Hlavní obsah
Hry

Vytvořte si svůj vlastní korálový útes s novou rodinnou hrou Korál

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Blanka Stratilkova

Nechte se unést písní moře a slunečních paprsků.

Korálové útesy patří mezi nejkrásnější útvary, které příroda vytváří. Proč si nezkusit něco podobného postavit také doma? Ze dřeva, ale s podobným potěšením, které nám přináší pohled na živé útesy.

Článek

Věděli jste, že se v současné době odhaduje, že 284300 km² mořského dna pokryto korálovými útesy?

Přezdívá se jim „deštné pralesy moře“ a nejčastěji je najdeme v mělkých a teplých vodách protkaných množstvím slunečních paprsků. Přesto, že jejich rozloha přestavuje pouze 0,1 % plochy světového oceánu, poskytují koráli útočiště až pro 25 % všech druhů ryb a dalších mořských živočichů!

A navíc jsou neskutečně nádherné. Ovšem jsou také velmi křehké a citlivé na změny.

Foto: Blanka Stratilkova

Korálový útes skoro jako opravdový.

Přenést krásy moří na domácí stůl

Nemohla jsem si odpustit tohle malé přírodopisné okénko, protože vám dnes chci představit hru Korál. Ta vám nabídne možnost vystavět si vlastní kousek korálového útesu v pohodlí domova a skutečně okusit jejich křehkost a touhu po paprscích.

Jsou hezké hry, jsou krásné hry a pak je tu Korál. Je bez nejmenších pochybností nádherný, ale jiným způsobem než ostatní hry.

Foto: Blanka Stratilkova

Obsahu krabičky jasně dominují hlavně různě barevné dřevěné dílky.

Celá hra se skládá jen z 24 dřevěných kostiček ve tvaru L, 4 různých žetonů, stříbrné kostičky skály a několika málo karet. Ale způsob, jakým se s nimi pracuje, dělá z Korála právě to, co je. Originální abstraktní rychlovku, která potrápí hlavu a zahřeje na duši.

S chutí se do růstu útesu můžou pustit 1-4 hráči od 8 let. A odehráno bude za chvilenku, stačí si udělat místo na stole a vyhradit 10-20 minut volného času.

Foto: Blanka Stratilkova

Na výběr je ze čtyř barevně rozdílných druhů korálů.

Vzhůru ke slunci

V této hře se každý z hráčů promění v jeden ze čtyř druhů korálů a bude se snažit právě svůj druh nechat vyrůst co nejvíce a nejblíže životadárným slunečním paprskům.

Růst je sice věcí jednoduchou, protože se provádí pouze přiložením nového dílku ke krychli, na které stojí žeton odpovídající barvy, ale vymyslet jak optimálně dílek natočit, případně kam svůj žeton posunout, aby bylo následné přiložení dílku co nejefektivnější, už trochu provětrá mozkové závity.

Důvod, proč hra není tak jednoduchá, jak se na první pohled zdá, je právě v jejím tvaru. Je třeba se během skládání dívat na celý vznikající korál ze všech směrů. Jinak řečeno se soustředit na problém ve 3D a ne pouze ze svého úhlu pohledu. Korál je totiž komplexní organismus. Proto se přesouvání žetonů i výsledné počítání bodů hodnotí z pohledu z vrchu, který prostě vypadá jinak, než pohled z boku.

Foto: Blanka Stratilkova

Karty počátečního rozestavění se hodí hlavně pro hru jednoho hráče, ale poslouží tak při rodinné variantě hry.

Každý hráč se snaží dostat právě svůj druh co nejblíže ke slunci a co nejlépe ho rozprostřít, protože spodní díly vápenatí a proměňují se v pouhou nosnou konstrukci.

Téma je díky způsobu vrstvení dílků opravdu silně znatelné. A stejně jako když se ulomí kus korála z opravdového útesu, tak vás hra potrestá i v případě vachrlatého umístění dílku a jeho následného pádu. Korál je křehký a může růst jen s rozmyslem a náležitou péčí.

Partie utíká vcelku svižně a ač je nad čím přemýšlet, tak rozhodně nehrozí dlouhé prodlevy mezi tahy. S přehledem proto hru zvládnou i trošku odrostlejší děti.

Příjemné i jako hra pro jednoho

Jako nadšený kávový sólohráč (tj. sólista u odpoledního kafe, zatím co děti spokojeně spí) musím ocenit možnost hrát v jednom a navíc za použití hezkého černého látkového pytlíčku pro náhodné losování dílků. Pro pytlíčky mám totiž slabost.

Foto: Blanka Stratilkova

Látkové pytlíčky mě ve hrách vždy baví, Korál není výjimkou.

Při sólu se hraje se všemi dílky a žetony korálů a navíc se dostatečně využijí přiložené karty. Z nich se vybírá nejenom počáteční rozložení korálů kolem krychle skály, ale také bodové ohodnocení za každý jednotlivý druh, kdy se tentokrát počítá každý jinak. A dosáhnout dostatečných bodů, aby korál prosperoval, není zrovna snadné. Navíc když se bodová obtížnost může stupňovat.

Musím říct, že jsem si Korál během těch pár týdnů, co ho mám doma, oblíbila. Není to typ hry, kterou bych chtěla vytahovat každý den, ale velmi ráda se k ní jednou za pár dní vracím. Protože mám takovéhle hry moc ráda.

Foto: Blanka Stratilkova

Sólo hra vyžaduje pečlivější přemýšlení, protože se hraje za všechny druhy a každý má svůj vlastní bodový požadavek.

Dřevěné dílky jsou ve své jednoduchosti krásné, stejně jako žetony korálů. I samotná krabička dělá v mé sbírce parádu a docela vážně uvažuju koho v rodině bych mohla obdarovat jeho vlastní kopií hry.

Jako bonus jsou dílky skvělé i jako hračka pro menší děti, které z nich rády staví všechno možné, a trénují si tak jemnou motoriku. A v případě téhle hry je s klidem nechávám, aniž bych měla strach, že ji nějako poničí.

Foto: Blanka Stratilkova

Korálový útes je působivý i v dřevěném provedení.

Za poskytnutí hry pro tuto recenzi děkuji vydavatelství Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz