Hlavní obsah
Názory a úvahy

Projev premiéra Fialy byla hra na city. Předčítanou pohádku o dokonalé zemi nikdo nechce poslouchat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Petr Fiala se rozhodl vystoupit se svým vánočním projevem. Nikomu se to však nelíbilo a jak si mnozí všimli, byla to akorát hra na city. Vše četl z papíru a naučil se to jako krásnou pohádku o dokonalé zemi, po které každý spokojeně usne.

Článek

Petr Fiala se rozhodl vystoupit se svým vánočním projevem na všech českých televizích. Lidé se ptají, od kdy premiér promlouvá k lidu, protože něco takového vždy dělal prezident. Teď se toho chopil premiér a zase sliboval nemožné a ještě nemožnější. Ve svém projevu zároveň obhajoval chyby vlády, snažil se obhájit vše, co doposud jeho vláda udělala a nezapomněl upozornit na to, jaké chyby dělala vláda předchozí, tedy ta, kterou vedl Andrej Babiš. Jak premiér uvedl, všichni momentálně trpí finanční krizí a bojí se válečných konfliktů. Nezapomněl se také vrátit k bolestivé události, která se stala 21. prosince 2023 na pražské vysoké škole, kdy se jeden z mladých studentů rozhodl zastřelit několik svých spolužáků. Stále dokola omílal svůj předem naučený proslov, který mu jeho zaměstnanec připravil. Všichni poznali, jak sebejistě mluví, protože za kamerou se zřejmě nacházela velká obrazovka, ze které tento projev četl.

Zase bude lépe

Podle premiéra Fialy příští rok skončí veškeré zdražování, slíbil, že se nám začnou znovu zlepšovat rodinné rozpočty, rodiny nebudou muset šetřit každou korunu a užijeme si i levnějších potravin. Tak trochu to působilo jako pohádka o dokonalé zemi, ve které by chtěl každý žít. Premiér dále podotkl, že se jeho vláda bude snažit zajistit lepší důchodovou reformu, protože myslí především na mladé lidi, kteří momentálně nejvíce strádají. Mladým lidem chce zajistit republiku, ve které se budou cítit dobře a budou mít komfort, jaký si ve 21. století zaslouží. Podle premiéra přichází rok naděje, což je sice milé, ale nikdo tomu nevěří. Mnoho rodin se totiž během posledních dvou let dostalo do velkých finančních potíží, rodiny se zadlužily a z těchto problémů se budou dostávat několik dalších let.

Jen předčítaná pohádka

Jak se shodli sledující na sociálních sítích, byla to jen pohádka, kterou se Petr Fiala naučil nazpaměť a před spaním se rozhodl příběh o dokonalé republice přeříkat několika milionům diváků, kteří jeho projev sledovali. Nikdo však jeho slibům nevěří. Všichni se naopak obávají, že příští rok bude ještě horší, protože se zruší například různá daňová zvýhodnění, zvýší se sociální a zdravotní pojištění, ceny potravin i nadále letí nahoru a firmy se potýkají s velkou finanční krizí, ze které se jen tak nikdo nedostane. Proč nám tedy premiér tvrdí, že příští rok bude veselý, skvělý a bohatý, ačkoliv si je dobře vědom, že se naše republika z této krize bude vzpamatovávat po mnoho let? Doufejme, že ty sliby, které nám na druhý svátek vánoční přečetl, myslel alespoň upřímně.

Zdroj: vlastní názor autorky na základě projevu premiéra Fialy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz