o nejlepší dětské hře za rok 2023. Aspoň podle obrovského nadšení, které u nás doma hra sklidila. Je totiž o malování a to děti bez rozdílu milují.

Článek

Děsivá příšerka je kouzelná hra pro 2-4 hráče od 5 let (ale hraje i naše tříleťačka) s herní dobou 20 minut (při pečlivém malování klidně o chlup déle).

Foto: Blanka Stratilkova

Krabička na první pohled neprozradí, co v sobě skrývá, ale její obsah rozhodně stojí za to.

Jsou různé hry pro děti, s různým zaměřením, tématem, herní mechanikou… ale přeci jen tu jeden typ hry chyběl. Zakreslovací hra. Nebála bych se proto Děsivou příšerku nazvat jako „Moje první zakreslovačka“.

Ve věku, na který je hra zaměřená, je malování jedním z nejdůležitějších způsobů sebevyjádření a realizace. Děti totiž malování milují. Malují všechno a v podivných čárách se pak může skrývat cokoliv, záleží čistě na malířově představivosti. Přesto nejvíce převládá malování postav.

Na druhou stranu děti ještě nejsou vymalovaní umělci. Naštěstí s tím ale hra počítá. Nezáleží jak dobrý jste kreslíř, ale jestli vás to baví. Pokud ano, máte napůl vyhráno. V této hře totiž nevyhrává nejkrásnější příšerka, ale ta nejděsivější s největším počtem rukou, nohou, očí, rohů a všeho dalšího.

Žádné bodování, jen poměřování

Na začátku každé partie je třeba připravit děsometr, podle kterého se bude určovat úroveň příšernosti každé příšerky. K tomu se rozloží deska s žetony, nachystá se 5 kostek (pro hru v plném počtu) a každému hráči se přidělí tužka a papír z bloku.

Foto: Blanka Stratilkova

Děsometr bude měřit děsivost všech příšerek.

Papíry v bloku mají dvě strany, kdy na přední je vždy předtištěné tělo příšerky a na druhé si ho každý může namalovat dle libosti.

Na začátku každého kola hodí začínající hráč všemi kostkami. Jednu z nich si vybere, zaškrtne si příslušné políčko a namaluje přesně 1× vybraný tvar. Zbylé kostky se přesuou dalšímu hráči, ten si opět vybere svou kostku a přesune zbylé kostky dalšímu.

Foto: Blanka Stratilkova

Každý dostane svou příšerku, která je natištěná i na děsometru, a pořadí hráčů určí žeton začínajícího hráče. A symboly na kostkách hravě poznají i ti nejmenší hráči.

Takhle se postupuje, dokud nemají všichni hráči vybranou svou kostku. Aby byla hra vyrovaná, tak se žeton začínajícího hráče na začátku každého nového kola posune k dalšímu hráči ve směru posílání kostek.

Foto: Blanka Stratilkova

Tužka, papír a pár kostek bohatě stačí k rozehrání partie, u které má fantazie volné pole působnosti.

Fantazii se skutečně meze nekladou. Oko na vršku hlavy? Ruka rostoucí místo nosu? Nohy po stranách těla? Kabelka zavěšená na zubu? Nic není problém! Namalujte si to, jak se vám chce. Vždyť malování má být hlavně zábava!

Na druhou stranu ale Děsivá příšerka vyžaduje také trochu taktiky v rámci zvolení ideální kostky. Jakmile si totiž zakreslíte 2., 3. nebo 5. stejný tvar, můžete si nárokovat příslušný žeton příšery. V tom případě přeškrtnete odpovídající symbol na svém archu, aby bylo jasné, že už danou část nemůžete více malovat, a vložíte vybraný žeton do děsometru.

Foto: Blanka Stratilkova

Dvě nohy a vzít si žeton, nebo jich raději nakreslím pět? Hlavně nerozmýšlet moc dlouho, aby ho nevyfoukl rychlejší hráč.

Když nejdou očička, domaluje se cestička

No jo, ale co když na mě příště vyjde kostka s částí příšery, kterou už nemůžu malovat?

To řeší malé žetony pozadí, které vám umožní namalovat jakékoliv… no, pozadí. Strom, slunce, cestu, odpadkový koš, cokoliv. A navíc se vám zase trochu zvedne úroveň ve vašem sloupečku děsometru. Protože komu jako prvnímu bude z děsometru nějaký žeton přečuhovat, tak vyhrál!

Hra je skutečně jednoduchá a velmi intuitivní. Chápe ji i naše tříleťačka, která dokonce, z mě neznámého důvodu, také nejčastějsi vyhrává.

Foto: Blanka Stratilkova

K výhře skutečně není potřeba dosažení dokonalé techniky, ale chlavně chuť a nadšení.

Bývám sice nadšená často, ale tahle hra je úplně jiný level. Je příjemná, návyková, hravá, lákavá… Prakticky skoro vždycky (až na jednu výjimku) ji hrajeme v plném počtu, nenechá se pobízet ani nejstarší puberťačka.

Dokonce baví i našeho tatínka a to je co říct! Na dětské hry totiž vůbec není. Navíc nadchla i naší babičku, která hraje jen staré klasiky jako šachy, dámu, kostky a žolíky. Poprvé tedy můžu říct, že jsme naplno vyzkoušeli celý potenciál hry a lituju, že nejde hrát ve víc jak 4 lidech.

Foto: Blanka Stratilkova

Vždyť vlastně všichni malují rádi! Kolikrát totiž jen stačí poradit co vlastně namalovat.

Děsivá příšerka je opravdu výborná hra. Však máme během několika týdnů už pořádně nahráno a zbývá nám jen polovina papírů. Naštěstí si ale lze další vytisknout a nebo jednoduše namalovat na jakýkoliv jiný papír.

Všechno tu funguje jak má, nic není uměle natažené a dítě i dospělý mají stejné šance na výhru. Pár kostek, tužka a papír překvapivě skrývají vysoce variabilní a zábavnou činnost, ke které se moc rádi vracíme. Navíc je kreslení příšerek výborný relax, u kterého můžete být s celou rodinou a netrpět hlukem a nepředvídateností nejmladších členů.

Foto: Blanka Stratilkova

Děsivá příšerka funguje stejně dobře ve dvou, třech i čtyřech hráčích.

Za nás si Děsivá příšerka rozhodně zaslouží 10/10 bodů a budu doufat, že v budoucnu zase někdy narazíme na podobně úžasnou hru.

Děkujeme Blackfire za poskytnutí hry pro recenzi a gratulujeme ke šťastné ruce při výběru k vydání. Tohle je fakt trefa do černého!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz