Hlavní obsah
Hry

Proti rýmě a nachlazení karetní hrou, kterou zvládne každé dítě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Blanka Stratilkova

Taco, kotě, pizza je rychlá karetní hra pro všechny malé děti.

Zima konečně dorazila a s ní také rýmičky a kašílky. Nezbývá, než děti pořádně zabavit, aby vydržely v klidu. K tomu mimo jiné výborně poslouží dětské hry. Jako je například Taco, kotě, pizza.

Článek

Taco, kotě, pizza je rychlá karetní hra pro 2-6 hráčů od 4 let (ale klidně už od 3) s herní dobou pár minut (× opakovaná hraní).

Taco, kočka, koza, sýr, pizza je dnes už považováno za klasickou karetní postřehovku, kterou zná uz skoro každý. A kdo ne, měl by to velmi rychle napravit. Garantuji, že nikdo nebude zklamán. Je to opravdu výborná karetní párty hra, která si najde své místo v každé domácnosti. I díky své velikosti.

Foto: Blanka Stratilkova

Taco, kotě, pizza je stejně kapesní, jako starší sourozenci.

Problém rodinného hraní

Vzhledem k tomu, v jakém věkovém rozložení mám dcery (11, 5 a 3), spoustu her se snažím vybírat tak, abychom si je byly schopné zahrát v co nejvyšším počtu. Protože hry jsou skvělý způsob, jak trávit čas pohromadě. A obzvlášť teď v zimě, když by jeden „ani psa nevyhnal“.

Proto jsem onehdá koupila nejnovější verzi Taco, kočka, koza, sýr, pizza - na odvrácené straně. Protože pro hraní s nejstarší to chtělo trochu přidat grády a ozvláštnit, ale zároveň mi to nabídlo možnost karty na odvrácené straně vyřadit, vytvořit si tak trochu jednodušší klasiku a zapojit také prostřední dceru. Ale ač pochopila pravidla, tak nestíhala a hra na ni byla stále moc rychlá. Většinu času tak končila poslední a nešťastná.

Všechno ale vyřešilo oznámení zjednodušené varianty hry pod názvem Taco, kotě, pizza!

Foto: Blanka Stratilkova

Určeno pro ty nejmenší hráče.

Stále stejné, ale přece jiné

Základní herní mechanismy byly zachovány, zbytek lehce pozměněn a vše maximálně zjednodušeno, aby nejmenší hráči stíhali a byli schopní vyhrát. A že nás od té doby prostřední jen drtí.

Zatímco u klasiky se jak básnička odříkává pět slov za sebou v pořadí daném názvem (což se mi občas rozběhne v hlavě, když jdu spát a pak nemůžu usnout, až tak se ta slova vryjí pod kůži), u této dětské varianty je vlastně jedno, jaké ze tří slov hráč řekne, což je první zjednodušení.

Druhým je, že pokud se shoduje řečené slovo a vyložená karta, hráči se nesnaží co nejrychleji zaplácnout hromádku vyložených karet, ale vykládající hráč může vyložit další kartu. A pokračuje tak dlouho, dokud se trefuje. Myslím, že tahle změna byla zavedena nejenom z důvodu nižší rychlosti a postřehu menších dětí, ale taky jako bezpečnostní hledisko, které eliminuje pochroumané prsty a podrápané hřbety rukou.

Třetí změnou je počet speciálních karet. U klasiky jsou tři, tady jen jedna - roztomilý bonbón! Teprve v tuhle chvíli přichází na řadu postřeh a známé plácnutí. A kdo první doplácne, ten může vykládat další kartu.

Jinak samozřejmě opět platí, že kdo se první zbaví karet, tak vyhrává.

Díky těmto třem jednoduchým změnám je hra skutečně rychlá a děti krásně zvládnou udržet pozornost a rychlost během celé partie. Navíc mají opravdu šanci vyhrát, protože jim je poskytnuto dostatek prostoru pro nevyspělou úrověň postřehu a koordinace těla.

Pomyslnou třešničkou na dortu jsou ale samotné karty. Ty jsou menší než obvykle, takže v krabičce trochu plavou a při míchání mi v jednom kuse vypadávají z rukou, ale do dětských paciček jsou jako dělané.

Foto: Blanka Stratilkova

Karty jsou menší a ještě roztomilejší.

Nepřestává bavit ani po opakovaném hraní

Obě mladší dcery už zařadily Taco, kotě, pizza do svého žebříčku Top5 her letošního roku a myslím, že oprávněně. Vytahujeme ji co chvíli, takže už máme opravdu poctivě natrénováno a stále nás to neomrzelo. Dobrých 50 partií jsme s děvčaty otočily.

Potenciál tahle malá dětská „párty“ karetka určitě na nějakou dobu má. Nebude to až taková rychlokvaška, jak jsem se obávala, protože je skutečně přizpůsobena malým dětem bez jakýchkoliv ústupků a úkroků na úkor hratelnosti. Naopak vyrovnává síly a šance na výhru všech hráčů.

Foto: Blanka Stratilkova

Karty zabírají minimum místa a skvěle se hodí nejenom na malý stolek, ale také do čekárny u lékaře a klidně i do postele.

Jediný problém vidím v tom, že občas hra zrovna nepodporuje rodinnou pohodu. To, když nejmladší vyloží bonbón a plácne jí tam ruku prostřední, což nejmladší psychicky nezvládá a začne se vztekat, že to byl její bonbón. Ale to je jen další z obvyklých problémů všech domácností, kde je víc než jedno dítě. A nezbývá, než toto období trpělivě přečkat.

Na druhou stranu je hra tak rychlá, že okamžitě přistupujeme k dalšímu kolu. Takže i děti, které hůř snášejí prohru, mají hned další šanci vyhrát.

Foto: Blanka Stratilkova

Rychlejší získává právo vynést další kartu a zvyšuje tak šanci, že se karet zbaví jako první.

Za poskytnutí hry pro tuto recenzi děkuji vydavatelství Albi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz