Hlavní obsah
Jídlo a pití

Blíží se mezinárodní den zmrzliny. Co jste o ní zaručeně nevěděli

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Zmrzlina je jedním ze symbolů léta

Svůj mezinárodní den má asi každá alespoň trochu rozšířenější potravina. Zmrzlina není výjimkou a její svátek se navíc kvapem blíží. Tak si o ní pojďme něco říct.

Článek

Zmrzlina v dnešním světě

Zmrzlina je dnes jednou z nejoblíbenějších cukrovinek na světě a konzumuje se úplně všude. Především v létě jde zmrzlina skutečně na dračku. V současnosti se pak prodává v nespočtu podob a příchutí. Kromě těch klasických jako je vanilka, čokoláda nebo jahoda si můžete koupit také zmrzlinu pivní nebo s černým uhlím. Kromě toho, že je zmrzlina skutečně skvělá, má i fascinující historii a je spojena s řadou zajímavostí.

Kde se vzala zmrzlina

Pokud byste si tipnuli, že zmrzlinu vynalezli Italové, byli byste vedle. Do Evropy se začala zmrzlina šířit skutečně z Itálie, a proto dodnes používáme slovní spojení „pravá italská zmrzlina“. Italové jí však nevymysleli, přivezli jí tam legendární cestovatel Marco Polo ze svých cest v Číně. Právě tam se zmrzlina z mléka vyráběla již okolo roku 200 n. l. Evropané tedy objevili zmrzlinu až o tisíc let později. Není bez zajímavosti, že pochoutku podobnou zmrzlině vyráběli i staří Peršané. Základem však nebylo mléko, nýbrž mražené škrobové nudle.

Největší jedlíci zmrzliny

Češi se občas rádi chlubí tím, že konzumují nejvíce piva na osobu na světě. Své rekordmany má ale samozřejmě i zmrzlina. Podle údajů z roku 2022 jsou největšími milovníky zmrzliny Novozélanďané. Každý rok jí spořádají téměř 30 litrů. Hodně zmrzliny se jí také v sousední Austrálii a ve Spojených státech. Na tom by nebylo nic moc divného, neboť se jedná o země, kde je potřeba se občas zchladit. Čtvrté místo ale zaujímají Norové, kteří chlazení příliš nepotřebují. Přesto nedají na zmrzlinu dopustit.

Foto: Pixabay

Zmrzlinové poháry jsou také velmi oblíbené

Nejpopulárnější příchutě

Podle průzkumů je celosvětově nejpopulárnější příchutí zmrzliny vanilka. Na druhém místě se umístila čokoládová příchuť, a na třetím cookies zmrzlina. Zpočátku tomu však bylo jinak. Vyráběla se především čokoládová zmrzlina a vanilková příchuť byla velmi speciální a vůbec se ve velkém neprodávala.

Čím dál tím větší popularitu si však získávají příchutě zcela bizarní. Experty na netradiční zmrzliny jsou jednoznačně Japonci. Můžete se zde potkat třeba se zmrzlinou s příchutí kari, ústřic, nebo hovězího jazyka.

Ke zmrzlině patří kornoutek

Kopečková, nebo točená zmrzlina se v naprosté většině případů podává ve vaflovém kornoutku. Podle všeho spatřil světlo světa v roce 1904 na světové výstavě v americkém St. Louis. Vedle sebe tam totiž stály dva stánky. V jednom se prodávala zmrzlina, v tom druhém vafle. Když zmrzlináři došly talířky, oba prodejce napadlo spojit síly a zmrzlinu prodávat ve vafli stočené do kornoutku. A vynález byl na světě.

Slavní milovníci zmrzliny

Mezi slavnými osobnostmi je samozřejmě nespočet milovníků ledové pochoutky. Představte si ale, že v létě roku 1790 utratil první americký prezident George Washington za zamrzlinu 200 tehdejších dolarů což je v přepočtu na dnešní ceny a české koruny asi 130 000 Kč. Třetí americký prezident Thomas Jefferson zase zařadil zmrzlinu na oficiální prezidentský jídelníček a jeho vlastní recept na zmrzlinu je dokonce nejstarší dochovaný v celých Spojených Státech. Mezi další fanoušky zmrzliny patřil třeba král Karel I., nebo Kateřina Medicejská. Ví se také, že velkou slabost pro zmrzlinu má třeba David Beckham, nebo zpěvačka Beyonce.

Nejdražší zmrzlina na světě

Máte zmrzlinu rádi, ale chtěli byste zkusit něco opravdu exkluzivního? Co třeba nejdražší zmrzlinu na světě. Podle Guinessovy knihy rekordů je rekordmankou japonská zmrzlina Cellato, 130 ml vás vyjde v přepočtu na 140 000 korun. Z čeho je vyrobená? Nechybí samozřejmě kvalitní smetana, ale ani dva druhy vyzrálých sýrů, bílé lanýže, kousek jedlého zlata a jedna speciální ingredience, kterou je materiál pocházející z výroby saké. Tak vidíte, naše zmrzlina je vlastně skutečně levná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz