Hlavní obsah
Hry

Postavit si své vlastní Šťastné městečko? S touto hrou to není problém

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Blanka Stratilkova

Šťastné městečko je jednoduchou rodinnou karetní hrou.

Kdo nikdy netoužil po tom, aby si postavil své vlastní městečko? Zahrát si aspoň na chvilku na malého všehotvůrce? Stvořit dokonalý svět dnes může každý z nás, aspoň za pomocí této malé karetní hry.

Článek

Šťastné městečko je milá, malá, hezká a jednoduchá karetní hra, která je určená především pro rodiny se školou povinnými dětmi.

Hra je určená pro 2-5 hráčů od 10 let (ale zvládnou i mladší) s herní dobou do 30 minut (ale odehrát zvládnete mnohem rychleji).

Foto: Blanka Stratilkova

Šťastné městečko na první pohled zaujme hlavně po grafické stránce.

Řekla bych, že Šťastné městečko je takové hodně zjednodušené, rychlé a do karetního převedené SimCity. Někteří si možná tuto počítačovou hru jistě vybaví.

Rozdílem ale je, že se zde nevylepšují budovy, je celkem jedno, co budete stavět, ale pořád se snažíte mít co nejvíc obyvatel s co největším štěstím na omezeném prostoru.

Kdo ale zmíněnou počítačovou hru nezná, nemusí se obávat, že by byl v něčem pozadu. Šťastné městečko je totiž tak jednoduché, že do pravidel vklouznete raz dva.

V hlavní roli roztomilost

Za velké plus považuji, že je hra skutečně kompaktní. Překvapilo mě, jak je krabička malá! Ale klidně bych snesla ještě menší, protože co je malé, to je milé (a já pak mám nutkavou potřebu to mít). Takže maličké herní karty mi rozlily úsměv po tvářích a nemohla jsem se dočkat, až si se mnou někdo zahraje. Protože tu bohužel není žádná sólo varianta hry.

Co ale zaujme skutečně úplně všechny, je grafika. Ta je naprosto roztomilá a jasně cílí na děti a ženy. Naprosto pochopím, když některé z vás ta přemíra roztomilosti spíše odradí, ale nesmí se zapomenout, že jde o jednoduchou rodinnou karetku, takže k ní tohle zpracování dokonale sedí.

Foto: Blanka Stratilkova

Chtěli byste sinpostavit třeba vlastní Bradavice? Není problém.

Na druhou stranu by vás ale mohlo zaujmout, že je v obrázcích zahrnuto také spoustu popkulturních odkazů a můžete si do svého města zahrnout i nějakou tu slavnou stavbu.

Jednoduchá pravidla

Herně se opravdu není čeho obávat. V kostce je smyslem hry jako první poskládat město o 10 kartách (budovách) a mít současně co nejvíc emotikon obyvatel a štěstí, které se vynásobí a určí vítěze. Pro zjednodušenou verzi (třeba s prvňáčky) pravidla nabízí, že se násobení může vyměnit za sčítání.

Foto: Blanka Stratilkova

Jen karty a mince, víc není potřeba.

Příprava hry je vyřešená během chvilky, stačí jen správně rozložit karty po stole a přihodit hromádku mincí.

Na začátku každého kola si pak všichni hráči naberou tolik mincí, kolik jim vlastní město určuje. Následně se hráči střídají v tahu, který se vždy skládá ze tří kroků:

  1. Odhodit jednu kartu z nabídky (nebo ne).
  2. Doplnit vyložené karty do tří odkrytých (vždy).
  3. Jednu kartu koupit, nebo si vzít jednu minci.

Bonus: Vzít si speciální kartu, pokud jsou splněné její podmínky (pouze 1× za celou hru).

Takhle se hraje tak dlouho, dokud někdo nemá zmíněných 10 karet, čímž se spustí konec hry. Následně se už jen spočítají body a může se na další hru. Protože prostě budete chtít hrát znova.

Foto: Blanka Stratilkova

Do svého městečka můžete umístit cokoliv, ale je třeba myslet na vyrovnané počty obyvatel a srdíček.

Ideální hra pro pár volných minut

Se školkovými dětmi si městečko asi ještě nezahrajete, protože to chce porozumět troše taktiky ohledně kupování budov (i když by to samozřejmě šlo, ale bylo by to na úkor užití si hry ze strany dospělých), ale starší děti budou nadšené.

Šťastné městečko se tak řadí mezi další karetní hry, které pro jejich rychlost a jednoduchost můžete vytáhnout kdykoliv, když je pár minut klidu, a chcete si s dětmi zahrát a pobavit se. A pak se rozplývat nad těmi roztomilými obrázky. Nenásilné potrénování násobilky je příjemným bonusem.

Opravdu to není těžká hra a ani si nehraje na těžkou hru. Je to prostě a jednoduše oddechovka, ke které se budete chtít vracet. Aspoň já se k ní vracet chci. A děti taky. A kdo k ní bude přistupovat stejně, tak si ji taky určitě užije a oblíbí. Není třeba jen dlouhých a komplikovaných her.

Foto: Blanka Stratilkova

Kterou slavnou budovu byste si vybrali?

Za poskytnutí hry pro tuto recenzi děkuji vydavatelství Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz