Hlavní obsah
Věda

Britský výzkum odhalil závislost mezi rychlostí, s jakou lidé pijí pivo, a tvarem sklenice

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Ze zkosené sklenice pijeme pivo v průměru rychleji než z té rovné

Vědeckou metodiku lze použít na leccos. Ne vždy jejím prostřednictvím hledáme léky na nevyléčitelné choroby nebo odhalujeme tajemství vesmíru. Věda dokáže se zajímavými výsledky zkoumat i pití piva.

Článek

Za jak dlouho vypijete jedno pivo

Pokud byste měli vyjmenovat parametry, které ovlivňují u toho či onoho člověka rychlost, s jakou pije pivo, co byste uvedli? Pravděpodobně by nechyběla odpověď týkající se toho, jakou má dotyčný žízeň, jak zdatný piják je, nebo to, zda a jak moc pospíchá. Výzkum britských vědců z univerzity v Bristolu však ukázal, že velmi významnou roli hraje také tvar sklenice.

Experiment týmu doktorky Attwoodové spočíval v tom, že 159 dobrovolníků bylo rozděleno do dvou skupin. Jedna skupina pila pivo ze sklenic s rovnými stěnami, zatímco ta druhá jej dostala ve sklenicích se zkosenými stěnami. Výsledky byly jednoznačné. Lidé, kteří pili pivo z rovných sklenic, jej vypili v průměru o 60 procent později než jejich kolegové se šikmými sklenicemi.

Závěr tedy zní, že tvar sklenice se významně podílí na tom, jak rychle pijeme alkoholické nápoje. Označení alkoholické nápoje je v tomto případě naprosto na místě. Stejný experiment totiž výzkumníci provedli s nealkoholickými nápoji a u nich žádný rozdíl pozorován nebyl. Stejně tak se odlišná rychlost pití neprojevila v případě, že lidé dostali na stůl sklenice již poloprázdné.

Foto: Pixabay

Chcete pít pomaleji? Pijte pivo z rovných sklenic

Jaké je vysvětlení

Teorii, kterou vědci na základě svých výsledků zformulovali, říká, že u šikmých sklenic nejsou lidé schopni přesně určit polovinu objemu, respektive tuto hladinu výrazně podhodnocují. Současně platí, že lidé ve skutečnosti regulují rychlost pití na základě zraku. Ve chvíli, kdy mají pocit, že zatím vypili málo (z důvodu špatného odhadu u zkosených sklenic), mají tendenci objem dohánět větší rychlostí. Uvedený výzkum by tedy mohl mít teoreticky vliv na to, jakým způsobem budou úřady přistupovat k regulaci alkoholu. Stále je však hodně co zkoumat.

V první řadě si vědci uvědomují, že experiment probíhal v ideálních laboratorních podmínkách a každý účastník testu pil sám. Je otázkou, zda by bylo stejných výsledků dosaženo v případě reálného restauračního zařízení, ve kterém sedí lidé pohromadě a aktivně spolu komunikují.

Tvar sklenice je samozřejmě jen jedním z mnoha parametrů ovlivňujících rychlost pití. I tak je ale zajímavé sledovat, jak i taková zdánlivá drobnost dokáže významně ovlivnit lidské chování. A co dalšího z toho plyne? Pokud se nechcete příliš opít, nechte si příště natočit pivo do rovné sklenice.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz