Hlavní obsah
Hry

Vydejte se na chvilku do časů hrdinů a mocných bohů s hrou Similo: Báje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Blanka Stratilkova

Similo: Báje ocení hlavně dospělí hráči.

Karetní hra Similo nabízí množství variací, díky kterým si každý může najít to pravé pro sebe a své blízké. Dospělí hráči pak obzvlášť ocení variantu Báje, která nás přenese do vzpomínek na Souboj titánů.

Článek

Před nedávnem jsme s nejstarší dcerou objevily kouzlo Similo s variantou Harry Potter. A protože nás skutečně chytlo, rozhodla jsem se zkoušet dál. Tentokráte nám na recenzi dorazily Báje plné všech známých i méně známých postav z řecké mytologie.

Foto: Blanka Stratilkova

Malá krabička a jednoduchá pavidla jsou společným znakem všech variací hry Similo.

I tato varianta je určena pro 2 a více hráčů od 7 let s herní dobou kolem 5-10 minut na jednu partii.

Nápad dobrý, ale moc se mi to nepovedlo

Cíl: Nalákat tatínka, zkombinovat Harryho Pottera + Báje a zahrát si ultimátní Similo hledačku! Různé varianty Simila lze totiž libovolně kombinovat.

Výsledek: Tak nic. Trochu mi nedošlo, že dcera zná Harryho, ale Báje jí nic neříkají, a naopak tatínek se skvěle orientuje v Bájích, ale kouzelnický svět je pro něj španělská vesnice.

Ale! Sedli jsme si nad Báje aspoň ve dvou dospělých a tak rychle nám dvě hodiny už dlouho neutekly. A druhý den zase. A pak zase…

Zamíchej a hraj

Všechny varianty karetní hry Similo si drží jednotnou grafiku i velikost krabičky. Na 30 skutečně hezky a velmi dobře rozlišitelných kartách najdeme v případě Bájí nejznámější bohy, všemožné mýtické bytosti i odvážné hrdiny z řeckých bájí a pověstí.

Foto: Blanka Stratilkova

Bohové mají největší podíl karet.

Pro lepší orientaci v tom, kdo je kdo, je navíc každá karta označena jménem a jednoduchým popisem postavy v českém i slovenském jazyce.

Báje se hrají stejně jako všechna ostatní Simila. Napovídač si vezme 12 karet, z nich si náhodně jednu vybere a zapamatuje, následně je všechny zamíchá a rozdělí do mřížky 4×3 karty.

Úkolem hadačů je v průběhu 5 kol postupně odendávat karty (1. kolo - 1 karta, 2. kolo - 2 karty, 3. kolo - 3 karty, 4. kolo - 4 karty, 5. kolo - 1 karta), dokud nezůstane jedna poslední karta, na které je právě hledaná postava.

Foto: Blanka Stratilkova

Najdeme zde hrdiny i nehrdiny.

Samozřejmě hledači neodhazují karty jen tak. K úspěšné dedukci jim v každém kole pomáhá napovídačova nápověda. Nesmí ale napovídat slovně, ale pouze kartou.

Záleží tedy jak kartu před hadače umístí. Pokud vertikálně (na výšku), tak hledaná karta má s nápovědou něco společného, pokud horizontálně (na šířku), tak se nápověda od hledané karty liší. Princip je tedy skutečně jednoduchý.

Návrat do vzpomínek

Musím říct, že ač jsem Harry Potter fanda, tak mě Báje nadchly mnohem víc. Lépe se mi orientovalo, radilo, hádalo. Navíc pro nás, kteří jsme vyrůstali na Souboji titánů, to bylo jak návrat do dětských let.

Foto: Blanka Stratilkova

Nezapomnělo se ani na bájné tvory.

Najednou se nám vše začalo vybavovat a vyplouvat z hlubin vzpomínek. Vždyť jsem vlastně viděla i Iásona a argonauty, dvoudílný film, který mám někde na půdě nahraný na VHS…

Pro dospělé hraní nad sklenou něčeho dobrého jsou Báje ideální hrou. Pravidla vysvětlíte během okamžiku, jedna partie zabere pár minut a vše vybízí k tomu, aby se hned otočila partie další.

Překvapivě se nám tak dostala do rukou hra, která sice nesplnila původní záměr, ale výborně zapadla do kategorie „her pro unavené rodiče“, díky čemu se u nás doma během krátké chvíle protočila už opravdu hodněkrát.

Foto: Blanka Stratilkova

Karty jsou během hry přehledně vyloženy a jedna partie skutečně trvá jen pár minut.

Za poskytnutí hry děkujeme vydavatelství ALBI.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz