Hlavní obsah
Hry

Pantareï je nádherná logická hra pro dva, která učaruje všem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Blanka Stratilkova

Pantareï je nová logická hra pro dva hráče.

Pantareï je logická hra, které může směle konkurovat léty prověřeným klasikám, jako jsou šachy nebo dáma. Navíc je odehraná za pár minut.

Článek

Elegantní minimalismus

Na první pohled zaujme nádherná a elegantní krabička. Internetové fotky trochu zkreslují, ale v realitě je skutečně překrásná! Mé minimalistické srdíčko zaplesalo, protože jednoduché, čisté a tmavě laděné hry se mi opravdu líbí. (I to je důvod, proč je dle mě nejkrásnější hrou, kterou vlastníme, zrovna Mariposas.)

Foto: Blanka Stratilkova

Čistá a elegantní krabička, která vynikne hlavně ve skutečnosti.

Jakmile na Pantareï a další hry z této série narazíte v obchodě, jistě mi dáte za pravdu. Působí úderně a vysílají jasné poselství, že je prostě chcete, a pro jejich velikost i jinakost je v obchodě určitě nepřehlédnete.

Krabička je vybavena praktickým magnetickým zavíráním, díky kterému se nic nevysype. Jen nám se všechno vysypalo, když jsme hru poprvé otevřely omylem obráceně, protože je z obou stran potištěná stejně. Ale to je výjimka potvrzující pravidlo.

Uvnitř nalezneme stejně barevný a jednoduchý návod. Je sepsaný v 9 jazycích a pro každou zemi obsahuje dvoustránku se stručně popsanými pravidly a obrázky, které vysvětlují některé herni situace.

Hned pod pravidly se ukrývá 19 dřevěných destiček - 9 černých, 9 bílých a jedna zlatá neutrální destička. Černé a bílé jsou navíc potisknuty zlatě vyvedenými znaky. Destičky jsou lehké a se zaoblenými hranami, takže se dobře chytají i drží a je radost mít je v rukou.

Foto: Blanka Stratilkova

Herní destičky lákají k vytažení jako pralinky z bonboniéry.

Kdysi dávno v předaleké galaxii…

Příběh vypráví o vesmírném hadovi. Dva soupeři se snaží o jeho ovládnutí, což vyhrajete ten, kdo jako první vytvoří hromádku ze 7 jeho šupin.

Na začátku hry proto destičky otočíme znaky dolů, zamícháme, náhodně je na stole poskládáme do tvaru hada, abychom je mohli otočit znaky zpátky nahoru. Poté si začínající hráč zvolí svou barvu.

Foto: Blanka Stratilkova

Fantazii se při tvarování hada meze nekladou.

Pohyb destičkami je jednoduchý. Ve svém tahu pohne hráč destičkou doprava, nebo doleva, o tolik kroků, kolik je vyvedeno znaků na destičce (1-3), aby mohl vytvořit první malou hromádku.

Hráči se pravidelně střídají v tazích a vždy smějí pohnout pouze svou barvou. Jediný případ, kdy mohou pohnout soupeřovou destičkou, je, když ovládají danou hromádku, tj. vrchní destička je v jejich barvě. Nikdy se však nesmí pohnout víc než dvěma vrchními destičkami. Vítězem se poté stává ten, kdo jako první umístí destičku své barvy jako sedmou na hromádku.

Foto: Blanka Stratilkova

Herní plocha se během partie neustále zmenšuje.

Rychlé, snadné a návykové

Díky neustálému přesouvání, posouvání a občasnému prohození destiček, se hra mění přímo před očima a strategie, kterou si hráči vymyslí, nemusí už po chvilce fungovat. Navíc stačí něco málo přehlédnout a soupeř raz dva vyhraje.

Ačkoliv jde o logickou a strategickou hru, což může evokovat dlouhé partie plné obsáhlých a složitých tahů, opak je pravdou. Hra je tak svižná, že je za pár minut odehráno a rovnou se může přistoupit k odvetě. V návodu je uvedena délka herní doby 10 minut, ale většinou bývá partie odehraná mnohem rychleji.

Hra je určena pro dva hráče od 8 let. Jako protihráče jsem si proto vybrala desetiletou dceru, která mi už často bývá solidním soupeřem, partie jsme proto měly skutečně vyrovnané.

Pantareï nás úžasně překvapilo a naprosto nadchlo! Rády hrajeme krátké hry, kde nás nemusí mrzet jedna rychlá hra, ale zároveň můžeme hrát opakovaně několikrát za sebou a předhánět se, kdo je lepší. Navíc se mi líbí jednoduché a chytré hry, kterou Pantareï rozhodně je.

Foto: Blanka Stratilkova

Pantareï je jednoducha, rychlá a velmi návyková hra.

Jediné co mi chybí, je nějaký látkový pytlík, do kterého by se destičky daly ukládat a vzít třeba s sebou na cesty. Hra je pro hraní venku ideální, jen krabička ne. Na druhou stranu je skutečně tak krásná, že bych ji doporučila jako vkusný a neutrální dárek, ktery by mohl nalomit i zatvrzelé nehráče.

Za poskytnutí hry pro tuto recenzi děkuji vydavatelství Albi Česká Republika.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz