Hlavní obsah
Hry

Staňte se mravenčím vládcem zahrady v novince pro dva hráče Marabunta

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Blanka Stratilkova

Část z nás využívá hezkého počasí k zahradničení pod heslem Ferda Mravenec - práce všeho druhu. Ovšem i doma se můžeme cítit jako neúnavní mravenci. Pojďme spolu zjistit, co je vlastně Marabunta.

Článek

Marabunta je čistá dvojkovka, tedy hra určena přesně pro 2 osoby. Užijí si ji hráči už od 10 let a herní doba se pohybuje kolem 30 minut.

Foto: Blanka Stratilkova

Červený vs. Modrý a o tom to celé je.

Hra dvou mravenčích královen o nadvládu nad územím

Malá krabička na sobě nese jméno autora, jímž je Reinier Knizia. Jestli patříte k těm, kteří si stejně jako já nejsou schopní jména zapamatovat a nic jim to neříká, tak doplním, že jde o úspěšného chrliče her, který jich má na kontě už několik set a vytvořil třeba nedávné vesmírné MLEM, ke kterému jsem už recenzi psala, nebo starší Heckmeck či Želví závody.

Samotné skorokapesní balení hry je velmi příjemné, díky jednoduchému papírovému insertu má vše své místo, prázdný prostor je omezen na minimum a do herní sbírky se mnohem lépe zařadí malá krabička, než kdybych musela hledat místo na klasickou velkou krabici. Navíc zakreslovačkám, kterou Marabunta je, kompaktní rozměry sluší.

Foto: Blanka Stratilkova

Do malé krabičky se vejde všechno důležité.

Uvnitř krabičky se pak skrývá 6 kostek, několik destiček, rozložená oboustranná hrací deska a dvě mazací fixy.

Nedávno se mi drahý svěřil, že by si rád zahrál hru, kde budeme stát proti sobě a výsledek souboje bude záležet ve větší míře hlavně na našem vlastním snažení, náhody bude poskrovnu. Chvíli na to se objevila Marabunta, která na první pohled tohle zadání splňovala. A tak, ačkoliv si dvojkovky nekupujeme, abychom stejně pak hráli hlavně ve dvou, jsem se rozhodla, že ji prostě zkusíme.

Foto: Blanka Stratilkova

Nahrajete soupeři, nebo ho podfouknete a vybere si horší skupinu kostek?

Na ostří fixy

Na začátku kola se vždy odkryje jedna destička, začínající hráč hodí s kostkami a následně je spolu s destičkou rozdělí na dvě hromádky, aby si protihráč mohl vybrat, kterou z hromádek chce. Už od samotného začátku je tak potřeba dostatečně přemýšlet a odhadovat, jak je vlastně nejlepší kostky rozdělit. Tedy jak to zaonačit, abych dostala to, co chci, a druhý si vzal vábničku.

Prostoru pro taktizovaní je ve hře skutečně dostatek. Postupným zakreslováním kostek do hracího plánu, vyškrtávaním bonusových polí a získáváním a používáním efektů se odkrývá široké množství způsobů, jak hrát a snažit se vyhrát. Přesto Marabunta zůstává jednoduchou, svižnou a příjemnou hrou.

Foto: Blanka Stratilkova

Díky stíracím fixám lze hrát neomezeně stále dokola.

Celkový dojem mám veskrze pozitivní. Líbí se mi herně, graficky i tematicky. Navíc preferuji menší a kompaktnější hry - nejen v rámci balení, ale i herní plochy, kterou vyžadují.

Jediným minusem je snad nedostatečně znatelné téma. Což o to, mně to nevadí, už jsem si zvykla na to, že téma potřebuji vidět, ale nemusím ho herně cítit. Některým by to ale vadit mohlo. A nebo taky ne.

Foto: Blanka Stratilkova

Skládací hrací deska není ani moc velká a ani moc malá. Prostě tak akorát mravenčí.

Za nás je Marabunta parádní dvojkovka, kterou si s radostí zahraju skoro kdykoliv. A věřím, že přes léto ji užijeme i venku ve stínu stromů, zatímco budeme pozorovat neúnavně se lopotící průvody skutečných mravenců.

Za poskytnutí hry děkujeme vydavatelství Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz