Hlavní obsah
Cestování

Kotor je jedno z nejkrásnějších měst v Evropě: Památky si prohlédnete za den, výhledů se nenabažíte

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Černá Hora se stala jednou z top destinací letošní letní sezóny, a to nejen díky svým nádherným letoviskům. Město Kotor je jednou z oblíbených destinací, které vás okouzlí svou jedinečnou atmosférou a malebnou přírodou v okolí.

Článek

Pokud byste měli čas na návštěvu pouze jedné jediné turistické atrakce v Kotoru, měla by to být pevnost Svatého Jana. A to bezpochyby. Tento historický skvost, jehož základy byly položeny Římany již ve 2. století, má pro tento region nesmírný kulturní význam a nabízí úchvatné výhledy, které patří mezi nejkrásnější ve městě, ale i po celé zemi. Z vrcholu pevnosti se vám naskytnou nádherné výhledy na historické budovy, pláže, okolní krajinu a rozlehlý záliv.

Cesta na samotný vrchol je však náročnější a vyžaduje fyzickou zdatnost. Musíte totiž překonat až 1 300 schodů, což zabere nejméně půl hodiny. Samozřejmě v závislosti na vaší kondici. Z pevnosti vede k centru města dobře zachovalé opevnění, které má celkovou délku 4,5 kilometru. Během této cesty se dočkáte luxusního zážitku a uvidíte panoramata, která se vám nikde jinde nenaskytnou.

Památky si prohlédnete za den, výhledů se nenabažíte

Druhou významnou historickou památkou v Kotoru je katedrála postavená mezi 12. a 14. stoletím. Uvnitř si můžete prohlédnout úchvatné fresky a malé muzeum plné sakrálních artefaktů. Vrcholným zážitkem takového výletu je však výstup do prvního patra, kde se nachází balkon s výhledem na celé náměstí. Katedrálu doplňuje několik menších kostelů, včetně pravoslavného kostela svatého Mikuláše a dalších svatyní zasvěcených například svaté Anně či svaté Luky.

Foto: Pixabay

Místní památka, kterou nesmíte vynechat.

Kotor je městečko, které se nachází v malebné zátoce Jaderského moře a nabízí turistům přístup k oblázkové pláži zvané Kotorská, která se nachází pouhých pět až deset minut chůze od Starého města. Na pláži jsou k dispozici lehátka, slunečníky, občerstvení a dětská hřiště. Pro ty, kteří milují a vyhledávají písečné pláže s křišťálově čistou vodou, je nedaleko pláž Jaz. Ta se nachází v blízkosti Budvy, kam se dostanete autem přibližně za půl hodiny.

Stejně jako je známá Modrá jeskyně v Itálii, i v Černé Hoře najdete obdobně fascinující Modrou jeskyni. Navštívit ji můžete na výletní lodi z kotorského přístavu. Unikátní modré zbarvení jeskynních stěn je způsobeno odrazem světla od průzračné a teplé mořské vody. Některé turistické společnosti dokonce nabízejí možnost zaplavat si přímo v jeskyni, a pořídit si tak krásné fotografie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz