Hlavní obsah
Umění a zábava

Smetana se vrací do Plzně. Publikum na festivalu Finále uvidí životopisný film o hudebním mistrovi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Česká televize-se svolením k publikaci

Plzeňský festival Finále uvede životopisný snímek o slavném skladateli, který překonal hluchotu a stvořil nesmrtelná díla.

Článek

Bedřich Smetana, ikona české klasické hudby, se vrací na plátna kin v novém životopisném filmu režiséra Marka Najbrta. Snímek, který nese prostý název „Smetana“, nabídne divákům intimní pohled do posledních šestnácti let života tohoto hudebního velikána. Příběh se soustředí na Smetanův boj s postupující hluchotou a jeho složité vztahy s manželkou Betty a mladší libretistkou Eliškou Krásnohorskou.

Film o Smetanovi bude zachycovat jeho soukromí

Ve filmu, který vznikl k příležitosti dvoustého výročí Smetanova narození, se v hlavní roli představí talentovaný Václav Neužil. Herec se na náročnou úlohu pečlivě připravoval - oprášil své klavírní dovednosti, naučil se správně držet taktovku a absolvoval i taneční výcvik. Po boku Neužila uvidíme Sarah Haváčovou jako Betty Smetanovou a Denisu Barešovou v roli Elišky Krásnohorské. Obě herečky vdechly život ženám, které sehrály klíčovou roli v Smetanově osobním i profesním životě.

„Seriály či filmy inspirované životními osudy reálných postav naší historie jsou nedílnou součástí původní dramatické tvorby České televize. Z těch, které měly v poslední době značný úspěch u diváků, zmíním například minisérii o císařovně Marii Terezii, dramata Jan Hus či Rašín nebo Americké dopisy, které připomněly Antonína Dvořáka. Teď se k těmto osobnostem přidá Bedřich Smetana, a to navíc v roce, kdy si v rámci projektu Rok české hudby připomínáme jeho významné výročí,“ uvedl programový ředitel ČT Milan Fridrich.

Foto: Česká televize-se svolením k publikaci

Česká televize představí Smetanu.

Diváci uvidí i velmi soukromé momenty skladatele

Režisér Marek Najbrt a scénárista Martin Šafránek se rozhodli ukázat Smetanu nejen jako geniálního skladatele, ale především jako člověka čelícího závisti okolí i vlastním pochybnostem. Film se nebojí odkrýt i temnější stránky Smetanova života, včetně jeho boje s hluchotou, která paradoxně přišla v době, kdy tvořil svá nejslavnější díla.

Diváci tak budou moci nahlédnout do mysli umělce, který navzdory svému handicapu dokázal složit hudbu, jež dodnes rozechvívá srdce posluchačů po celém světě. Premiéra filmu Smetana se uskuteční na prestižním festivalu Finále Plzeň, odkud skladatel pocházel. Následně bude snímek uveden 3. listopadu 2024 ve 20:10 na ČT1 a poté bude dostupný v iVysílání České televize. Tento ambiciózní projekt slibuje nejen poutavý příběh, ale i hluboký vhled do života jednoho z nejvýznamnějších českých umělců všech dob. Připravte se na cestu časem, která vás zavede do světa vášnivé hudby, osobních dramat a nezlomného ducha Bedřicha Smetany.

Zdroje: tisková zpráva od ČT

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz