Hlavní obsah
Cestování

Koupaliště Michal nabízí slanou vodu a písečné pláže. Říká se mu Mrtvé moře západních Čech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/veřejně dostupné foto

Letní dny jsou v plném proudu a mnoho z nás přemýšlí, kam vyrazit k vodě. Nebaví vás přeplněné plovárny nebo koupání v nečistých řekách? Od toho je tady české moře, které se nachází na Sokolovsku.

Článek

Koupaliště Michal vzniklo v 19. století. Přesněji řečeno místo, kde nyní koupaliště leží, bylo v té době aktivně využíváno pro těžbu uhlí. V oblasti dnešního koupaliště probíhala těžba hnědého uhlí již od konce 19. století. Hlubinný důl Štěstí Požehnání zde fungoval v letech 1872 až 1924. V roce 1980 byla na tomto místě zahájena povrchová těžba, která pokračovala až do roku 1991. Během této doby bylo z lomu vytěženo více než 12 milionů tun uhlí.

Po ukončení těžby v roce 1991 začala postupná rekultivace této přírodní oblasti. Důlní technika byla odstraněna a dno budoucího jezera bylo upraveno tak, aby později bylo napuštěno novou vodou. Napouštění jezera bylo dokončeno v roce 2003 a již o rok později, v roce 2004, byl areál otevřen veřejnosti jako přírodní koupaliště.

Dnes je považováno za jedno z nejčistších míst ke koupání

Dnes je koupaliště Michal považováno za jedno z nejčistších přírodních koupališť v České republice. Rozkládá se na ploše 30 hektarů a nabízí návštěvníkům široký výběr atrakcí, včetně nejdelšího tobogánu v České republice, který měří 190 metrů. Dále se zde nacházejí 117 metrů dlouhé trojskluzavky. Pro děti jsou k dispozici dětská brouzdaliště, skákací hrad a různá dětská hřiště s prolézačkami a skluzavkami. Ti, kteří milují sport, mohou využít tři beach-volejbalová hřiště, tenisový kurt, minigolf, kuželky a stolní tenis. Písečná pláž o délce 500 metrů je ideálním místem pro opalování a plážové aktivity.

Kvalita vody je zde pravidelně kontrolována a udržována na vysoké úrovni, takže se návštěvníci nemusí bát o svou bezpečnost. Zajímavostí je, že samotná voda má speciální složení hořčíku, jódu a zejména velkého množství soli, takže pokud plavete na hladině, nemusíte se bát, že byste se utopili. Princip je podobný jako v Mrtvém moři, kde můžete bez námahy plavat na hladině. Proto se také tomuto jezeru mezi místními velmi často říká Mrtvé moře na západě Čech.

Klid, čisté zázemí a dobré stravování

Areál koupaliště Michal nabízí návštěvníkům veškeré potřebné zázemí, které na veřejných koupalištích nebo přehradách nenajdete. Koupaliště Michal pro své návštěvníky připravilo stánky s jídlem a nápoji. V letních měsících je k dispozici i letní kino, které promítá filmy během víkendových večerů. V okolí je k dispozici také kemp. Kemp nabízí jedinečný zážitek plný skvělých výletů v okolí a koupání v průzračně čisté vodě. O bezpečí návštěvníků se stará služba vodních záchranářů, která dohlíží na bezpečnost ve vodě i na souši. Pro návštěvníky, kteří hledají klid a odpočinek, je zde klidová zóna, takže se nemusí obávat hluku dětí a ostatních návštěvníků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz