Hlavní obsah
Hry

R.U.R slaví 104. výročí. Prožijte ho na vlastní kůži s touto únikovkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Blanka Stratilkova

Únikovky v krabičce si bez problému zahrajete v pohodlí domova.

Čapkovo R.U.R. je naší nejslavnější hrou. Tato únikovka je jejím volným pokračováním, ve kterém můžete okusit, jaké to je být posledním lidským přeživším ve světě robotů.

Článek

Každý z nás během svého života minimálně jednou slyšel o Čapkově slavném dramatu R.U.R. Právě toto dílo dalo světu slovo Robot. Ve své době se totiž jednalo o dílo, které bylo naprostým globálním fenoménem! Na jeho základě se později proslavilo obrovské množství dalších spisovatelů a různých autorů vědeckofantastické literatury.

Foto: Blanka Stratilkova

Poslední člověče, vítej v zemi robotů…

Čeští roboti dobyli svět

Issac Asimov, autor tří zákonů robotiky a nejslavnějších děl o robotech vůbec, vystavěl veškerou svou tvorbu právě na Čapkově robotech a jeho R.U.R., ale přidal k němu robotiku a celou šíři dalších aspektů.

Asimov se podle záznamů narodil 2. ledna 1920. Čapek v tu dobu rozepisoval svou hru s úmyslem uvést ji nejpozději následující rok. A skutečně, světová premiéra byla stanovena na 2. ledna 1921. Krásná náhoda, že?

Na poslední chvíli byla pražská premiéra odložená na 25. leden. Hradeckým ochotníkům byl ale pozdě doručen informační dopis, nebo ho snad zašantročili a odmítli se k tomu přiznat, a tak se stalo nevídané - světová premiéra naší nejslavnější hry proběhla v regionálním divadle v podání ochotnického souboru!

Právě myšlenka na „druhou světovou premiéru“ mě přivedla k myšlence, abych vám ukázala Únikovku: R.U.R. právě v den 104. výročí této hry.

Foto: Blanka Stratilkova

Druhá strana krabičky sdělí vše podstatné.

Stejně jako Čapkovo drama je i tato hra českého původu. Z původního příběhu ale tato únikovka spíše vychází, než aby jím provázela. Přesněji navazuje na děj, kdy zemi plně ovládli roboti a jediným lidským přeživším je Alquist, do jehož role máme možnost se v rámci hry vtělit.

Příběh v krabičce ovlivníte vy!

Únikovky mají jednu specifickou vlastnost a tou je pouze jednorázové hraní. Kdo by si snad chtěl zahrát stejnou hru podruhé, musí ji nejprve na pár let zašantročit po vzoru hradeckých ochotníků.

Foto: Blanka Stratilkova

Skutečně krátká pravidla umožňují začít hrát takřka okamžitě.

Ovšem pokud přistoupíme na myšlenku jednoho neopakovatelného hraní a přepočítáme si čas strávený nad hrou na něco jiného, třeba návštěvu kina, je výsledný poměr ceny a výkonu celkem přijatelný.

Únikovka: R.U.R je určena pro 1-6 hráčů od 14 let s herní dobou kolem 90 minut. Hlava otevřená si ji klidně může vyzkoušet vyluštit sama a půjde to, ale víc hlav víc ví a různé úhly pohledu mohou být přínosné.

Foto: Blanka Stratilkova

Čeká na vás série více či méně těžkých rébusů.

Nebudu popisovat, co přesně se ve hře odehrává, jak postupuje a jaká úskalí skrývá, to bych vás ochudila o herní zážitek. Musí postačit stručné info, že na základě luštění šifer se hra vyvíjí a je jen čistě na vašich schopnostech jak to cele dopadne.

Produkčně je hra naprosto skvělá. Průhledné plastové kartičky vypadají parádně a poskytují tak při některých rébusech zajímavou možnost použití (např. vzájemným překrýváním). Na druhou stranu jsou některé rébusy podivné a až nepochopitelné. Chvílemi hra vtáhne do děje a pak bum, nelogická hádanka.

Foto: Blanka Stratilkova

Pokud je potřeba, hra nabízí také nápovědy, které pomohou s vyřešením hádanek.

Herní kvalita tedy není nejlepší, spíše lehce nadprůměrná. Přesto by byla škoda zrovna tuhle únikovku jen tak přeskočit, už kvůli tématu, které je aspoň mě osobně velmi blízké. A pořád se jedná o jednorázovku, která jeden večer příjemně zabaví a víc pozornosti nevyžaduje, dokud zase všechno nezapomenete.

Za poskytnutí hry děkuji vydavatelství Albi.

Zdroj: https://www.lidovky.cz/ceska-pozice/sto-let-od-zrodu-ceskeho-robota-aneb-karel-capek-a-isaac-asimov.A200211_164406_pozice-tema_lube

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz