Hlavní obsah
Cestování

K Jadranu na Slovinsko: Piran nabízí pobřeží s benátskými kořeny, písečnou pláží a solným dolem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Každý z nás jezdí na Jadran do Chorvatska, ale málokdo ví, že podobně krásné, možná ještě hezčí moře je i ve Slovinsku. Tam se nachází malebné pobřežní městečko s italským nádechem, kde se je i krásná bílá písečná pláž.

Článek

Na slovinském pobřeží se nachází několik pozoruhodných měst, přičemž nejvýznamnějším a nejznámějším je rozhodně Piran. Tento malebný přístav má mnoho společného s italskými Benátkami, ale svým turistům nabízí ještě o něco víc. V Pirani můžete obdivovat samotné historické části města s jejich středověkou atmosférou, ale také můžete využít svůj volný čas pro koupání v moři, potápění nebo pěší turistiku. Kdo by chtěl poznat o něco více, může zkusit výlet do nedalekých solných polí Sečovlje.

Městu se původně říkalo Venezia

Malé město Piran na pobřeží Jaderského moře je často označováno jako nejitalštější město Slovinska. Samotné pojmenování města má své důvody. V roce 1283 totiž tomuto městu vládli Italové. Jejich nadvláda měla za následek přeměnu města ve stylu typickém pro Itálii. Nejvíce je toto italské dědictví viditelné na benátské architektuře měšťanských domů a náměstích. Historicky nebyly vztahy mezi obyvateli Pirani a italskými sousedy vždy harmonické, což umocnilo odvezení obrazu Panny Marie se svatými od Vittore Carpaccia do Itálie, a to v roce 1940. I přesto je paradoxem, že do tohoto malého letoviska jezdí čím dál více Italů. Někteří dokonce uvádějí, že toto město považují jako svůj druhý domov a náhražku italských Benátek, které každoročně praskají ve švech.

Foto: Pixabay

Na slovinském pobřeží se nachází několik pozoruhodných měst, přičemž nejvýznamnějším a nejznámější je rozhodně Piran.

Písečná pláž a Jadranské moře na dosah ruky

Pokud pravidelně jezdíte do Chorvatska, možná budete litovat, že jste si neudělali mezi zastávku právě v Pirani. Ve Slovinsku totiž mají stejné moře, jako v Chorvatsku, ale s tou výhodou, že je čistší a méně turisticky využívané. Slovinci ho sice nemají rádi, protože přístup k moři je pouhých 46 kilometrů. Přestože je slovinské pobřeží krátké, nabízí úchvatné přírodní scenérie. Kromě čistých a teplých vod Jaderského moře se zde nachází také solné pláně, které jsou důležité pro místní ekosystém a nabízí unikátní pohled na tradiční způsoby získávání soli. Pokud ale vyrazíte do Pirani, dostanete se k moři z městské promenády, která se kolem Jadranu lemuje. Pokud se budete chtít podívat na výlet nebo zajet do Chorvatska, můžete vyrazit lodí, která vás příjemnou plavbou po moři doveze až do Rovinje nebo italského městečka Trieste.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz