Hlavní obsah
Lidé a společnost

Miroslav Donutil potkal lásku náhodou. Od dětství bojuje s vážnou nemocí, život mu zachránil Vinklář

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Výborný vypravěč, herec, bavič a kamarád. Muž, který má jedinečný smysl pro humor, ale zároveň umí dobře sehrát i největší životní drama. Ale ani jeho osud není jen růžový. Přebral ženu jinému muži a zažil trápení s vlastním synem.

Článek

Miroslav Donutil se narodil 7. února v Třebíči. Jeho rodina se však posléze odstěhovala, a nakonec vyrůstal ve Znojmě a většinu svého dětství strávil v Brně. Jeho rodiče byli mezi ochotníky, proto se velmi často stěhovali a brali pracovní nabídky všude, kde se dalo. Miroslav však neměl se stěhováním problém a na nové místo si vždy zvykl.

Protože měl herectví v krvi, rozhodl se v roce 1979 vystudovat činoherní herectví na JAMU v Brně. Byl velmi nadaný student, který se pravidelně hlásil a zajímal se o nové herecké příležitosti, a tak dostal již na vysoké škole možnost zahrát si v Divadle Husa na provázku, kde působil 13 let. Poté se však jeho životní cesty posunuly zcela jiným směrem a Miroslav Donutil zakotvil v Národním divadle. Sám o sobě prozradil, že je bojovník, který se nevzdává.

Nemoc mu zkomplikovala život

Když mu bylo 13 let, lékaři zjistili, že trpí epilepsií. Tato nemoc se s ním táhne po celý jeho život a jak sám přiznal, největší problém to je v divadle, kde musí být naprosto v pořádku. Byly ale okamžiky, kdy ho nemoc dohnala přímo na jevišti. Odmala hodně sportoval, toužil vyhrávat a jen těžko se smiřoval s prohrou.

Pokud náhodou prohra přišla, byla to pro něho pouze pobídka k tomu, aby příště byl ten nejlepší. Nejvíce vyniká v dabingu, což je také jeho hlavní profesní činnost. Po studiu dokonce získal roli Nikoly Šuhaje v Baladě pro banditu, jež byla roku 1978 zfilmována. Jak sám přiznal, dříve byli herci jedna rodina, podporovali se a trávili spolu veškerý volný čas.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Miroslav Donutil je úspěšný herec.

Osudovou ženu přebral svému kamarádovi

Miroslav Donutil nejprve chodil se zpěvačkou Tenou Elefteriadu. Byla to velká láska, která se postupem času vytratila a dvojice se nakonec rozešla. Poté měl ještě jiné vztahy, ale žádný z nich nebyl vážný. Osudovou ženu potkal v roce 1977, a to zcela náhodou. Jeho Zuzanka šla totiž na schůzku se svým tehdejším partnerem, který ji pozval na velkou oslavu. Tam byl pozván i Miroslav Donutil, který se pouze zastavil a nechtěl se zdržovat.

Miroslav nakonec zahrál na kytaru, zazpíval a Zuzanu okouzlil. V ten moment mezi nimi přeskočila jiskra. Když večírek skončil, Zuzana odcházela s Mirkem a svému tehdejšímu partnerovi dala kopačky. Od té doby spolu dvojice tráví veškerý volný čas a narodili se jim dva synové, o které se Zuzana většinu času musela starat sama.

Syna kvůli práci zanedbával, život mu zachránil Vinklář

Jeho rodinné vztahy však nebyly natolik idylické, jak se na první pohled může zdát. Protože hodně pracoval, neměl čas na svou rodinu. Nejvíce trpěl jeho syn Tomáš, který tatínka vídal pouze v televizi a doma ho téměř neviděl. I on sám hodně bojoval se svým otcem, ale nakonec to zažil i s vlastním synem, který se rozhodl rodinné hnízdo opustit co nejdříve. To ale není vše. Jeho rodinný život významně ovlivnila i jeho nemoc.

Když se mu udělalo poprvé špatně, manželka se bála ho pouštět do práce. Strachovala se, že by mohl upadnout v tramvaji nebo v divadle. Tehdy si jeho problémů všímal i jeho kolega Josef Vinklář. Ten také jednoho dne zasáhl a svého kamaráda odvedl k lékaři. „Tehdy se můj stav velmi zhoršoval. Pepa Vinklář, rozporuplná osobnost, který znal všechny doktory, mi jednoho doporučil. Když jsem tam přišel, byli v šoku, jaké léky mi předchozí lékařka předepsala, aniž by mě předtím vyšetřila. Sdělili mi, že pokud bych přišel za dva dny, byl by zřejmě konec, bylo by už pozdě,“ přiznal se herec ve svých pamětech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Miroslav Donutil

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz