Hlavní obsah
Zdraví

Další epidemie covidu nepřijde, už tady totiž je. Co si vzít z rozhovoru s Romanem Prymulou?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Show Jana Krause, FTV Prima, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Roman Prymula se u nás stal v mnoha ohledech tváří doby pandemie. Ke covidu má co říct i dnes

Bývalý ministr zdravotnictví a asi nejvýraznější osobnost covidové pandemie poskytl rozhovor stanici CNN Prima News, ve kterém upozornil na to, že právě začíná nová epidemie koronaviru.

Článek

Jaký je současný stav?

Globální pandemie koronaviru covid-19 je již za námi a většina světa se na ony bezprecedentní dva roky snaží především zapomenout. Covid-19 ale nikam nezmizel a podle všeho se zdá, že se nám v následujících týdnech a měsících znovu výrazně připomene. Podle Romana Prymuly se počet nakažených začal zvyšovat v průběhu července. Jako vždy šlo však zpočátku o nárůst velmi pozvolný, v současné době je však již zcela patrný exponenciální průběh tohoto nárůstu. V pondělí 23. září byl počet zaznamenaných případů 1940 s tím, že v nemocnici bylo 269 lidí a devět z nich na Jednotce intenzivní péče. Podle Prymuly pak nyní na covid umírá jeden až čtyři lidé denně.

Počet případů je samozřejmě reálně mnohem vyšší, lidé se již většinou netestují, mnoho z nich má jen velmi slabé příznaky, které vlastně nijak neřeší, a někteří nemají příznaky vůbec. Ačkoliv však skutečný počet případů neznáme, je podle Prymuly zcela zřejmé, že vstupujeme do horké fáze epidemie, která se v příštích týdnech projeví naplno. Odhady hlavní hygieničky Barbory Mackové pak udávají, že nakažených je u nás nyní na deset tisíc, tedy o 6000 více než v loňském roce v této době. Nic z toho není tak úplně překvapivé, neboť o tom, že letošní sezóna respiračních onemocnění bude poměrně intenzivní, se mluví již nějakou dobu. Je proto na místě zopakovat si základy.

V severní Americe i v Evropě se dnes šíří nová varianta covidu-19 označovaná jako XEC. V Česku ještě zaznamenána nebyla, to je ale jen otázka času. Tato varianta každopádně není ničím zvláštní a není potřeba se jí obávat více než jiných. Příznaky jsou zčásti tradiční, tedy teploty, bolet v krku, kašel, případně dočasná ztráta čichu a chuti. Nově jsou však poměrně časté i průjmy nebo nespavost.

Foto: Pixabay

Necítíte se dobře? Test vám nic neudělá a zabere jen malou chvilku

Co bude dál?

Počet případů bude tedy narůstat. Společně s tím se bude v populaci šířit i chřipka a další respirační onemocnění. Nejen podle Romana Prymuly je nyní nejvyšší čas na očkování proti covidu i proti chřipce. V České republice je vakcín dostatek a jedná se o vakcíny nejmodernějšího typu. U chřipky je patrný nárůst zájmu o očkování. Ministerstvo zdravotnictví tak zatím očekává, že podzimní sezóna respiračních onemocnění bude mít v zásadě standardní průběh.

Co to všechno znamená?

Začátek epidemie, nová varianta, nárůst případů - jak to všechno chápat? Rozhodně není na místě žádná panika. Je možné, že letošní podzim bude o něco náročnější než ten loňský, nemělo by se ale dít nic vyloženě dramatického. Rozhodně se není třeba bát jakýchkoliv omezujících opatření tak, jak si je pamatujeme z doby před dvěma lety. Koneckonců, k ničemu takovému by se v současné situaci neodhodlala žádná vláda, kromě té s vyloženě sebevražednými sklony minimálně do doby, než se zde začne šířit ebola.

To hlavní ale je, že situace je dnes zcela jiná. Změnil se do jisté míry samotný virus a pro každého, kdo má zájem, je okamžitě k dispozici vakcína. V současné době tvoří většinu hospitalizovaných lidé starší 65 let. Ti by se měli jako nejohroženější skupina nechat očkovat především. Očkování je na místě doporučit i všem ostatním už jen proto, že původní očkování z doby pandemie jsou dnes již prakticky neúčinná a je třeba je obnovit.

Bez ohledu na to, jakou máte s covidem zkušenost, průběh může být nyní zcela jiný. Těžký průběh i nová sada příznaků mohou postihnout každého, kdo se covidem-19 nakazí. Pokud si říkáte, že když jste covid v minulosti prodělali a navíc jste byli očkovaní, budete na tom lépe, můžete se mýlit. Ochrana, kterou očkování nebo prodělání covidu poskytuje, je jen dočasná. Skončit na jednotce intenzivní péče si nepřeje nikdo z nás.

Samozřejmě platí, že v případě onemocnění by měli lidé zůstat doma, nestýkat se pokud možno s ostatními lidmi, nechodit do práce apod. Také rouška nebo respirátor jsou zcela na místě v případě, že má člověk třeba slabé příznaky, nezůstane doma a bude se pohybovat mezi lidmi. Nejde o nic povinného, jen je to zkrátka zodpovědné a ohleduplné vůči ostatním. Byť nepřecházet nemoc, bez ohledu na to, zda se jedná o covid či jiné respirační onemocnění, nelze doporučit a člověk by se měl vždy pokud možno vyležet doma.

Roman Prymula zcela správně upozornil na to, že nemocných bude přibývat a podzim nebude z tohoto hlediska úplně pohodový. Nečekají nás ale žádná dramatická opatření. Úplně postačí, když se každý z nás bude chovat zodpovědně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz