Hlavní obsah
Věda

Fyzika XIII. Refrakce. Nezdůvodní vycházející velký Měsíc, Slunce, souhvězdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bohumír Tichánek

Luna se zmenšuje

Téhož ptáka, letícího buď nad námi nebo stejně daleko před námi, vidíme pokaždé stejně velkého. Avšak vzdálený objekt - Měsíc, Slunce nebo souhvězdí, když jsou nízko nad obzorem, vnímáme zvětšené. Jenže měření zorného úhlu rozdíl neukáže.

Článek

Zorný úhel je pro jeden, stejně vzdálený objekt, naměřen pokaždé stejný. Výška nad obzorem jej neovlivní. Průkazné vysvětlení nutno hledat mezi psychologickými důvody.

Refrakce

Jev refrakce, tedy lom světla, značí odchýlení světelného paprsku od přímého směru. Refrakce určí, že Slunce vidíme ještě určitou dobu po jeho západu či před východem. Následkem toho se prodlužuje den. V našich zeměpisných šířkách o 8 - 12 minut.

Světelné paprsky vnikají z prostředí opticky řidšího (vakuum) do hustšího (ovzduší). Lámou se ke kolmici, což umožní pozorovat Slunce či Měsíc, ačkoliv jsou pod obzorem.

Foto: Bohumír Tichánek

Refrakce zviditelní stoupající Měsíc už pod obzorem

Obzor se zvětší. Pozorovaných více než 180° se vměstná do úhlu 180°. Proto objekty, jejichž světlo prošlo celou vrstvou ovzduší nízko nad obzorem, fotoaparát zachytí zmenšené.

Malým výškám objektů se tedy zorný úhel zmenšuje. Pak by lidský vjem velikosti Měsíce měl být, u obzoru, menší. Jenže je to naopak, vycházející Měsíc vidíme zvětšený. Příčina víceméně není známá.

Foto: Bohumír Tichánek

Detail refrakce - zorné úhly

Naukové obrázky nesledují skutečné velikosti úhlů; přesné údaje zde cituji:

Částečné zploštění Slunce ve svislém směru se vysvětlí: refrakcí je spodek Slunce zvýšen o 35´ a vrch jen o 28´. Průměr Slunce se tedy jeví zkráceným o 7´. Refrakcí dochází ke zvětšení zdánlivého obzoru. [1]
Optika I. Fyzikální kompendium pro VŠ, díl IV. - Fuka, Havelka

~ ~ ~

Zajímavá fotografie ukazuje výskyty stoupajícího Měsíce, jehož - nízko nad obzorem – refrakce zmenšila: obrázek www.astronomie.cz.

~ ~ ~

Při zatmění Měsíce

Očití svědkové vypravují, že při zatmění Měsíce pozorovali na jedné straně oblohy, u obzoru, kotouč Slunce a současně na druhé straně zastíněný kotouč Měsíce. Skutečnost, že Slunce a zastíněný Měsíc je vidět na obloze současně, je způsobena zakřivením světelných paprsků v zemské atmosféře. Právě pro toto zakřivení, nazývané „atmosférická refrakce“, se nám každá hvězda jeví výše, než opravdu je. Když vidíme Slunce nebo Měsíc nad samým obzorem, geometricky již leží pod horizontem. Není proto nic nemožného v tom, že kotouč Slunce i zatmělý Měsíc je současně vidět nad obzorem. [2]
Zajímavá astronomie - Perelman, J. I.

- Rozbor

Například ať na západě svědkové viděli Slunce a na východě Měsíc. Slunce naproti Měsíci by ho mělo osvětlit. A přitom to byla doba měsíčního zatmění, byl správně zatemněný. Právě refrakce způsobila, že Měsíc, ve skutečnosti skrytý Zemí, se zkresleně jevil být výš nad obzorem.

~ ~ ~

Mozek se mýlí

Zkreslení - velký vycházející Měsíc - způsobuje náš nedokonalý mozek? Vždyť podobně se dovedeme zmýlit v hodnocení obrázku: Různoběžky či rovnoběžky.

Foto: Bohumír Tichánek

Různoběžky či rovnoběžky

Není přesvědčivě zdůvodněno, čím měl být mozek zmýlen.

~ ~ ~

Zvětšený vycházející objekt - Měsíc, Slunce či souhvězdí, sleduji graficky - konstrukcí světa ve virtuální realitě [3].

Podobnou podstatu - kulový vrchlík vnímané oblohy používá [4]. Bylo by vhodné také vložit, proč ho vnímáme.

~ ~ ~

Ve skutečnosti však všichni pozorovatelé shodně tvrdí, že vidí Měsíc u obzoru podstatně úhlově větší, než když je Měsíc „na nebi hlubokém“, jak zpívá Rusalka, tj. vysoko nad obzorem. --- Rozhodující pokus byl umožněn rozvojem fotografie. Snímky Měsíce u obzoru a vysoko na nebi jsou totiž ve všech případech na originálních negativech téhož fotoaparátu STEJNĚ VELKÉ! To tedy znamená, že nejde o objektivní úkaz, ale že nás klamou naše smysly – ještě na sítnici oka je obraz Měsíce stejně velký, takže zdání výrazně rozdílných úhlových rozměrů vzniká až při zpracování obrazů naším mozkem. O tom, co se v mozku při tom děje, existuje několik domněnek, ale žádná z nich dosud není přesvědčivě potvrzena. Jde tedy o jednu z nejstarších dosud nerozřešených záhad, na kterou člověk při studiu přírody narazil. [5]
Velikost Měsíce v různých zeměpisných šířkách - Jiří Grygar

Zdroje:

[1] Optika I. Fyzikální kompendium pro VŠ, díl IV. - Fuka, Havelka. SPN, 1961, s. 738

[2] Zajímavá astronomie - Perelman, J. I. Mladá fronta, Praha 1955, s. 95 (Orig. Moskva, 1952)

[5] Velikost Měsíce v různých zeměpisných šířkách - Jiří Grygar | 12. 4. 2007 | Vesmír 86, 204, 2007/4

[6] Astronomická refrakce - Jaroslav Reichl, Martin Všetička

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz