Hlavní obsah
Hry

Ozkoušejte svou schopnost dedukce a asociace ve hře Similo: Harry Potter

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Blanka Stratilkova

Similo: Harry Potter

Similo: Harry Potter nadchne nejenom fanoušky knižní a filmové série, ale potěší také nadšence detektivek a rozličných pátraček.

Článek

Hráli jste už někdy Similo? Tak to určitě hned víte o čem bude řeč. Nehráli? Nevadí! Ráda vám tuhle jednoduchou karetní hru představím.

I pro nás doma to totiž byla vlastně novinka, protože se nám celé roky vyhýbalo. A přitom se jedná už o celkem početnou rodinku, ve které najdeme témata jako jsou Pohádky, Báje, Zvířata, Historie, Strašidla, Safari… a v prosinci ji doplní také Similo: Pán Prstenů. Takže tematicky skutečně pro každého.

Foto: Blanka Stratilkova

Similo už existuje v mnoha variantách.

Na úvod se ještě sluší poznamenat, že se jedná o karetní hru pro 2 a více hráčů od 7 let s herní dobou do 10 minut.

Pár barevných karet

Similo: Harry Potter se nijak neliší od jeho starších sourozenců. Všechny karty jsou moc hezky graficky zpracované, mají jasně rozpoznatelné obrázky, které jsou doplněny jednoduchým popiskem a velmi dobře se drží i míchají.

Foto: Blanka Stratilkova

Kdo to je? Karty naštěstí napoví i neznalcům.

Také princip hry je velmi jednoduchý:

  • Napovídač si vybere kartu, dobře si ji prohlédne a zapamatuje, dobere si dalších 11 karet, zamíchá je a rozloží všechny na stůl do mřížky 4×3 karty.
  • Úkolem ostatních hráčů (hadačů) je přijít na to, kdo je na tajné kartě, kterou si napovídač vybral.
  • Napovídač ale ovšem nesmí radit jinak, než vykládáním dalších karet. V každém z pěti kol vyloží 1 kartu, která napoví jaká tajná karta je, nebo není, a na základě nápověd hadači postupně odebírají karty z mřížky.
  • Na konci 5. kola by měla zbýt jen jedna karta a to právě ta tajná. Pokud se ale kdykoliv během hry odstraní tajná karta, hra okamžitě končí a všichni společně prohráli.
Foto: Blanka Stratilkova

Rozehraná partie s první nápovědou.

A co dál, milý Watsone?

Cože? Takže hadač jen vykládá karty a ostatní se mají domýšlet? Kde je ta dedukce a asociace?

Kdepak. Záleží jak napovídač kartu vyloží. Pokud svisle, tak tajná karta bude mít s nápovědou něco společného. Pokud vodorovně, hledaná karta se bude lišit.

Máme se tedy řídit tím, jestli je postava kladná nebo záporná?

Ano. A taky třeba její povahou, barvou, pohlavím, věkem, druhem, povoláním, prostě čímkoliv. V tom je právě vtip celé hry. Zvládnete se naladit na asociace, které v tom vidí napovídač?

Foto: Blanka Stratilkova

Harry nebo Voldemort? I oni mohou být tajnými kartami.

Skutečně může to hrát kdokoliv od 7 let?

Může. Ale osobně si myslím, že pokud Harryho Pottera neznáte, nebudou vám asociace moc docházet. Právě proto je skvělé, že je v Similo rodince tolik možností k výběru. Prostě je nejlepší vybrat tu variantu hry, kde budete postavy znát a zvládat s nimi pracovat. Nebo radit tak, aby byl schopný nápovědu vyluštit i nefanda daného světa. Princip všech her je totiž stejný. A dokonce si můžete namíchat několik Similo dohromady.

Malé, ale šikovné

Vzhledem k tomu jak malá a rychlá hra je, zdá se mi jako fajn věcička pro trénink dedukce a odpovídajícího přemýšlení. Ono to totiž občas může být trochu zašmodrchanější, než se v první chvíli zdá.

Ale právě díky délce jedné hry vás případný neúspěch hned popožene k nové partii. A každý si bude chtít vyzkoušet být napovídač. Protože to není tak jednoduché. Aspoň my jsme to tak měli a i přes mnohé neúspěchy nás hra chytla a nutila hrát pořád dokola.

Díky malému rozměru krabičky hru snadno sbalíte kamkoliv na cesty a vejdete se na jakýkoliv menší konferenční stolek. Jediným limitem je, aby všichni hráči na karty viděli.

Foto: Blanka Stratilkova

Similo je skutečně v kapesní velikosti.

Za poskytnutí hry pro tuto recenzi děkuji vydavatelství Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz