Hlavní obsah

Brutální zabití dítěte šimpanzem pobouřilo Afriku. Nejde ale ani zdaleka o první takový případ

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

V ZOO vypadá šimpanz vždy hravě a zábavně. Umí být ale i úplně jiný

V minulých dnech obletěla svět zpráva o smrtícím útoku šimpanze na malé dítě v Africké Guineji. Tento útok nebyl ale ani zdaleka první a zdá se, že jsou podobné případy stále častější.

Článek

Co se vlastně stalo?

V malé vesnici Bossou v jihovýchodní části státu Africká Guinea pracovala jako obvykle Senny Zogbaová na svém maniokovém políčku. Měla s sebou i svoji osmiměsíční dceru. Náhle se však u ní zjevil velký šimpanzí samec, kousl jí do ruky a dítě ji vyrval z náruče. I když se za ním místní obyvatelé rychle vydali, tělo děvčátka našli až o tři kilometry dále. Dcera Senny Zogbaové byla bohužel mrtvá, a navíc otřesným způsobem zohavená. Zdá se, že šimpanz použil kameny k tomu, aby jí doslova rozsápal.

Šimpanz měl své jméno

Vesnice Bossou je ve skutečnosti velmi dobře známá všem lidem, kteří se o šimpanze zajímají. Právě zde je totiž velká mezinárodní výzkumná stanice zaměřená právě na studium života těchto primátů, kteří jsou nejbližšími žijícími příbuznými člověka. Vědci dobře znali i útočníka, jeho jméno je Jeje.

Foto: Pixabay

Šimpanz je nejbližším žijícím příbuzným člověka

A právě proti vědcům, kteří místní šimpanze pozorují již od roku 1976, se obrátil hněv vesničanů. Ti totiž možná trochu překvapivě neviní samotného šimpanze, neboť tato zvířata považují za posvátná a vidí v nich převtělení svých předků. Podle vesničanů za změny chování šimpanzů mohou právě zahraniční vědci. Tak tomu samozřejmě není, pravdou ale je, že chování šimpanzů se v poslední době skutečně mění.

Šimpanzi útočící na člověka

Útoků šimpanze na člověka je zdokumentována celá řada. Ten asi nejznámější se odehrál v roce 2009, avšak šlo o útok, který je ovšem v mnohém jiný než ostatní. Nedošlo k němu totiž nikde v Africe, nýbrž v rodinném domě v Americkém Connecticutu. Místní obyvatelka chovala šimpanze jménem Travis. Když k ní přišla její přítelkyně Charla Nash na návštěvu jako mnohokrát předtím, nic nenasvědčovalo tomu, že by mělo dojít k tragédii. V průběhu návštěvy však Travis na Charlu znenadání zaútočil a začal jí prakticky trhat obličej na kusy.

Foto: Pixabay

Šimpanzi jsou v mnohém podobní lidem. Bohužel i ve schopnosti páchat násilnosti

Majitelka domu šimpanze rychle zastřelila, avšak Charla přišla o zrak a prakticky celý obličej, který ji musel být transplantován. Případ vedl k významnému zpřísnění pravidel pro chov exotických zvířat ve Spojených Státech a stal se mediálně velmi známým. Útok šimpanze v tomto případě odborníci vysvětlovali tak, že primát byl celý život chován v naprosto nepřirozených podmínkách, a navíc trpěl depresemi po nedávném úmrtí jednoho z členů domácnosti. Co ale vede k útokům šimpanze žijící ve volné přírodě?

V roce 2014 zaútočil v Ugandě šimpanz také na matku s dítětem a celý případ skončil bohužel úplně stejně jako ten z letošního roku. Primát dítě unesl, zabil a taktéž otevřel jeho tělo za pomoci ostrých nástrojů. Uganda eviduje od té doby tři další smrtelné útoky šimpanzů na děti a minimálně šest takových, které skončily zraněním. Podobné je to i v ostatních afrických zemích.

V oblasti vesnice Bossou bylo v době od roku 1995 do roku 2009 zaznamenáno celkem 11 případů napadení člověka šimpanzem. Jen v dosavadním průběhu letošního roku to však bylo již 6 případů. Četnost se jednoznačně zvyšuje, otázka je proč.

Když šimpanzi útočí

Šimpanzi jsou obecně nesmírně inteligentní zvířata. skupina z Bossou je navíc známá tím, že nástroje používá zcela běžně a vědci jí přirovnávají k lidským skupinám na začátku doby kamenné. Šimpanzi jsou ale známí i tím, že jsou schopni mezi sebou vést dlouhodobé a velice brutální konflikty.

Hlavním důvodem pro stále častější útoky je však podle vědců to, že si šimpanzi až příliš zvykli na blízkost lidí. Netýká se to samozřejmě jen Bossou, ale celé Afriky. S tím, jak civilizace postupuje a zmenšuje se jejich přirozené prostředí, šimpanzi se dostávají do styku s lidmi stále častěji a nevyhodnocují je jako hrozbu. Samotný útok potom mohl být důsledkem nějaké stresové situace či silného rozrušení. O šimpanzích je známo, že se v takových případech dokážou i v rámci svých skupin chovat extrémně agresivně. Není tak vyloučeno, že se podobné útoky budou opakovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz