Hlavní obsah
Hry

Pohádkáři jsou jako Dixit pro děti. Ale se zvířaty, příběhem a knihou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Blanka Stratilkova

Děti a pohádky k sobě prostě patří.

Mají vaše děti rády pohádky? Že se vůbec ptám. A zvířátka taky? A co kdybyste si společně mohli vytvořit pohádkový příběh, zasadit ho do knihy a nechat se unášet na vlnách fantazie?

Článek

Už od dětství moc ráda čtu a k tomu stejnému se snažím vést i své děti. Stejně tak ale ráda hraju hry a ještě raději právě s dětmi. Kdyby to tak šlo skloubit…

A světe div se, ono to skutečně jde! Skutečně existuje hra, ve které se společně vytváří příběh a nakonec si ho lze prolistovat jako knihu a celý si ho přečíst. A příště znovu a jinak. Tímto řešením je krásna dětská hra Pohádkáři.

Je vhodná pro 2-6 hráčů od přibližně 5 let s herní dobou kolem 20 minut.

Foto: Blanka Stratilkova

Hra nebo kniha? Oboje!

Jako Dixit pro děti

Dixit dnes už patří k legendárním hrám, které zná skoro každý. Na základě vypravěčova slova, věty nebo krátkého příběhu, vybere každý hráč z ruky jednu kartu, která nejvíce odpovídá danému zadání, všechny se zamíchají, rozdají a všichni pak hlasují, která karta vlastně byla vypravěčova. Nádherně poetická a překvapivě zábavná hra, která rozproudí fantazii a prozkouší jaké kdo máme vnímání a vzájemné asociace.

A na podobném principu jsou právě i Pohádkáři. Samozřejmě se jedná o hru pro děti, takže musí být trochu jednodušší a nesmí být tak volně abstraktní. Dětská fantazie a jejich představy jsou sice široké, ale pořád potřebují mantinely ve kterých se pohybovat, tedy něco reálného a známého. Ideální volbou jsou proto zvířata.

Foto: Blanka Stratilkova

Zvířat je v Pohádkářích víc než dost.

Wilfred a Marie jsou dvě děti (a také to jsou skutečná jména autorů hry), které milují vyprávění příběhů a zvířata. A když najdou kouzelnou knihu, která jim umožní do příběhů vstoupit, vydávají se na dobrodružnou cestu, kde mohou pobíhat mezi příběhy a pokaždé si je odvyprávět trochu jinak.

Stránka za stránkou

Základním a nejvýraznějším prvkem celé hry je kniha. Ale není to jen tak ledajaká kniha, je totiž začarovaná…

Během partie je úkolem všech hráčů postupně vyplnit její stránky příběhem a odpovídajícími ilustracemi zvířat. V závislosti na úspěšnosti hráčů je potom veškeré snažení obodováno pomocí sympatické bodovací desky.

Foto: Blanka Stratilkova

Bodovací deska a žetony hráčů připomínají Dixit, ale jsou více dětské a pohádkové.

Ale pozor, není to tak vždy. Pokaždé totiž záleží na zvolené obtížnosti hry, protože každá se boduje trochu jinak a nejlehčí dokonce vůbec - hraje se pouze s knihou a kartami. Obtížnosti jsou celkem 3: od 6 let, od 5 let a kooperativní varianta pro hru s ještě mladšími hráči.

Každá jednotlivá partie má dvě části - příběhovou a ilustrační. V rámci příběhové části je potřeba jeden dospělý (starší) hráč, který postupně čte z karet části příběhu a vkládá je na vyznačená místa.

V ilustrační části potom každý z hráčů vyloží jednu svou kartu s obrázkem zvířete, které by podle něj nejlépe splňovalo postavu, o které se na příběhové kartě psalo. Na stránku knihy ale může vždy jen jedna karta.

Foto: Blanka Stratilkova

S pomocí dětí sami rozhodnete, kdo budou hrdinové příběhu.

V hlavní roli zvířata

Karet s obrázky zvířat je skutečně hodně. Díky tomu může být každá hra jiná a dokonce i jeden příběh může mít pokaždé úplně jiné hrdiny.

Je jen na vás a představách vašich dětí, jestli bude princezna zrovna chobotnicí, mravencem, nebo ovečkou a jestli se na piráta hodí víc býk, štír či vlk. Žádná omezení neexistují.

Vlastně ano, jedno omezení tu je. Jakmile dojdou karty příběhu a vyplní se všechny stránky knihy, hra končí. A na vás pak bude, abyste si společně přečetli příběh, který jste vytvořili.

Foto: Blanka Stratilkova

Vytvořit vlastní příběh s vlastními hrdiny posouvá čtení na další úroveň.

Povídám, povídám pohádku…

Podle mého názoru je hra Pohádkáři naprosto kouzelná a nádherně zpracovaná. Jak kvalitou knihy a karet, tak i jednotlivými žetony a hrací deskou. Navíc ilustrace jsou skutečně nádherné, jak kdyby vyskočily z nějaké pohádkové knížky. A když to tak vezmu, tak vlastně ano. Jen si pořádně prohlédněte krabici…

Vzhledem k věku mladších dcer zatím hrajeme pouze kooperativní variantu hry bez bodování. Každá vždy vyložíme svou vybranou kartu a povídáme si a vysvětlujeme svou volbu. Hra je totiž úžasný pomocník pro chápání kontextu a vysvětlování vlastností, schopností a charakteristik jednotlivých zvířat. Však k bodování dorostou. A pak třeba i k tomu Dixitu.

Navíc obě malé dcery vždy sedí, ani nedutají a s vykulenýma očima poslouchají příběhy, které se před nimi objevují. Nakonec je to krásný způsob pro výběr pohádky před spaním.

A kdyby snad jednoho dne příběhy svým opakováním omrzely? Pro tyto případy vzniklo rozšíření. Obsahuje několik nových karet hrdinů, příběhů a navíc také prázdné karty pro jeden vlastní příběh, který můžete vymyslet spolu se svými dětmi.

Foto: Blanka Stratilkova

A když bude potřeba, rozšíření poskytuje další možnosti pro opakované hraní.

Pohádkáři nejsou klasickou hrou a ani klasickou knihou. Ale nádherným způsobem balancují na hraně obou světů a snadno učarují dětem i dospělým, kteří se chtějí schoulit u horkého kakaa a nechat se pohladit po duši krásným příběhem s ještě krásnějšími ilustracemi.

Za poskytnutí hry pro tuto recenzi děkuji vydavatelství Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz