Hlavní obsah
Názory a úvahy

Manželství je mrtvé. Pro všechny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anastasia Shuraeva/Pexels.com

Instituce, která měla zajistit stabilní rodinný život a poskytnout finančí ochranu už dávno ztratila na významu. A můžeme si za to sami.

Mladí se do něj nehrnou. Téměř polovina manželství se rozvádí a každé druhé dítě se rodí mimo něj. Co způsobilo, že civilní manželství ztratilo na vážnosti?

Článek

Zamilovaní stále častěji sňatek vnímají hlavně jako záminku pro pořádnou letní párty. Ze které navíc zůstanou hezké fotky na instáč. Vidina slunného dne plného zábavy s přáteli. Do toho krásné šaty, květiny, šperky. Spousta párů bere svatbu jen jako oslavu lásky. Děvčata si přejí zažít jeden den, kdy se bude (konečně!) všechno točit jenom kolem nich. Jejich partneři jim často jen chtějí udělat radost. A tak na svatbu kývnou. Těžko se pak divit, když po pár letech přichází rozvod.

Foto: Masood Aslami/ Pexels.com

„Žena se musí cítí jako princezna“. Pro některé hlavní argument pro svatbu.


Dokonce i lidé označující se za konzervativně smýšlející žijí v rozvrácených, sešívaných a různě poskládaných rodinách. Není neobvyklé vidět několikanásobně rozvedené se zvonu ženit či vdávat.

Manželství se příliš často rozpadají, a rozvedení pečovatelé - většinou ženy - se ocitají ve špatné finanční situaci. Za těchto poměrů je ohánění se tradicemi velmi pokrytecké. Nepomůže ani snaha vymezovat se proti homosexuálním párů. Chybu je třeba hledat u sebe.

A kde přesně? Není to tak složité.

Manželství neplní svou základní funkci. Tou je zajistit stabilitu vztahu. Má být baštou tradiční rodiny. Žena, muž a jejich společné děti. Společné jmění manželů má usnadnit nakládání s rodinnými financemi. Rodina je společenská a ekonomická jednotka a manželství ji dává právní rámec.

To se ale neděje. Páry se neustále rozvádějí a tak se z této instituce vytratil pocit jistoty a nerozdělitelnosti. Logicky se následně vytratila i prestiž.

Druhým, velice důležitým aspektem instituce manželství má být ochrana před nepřízní osudu. Původně rozpad manželství nejčastěji způsobovala smrt jednoho z manželů. Dnes manželství nejčastěji končí rozvodem.

Ale civilní manželství je instituce moderní a i na tuto eventualitu pamatuje. Poskytuje ochranu slabší straně. Teorie je taková, že majetek nabytý za manželství patří oběma rovným dílem, takže i ten z páru, který pro péči o rodinu, děti a domácnost musel odsunout vydělávání peněz na další kolej, neodchází s prázdnou. Typicky se jedná o o ženy.

To se ale neděje. Realita bývá bohužel jiná. Počty zoufalých samoživitelek, které nejsou po rozvodu schopny zaplatit nájem a jídlo mluví sám za sebe. Manželství selhává ve své hlavní roli - ochraně rodiny.

Pomohlo by zrušení nebo výrazné omezení rozvodů? Nebo je naopak správnou cestou manželství ještě více modernizovat? Ale jak? Vzhledem ke způsobu, jakým je u nás vedená jakákoli debata se nejspíš žádného řešení jen tak nedobereme. Rozhodně ne v nejbližší době.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz