Hlavní obsah
Hry

Zvládnete to? V nové dětské hře budete pomáhat příšerce s hledáním zubů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Blanka Stratilkova

Deskoherní novinka už brzy potěší nejednoho malého hráče.

Napadlo vás někdy, jak složitá může být péče o zuby takové příšerky? Obzvlášť když jí pořád utíkají. Už brzy je děti budou moci zkusit pochytat v nové hře Chci zpátky své zoubky, která vychází 3. 11.

Článek

Jsem moc ráda, že se nám dostala na vyzkoušení krásná nová dětská hra Chci zpátky své zoubky. Kdo má doma malé děti, tak by měl totiž zbystřit. Tohle je skvělá věc pro tu nejmenší hráčskou skupinu, se kterou určitě nešlápnete vedle.

Hra je určena pro 2-4 hráče ve věku od 4 let a na jednu herní partii byste si měli vyhradit dobu kolem 10 minut. Věřte ale, že jen u jedné hry nezůstane.

Všechny příšerky nejsou strašidelné

Na první pohled zaujme příšerka na obalu, která se grafikou podezřele podobá Výbušným koťátkům (karetní hra plná koťat, výbuchů a potutelného smíchu pro celou rodinu). A není to náhoda, skutečně to je Koťátková hra od tvůrců Výbušných koťátek. Ale nebojte se, škodění tady není, takže mrňouskové nespustí proudy slz.

Foto: Blanka Stratilkova

Chci zpáky své zoubky a Výbušná koťátka se sice graficky podobají, jedná se ale o dvě naprosto rozdílné hry.

Druhá zajímavá věc je, že hra pro děti je vlastně od dítěte. A to se moc často nevidí, aby na tvorbě od prvopočátku pracoval někdo, komu jsou taky jen 4 roky. A aby tak přesně věděl, jaké požadavky cílovka má.

Po otevření krabice, která je tak akorát velká do dětských ručiček, se objeví návody v českém a slovenském jazyce, 2 archy zoubků na vyloupání, 4 hráčské desky, deska na zoubky, kolotoč a dvě pohádkové knížečky, opět v českém a slovenském jazyce.

Zmínka o knížečce na krabici bylo právě to, co mě v prvopočátku zaujalo nejvíc. Celá hra je totiž skutečně do puntíku promyšlená a pro děti přináší komplexní zážitek. Hru tak můžeme uvést roztomilým krátkým příběhem. U her obecně to považuji za velké plus. Vždy je lepší hned na začátku pochopit myšlenku a ponořit se do příběhu.

Foto: Blanka Stratilkova

Uvést děti hned na začátku partie do hry krátkým příběhem je chytrý tah.

A o čem to tedy je? Příšerce Mufíkovi se každou noc ztrácí jeho zoubky. Vydávají do světa za dobrodružstvím, a naším úkolem je, pomoci mu je najít a vrátit zpět do pusy. Aby konečně přestal plakat a křičet: „Chci zpátky své zoubky!“ Vítězem se tedy stává ten, kdo jako první nasbírá 12 zubů.

Toč a hraj

Každý hráč si před sebe připraví svou hráčskou desku se svým vlastním Mufíkem, kterého si můžeme dle libosti pojmenovat, a následně se každému rozdají dvě karty. Nakonec se doprostřed mezi všechny hráče nachystá hromádka zoubků, zoubková deska, karty a hlavně kolotoč.

Právě za pomoci kolotoče celá hra funguje. Jeho roztočením a následným zastavením se určuje co který hráč udělá a jestli získá zoubky. Je to tedy celé o náhodě, ale kolotoč je velmi lákavý prvek, který si moje děti hned zamilovaly. Na druhou stranu se dá kartami vylepšit, a zajistit si tak, že si nějaké zoubky určitě vytočíme.

Foto: Blanka Stratilkova

„Packu na místo a toč.“ Použití kolotoče je celkem unikátní a děti moc baví.

Po herní stránce se jedná o skutečně jednoduchou hru pro nejmenší hráče, která si určitě najde své místo na slunci. Má totiž všechno, co se dětem líbí: je barevná, roztomilá, jednoduchá a kolotoč opravdu láká. A navíc je v pravidlech část, která je určená jen a pouze dětem - prostě pravidla pro děti.

Také po produkční stránce jí nemám co vytknout. Ačkoliv jsou hráčské desky tenké, tak nevypadají, že by se hned ohnuly. Karty jsou akorát velké, zoubky se dobře chytají a kolotoč je šikovně promyšlený, aby nelítal po celém stole, ale zároveň se dobře podával dalšímu hráči.

Vysvětleno je za minutku, připraveno za druhou a do 10 minut odehráno. Krása! Aspoň za mě to jsou totiž požadavky, které k dětským hrám mám. Aby totiž dítka zvládla udržet pozornost, protože co si budeme nalhávat, v tomhle malém věku jí moc nemají.

Foto: Blanka Stratilkova

Zoubky jsou roztomilost sama.

Chci zpátky své zoubky je opravdu milá, hezká a šikovná hra, která potěší nejednoho malého hráče. 5 letá dcera ji zvládá krásně a 3 letá rozhodně nezaostává. A já jako rodič během hry netrpím. I to je docela podstatný faktor u dětských her. Zkrátka a dobře taky s nadšením točím kolotočem.

Jako příjemný výchovný bonus se hře musí nechat, že hezky pomáhá s debatou na téma usínání a péče o zuby, což jako máma oceňuju.

Za poskytnutí hry pro tuto recenzi děkuji vydavatelství Blackfire.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz