Hlavní obsah
Jídlo a pití

Mejdlíčko, Tang a žvýkací cigarety. Socialistické pochoutky, které dnešní děti neznají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/public domain

I za socialismu frčely pochoutky, které děti milovaly. Ačkoliv některé z nich se obměnily a stále si je zachováváme, mnoho z nich zmizelo. Takové žvýkací cigarety dnešní děti bohužel už nepamatují.

Článek

Socialistické pochoutky pomalu, ale jistě řadíme mezi historické. Ačkoliv si mnoho z nás na ně velmi dobře pamatuje, dnešní mládež neví, co tehdy doslova frčelo. Moje maminka vždy vzpomínala na několik dobrot, které jsem měla i já tu čest zažít. Děti dnes vůbec neví, jaké pochutiny tehdy existovaly a jakou parádu s nimi mládež po ulicích dělala. Za socialismu opravdu nebyly takové dobroty, jako jsou dnes. Lidé byli rádi za to, co mají. Děti si užívaly dobrot, které byly velmi často řazeny na seznamu nedostatkového zboží. To, co jsme si potají dovezli ze zahraničí, bylo pro všechny jako zázrak. Zavzpomínejme na ty nejznámější.

Mejdlíčko

Především naše maminky si pamatují tuto cukrovinku, která chutnala velmi dobře. Děti ji milovaly a mezi její konzumenty patřili i dospělí. Mejdlíčko se stalo hitem přibližně v padesátých letech 20. století, kdy se vůbec poprvé dostalo na české pulty. Ale pozor, velmi často se jednalo o nedostatkové zboží, na které jsme museli čekat. Ten, kdo pracoval v obchodě, měl velkou výhodu. Takové zboží si mohl pro sebe a své známé doslova ukořistit. A jak vlastně takové mejdlíčko vypadalo? Představme si dnešní mýdlo na ruce. Mejdlíčko byla obdélníková, měkká hmota, která byla zabalená v malé krabičce. Na krabičce stál nápis Mejdlíčko. Tato cukrovinka byla opravdu samý cukr. Nechyběl ani škrob a umělá barviva. Tehdy opravdový hit číslo jedna.

Foto: Blogerka Terka

Žvýkačkové cigarety byly opravdovým hitem. Ještě dnes máme tyto dvoje doma schované.

Tang

Tento šumivý nápoj jsem zažila ještě já. Byl opravdu skvělý vydržel na celý den a pro celou rodinu. Strašně mi to chutnalo a vzpomínám si na ty dny, kdy jsme letní prázdniny trávily na chalupě. S kamarádkami jsme si hrály na kuchařky. V naší kuchyňce jsme Tang vařily a následně jsme se proměnily v jeho konzumentky. Tang jsme si jako malé děti potají sypaly přímo do pusy, ačkoliv to bylo kyselé, vůbec nám to nevadilo. Tento nápoj se dovážel z Jugoslávie a v Československu se stal velkým hitem. Šlo o velký luxus. Příchutě byly k nezaplacení. Mezi ně patřila letní broskev, citron, pomeranč a jablko. Neskutečně dobré.

Žvýkačky cigarety

Za minulého režimu si děti užívaly skutečně skvělou pochoutku, kterou dnes nikdo nezná. Frčely takzvané žvýkačkové cigarety, které dnes už neseženeme. Ministerstvo zdravotnictví je zakázalo, protože údajně podporovaly děti v kouření. Něco na tom bude, protože samotné cigarety vypadaly jako skutečné. Pamatuji si na ty doby, kdy jsem šla se svými rodiči po ulici a tyto cigarety jsem „kouřila“. V té chvíli jsem si připadala jako velká holka.

Anketa

Pamatujete si na tyto dobroty?
Ano
99,2 %
Ne
0,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5425 čtenářů.

PETROV, Michal. Retro ČS. Brno: Jota, 2013. ISBN 978-80-7565-231-7.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz