Hlavní obsah
Lidé a společnost

Andrea Čunderlíková z Nemocnice na kraji města: Kvůli roli jí nadávali, herectví pověsila na hřebík

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/volně dostupné dílo

Nemocniční areál v Mostě, kde se Nemocnice na kraji města natáčela

Ačkoliv s herectvím již dávno skončila, pravidelně ji vídáme v opakování známého seriálu Nemocnice na kraji města. Svoji roli si však nikdy neužívala a přinesla jí velké trápení.

Článek

Andrea Čunderlíková se narodila 6. května 1952 v Praze. Herecký talent projevila již v dětství, kdy jí matka přihlásila do komparsu pro film Vysoká zeď. Posléze začala dostávat velké role a v roce 1967 si střihla hlavní roli ve filmu Pět holek na krku. O otce přišla příliš brzy, ještě před nástupem do školy. Zemřel na vážnou nemoc a herečce bylo v té době pouhých šest let. Vyrůstala jen se svou maminkou a dvěma sourozenci.

Herečkou být nikdy nechtěla

Sláva ale neznamenala jen příjemné věci a Andrea Čunderlíková to poznala již v době dospívání. Začala hrát i hlavní role a spolužačky ve škole se k ní chovaly odtažitě. Mladé dívce přinášelo filmování rozporuplné pocity. Na jednu stranu se těšila, až bude mít náročnou práci za sebou, ale na druhou stranu těžce nesla, že se musí rozloučit se svými kolegy. Hraní ji sice bavilo, ale co se týkalo budoucnosti, měla jiné plány. Snila o tom, že se stane lékařkou nebo učitelkou.

Na konzervatoř nešla, ačkoliv jí to všichni doporučovali. Chtěla mít v budoucnosti jisté zaměstnání, a proto nastoupila na střední ekonomickou školu. Úřednicí se nikdy nestala a dále pokračovala ve své herecké kariéře. Zkoušela se přihlásit na DAMU, ale ani tam jí nevzali. Podle komise neměla dostatek talentu. To se ale spletli a ona jim později ukázala, že talent skutečná má.

Dostala životní roli, která jí změnila život

V roce 1975 dostala svou životní roli, která jí změnila život. Přijala roli Iny v seriálu Nemocnice na kraji města. Zpočátku ale dělala drahoty a svou roli odmítla. Údajně proto, že nikdy nepatřila k tichým a pokorným dívkám, byla vždy temperamentní a mnohomluvná. Měla problémy nejen s pojetím role a sama takto napsanou postavu nenáviděla. Zahrála ji ale na jedničku, což se projevilo v reakcích diváků. Vadilo jim, co Ina dělá a jak se chová. Její jednání odsuzovali a začali jí posílat nenávistné dopisy.

V době, kdy se Nemocnice na kraji města vysílala, se nemohla vydat mezi lidi. Herečka přiznala, že jednou stála ve frontě v obchodě a najednou k ní přistoupila cizí žena, která jí začala nadávat. Ačkoliv se ke své roli vrátila ještě v roce 2003, kdy se natáčelo pokračování seriálu, byla to spíše výjimka. Po všech nepříjemných nadávkách pověsila herectví na hřebík a definitivně skončila s kariérou. Po listopadu 1989 začala pracovat jako úřednice. Herečka má jednu dceru, která se stala profesionální tenistkou. V roce 1998 dosáhla postavení 41. tenistky světa a během své profesionální kariéry si vydělala více než 770 tisíc amerických dolarů, což představuje přibližně 17 milionů českých korun.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz