Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co je špatně s feminismem? Je levicový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Tedy alespoň ten, kterému se dnes dostává nejvíce pozornosti. A to je chyba. Ženy nejsou chudinky, které bez podpory nic nedokážou. Bohužel, jediná forma feminismu, se kterým máme možnost se ve veřejné debatě setkat, je takto vykresluje.

Článek

Žena v nesnázích

Do veřejné debaty stále častějí pronikají ženská témata. Vždy to ale končí stejně. Požadavkem nějaké úlevy, benefitu či pomoci.

Feminismu se zmocnila levice. A jakoby nedokázala pracovat s představou ženy, coby svéprávné, schopné bytosti. Scvrkává ženy do jakési karikatury. Slabé bytůstky, které bez menstruačního volna, tampónů zdarma a garantovaného místa na vedoucí pozici, nejsou schopny fungovat. Požaduje pro ženy více sociálních dávek, více ústupků ze strany zaměstnavatelů. Chce kvóty. Ženy tímto poškozuje a staví do pozice slabšího.

Ne zvýhodňovat, odstranit překážky

Podařilo se odstranit řadu zábran, kterým ženy musely čelit. Volební právo, možnost chodit do práce, studovat, vlastnit majetek. To všechno dnes ženy můžou. Alespoň tedy v Česku. Většina bariér je teď méně viditelných. O to hůře se překračují. Neleží totiž v zákonech, coby přímá omezení. Leží v zažitých stereotypech, nepsaných pravidlech a automatickém očekávání, která si všichni chtě nechtě vytváříme.

Plně kojené může být dítě pouze do svých šesti měsíců. Přesto někteří očekávají , že aby přežilo, musí být s matkou v nepřetržitém kontaktu minimálně po dobu tří let. S nemocným dítětem častěji „musí“ zůstat doma matka. Péči prý přirozeně lépe zvládá. Ženy tak pečují o nemocné příbuzné, partnery. Tyhle bariéry nestojí jen v paragrafech. Přesto, tomuto stejně silnému a schopnému pohlaví , znemožňující naplno rozvinout svůj potenciál.

Poskytování jakýchkoli benefitů, které ženám umožní nepřítomnost mimo domov lépe odůvodnit, tuto situaci jenom zhoršuje. Upevňuje nerovnost. Podkopává soběstačnost. Vždyť přeci dostane příspěvek, dotaci, dávku. Tak proč by se s ní měl partner střídat? Proč by jí měl šéf povýšit místo skoro stejně šikovného kolegy? Ona určitě za chvíli nastoupí na naši pověstně dlouhou rodičovskou dovolenou. Proč zaměstnávat ženu, když bude beztak neustále pečovat o nemocné děti, tchyně, strýčky a psa? Vždyť ony se ženy stejně lépe cítí doma. Jsou tak křehké, ruce mají dokonale přizpůsobené pro držení mopu. A navíc mají tu bolestivou menstruaci.

Potřebujeme více pravicového feminismu

Usilovat o rovnost pohlaví neznamená chtít garantovat ženám i mužům stejné výsledky. Stejné mzdy, stejné postavení, stejné úspěchy. Našim úkolem je zaručit oběma pohlavím možnost stejných cílů dosáhnout.

Snahy o levicové dorovnávání ztrát k tomu nepřispějí, často právě naopak. Situaci zhoršují a z dobrých úmyslů se rodí peklo pro ty, kterým původně měly pomoci.

Řešme více to, jak tyto překážky odstranit, překonat. Ne, jak je štědře vynahradit. Možná je to složitější, ale o to lepší výsledky to přinese. Férovější a rovnější.

Nebudeme potřebovat kvóty, když přestaneme ženy zavírat v domácnosti. Strádajícím samoživitelkám nejlépe pomůžeme, když jim nabídneme dostatek jeslí a školek. Když přestaneme podporovat přehazování veškeré péče na ženy. Nebude potřeba doplácet důchodkyním za výchovu dětí. Ne, když jim v produktivním věku umožníme chodit do práce. Být soběstačné.

Zatím ženám, pod záminkou pomoci, jen házíme další klacky pod nohy.

Anketa

Je podle vás feminismus levicový?
Není.
7,7 %
Feminismus má mnoho směrů.
17,4 %
Dnešní feminismus je levicový.
66,2 %
Feminismus je levicový.
8,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 195 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz