Hlavní obsah
Cestování

Dawson City: město, kde se plnily sny a zhmotňovaly noční můry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Pohled na Dawson City na břehu řeky Yukon

Vyrazíte-li na Aljašku, byla by škoda, nepřekročit alespoň na několik dní kanadskou hranici a vynechat návštěvu legendárního města z doby zlaté horečky, Dawson City.

Článek

Historie Dawson City

Dawson City je město s 1400 obyvateli ležící na břehu řeky Yukon. Jeho slavná historie spojená s obdobím takzvané zlaté horečky na přelomu 19. a 20. století položila základ jeho popularitě, která dodnes nevyprchala. Rok co rok míří do Dawson City na 60 000 turistů. Proč to dělají?

V roce 1897 bylo v místech, kde se řeka Klondike vlévá do Yukonu, nalezeno velké množství zlata. Zpráva o tom se rychle rozšířila a v průběhu následujících dvou let tam dorazilo na sto tisíc dobrodruhů, kteří snili o tom, že zde najdou bohatství. Není třeba zdůrazňovat, že naprostá většina z nich neuspěla a mnozí z nich zde naopak nalezli jen bídu, utrpení a nejeden z nich i smrt. To vše je zapsáno ve městě Dawson City, které se díky tomu stalo vyhledávaným turistickým cílem.

Foto: Pixabay

Staré dřevěné stavby vytvářejí kouzlo Dawson City

Jak se do Dawson City dostat

Nejjednodušší cesta do Dawson City vede z města Whitehorse po takzvané Klondike Highway, která vede podél řeky Yukon. Cesta autem trvá asi šest hodin. Druhou možností je využít leteckého spojení Whitehorse a Dawson City. Pokud se rozhodnete pro cestu autem, je samozřejmě třeba dávat pozor nejen na stav cesty, ale i na zvěř, která se v těchto končinách objevuje u silnic zcela běžně. Z Whitehorse pak jezdí do Dawson City také autobus.

Co je v Dawson City k vidění

Pojďme se nyní podívat na to nejdůležitější, tedy na to, co je v Dawson City k vidění. V první řadě je to samotné město a jeho architektura. Celá řada budov pamatuje období zlaté horečky, město proto působí velmi fotogenicky a má jedinečnou atmosféru. Na rozdíl od řady amerických westernových městeček působí Dawson City živým a přirozeným dojmem. Město stále žije a jeho obyvatelé si uchovali hodně z vlastností svých drsných předků. Ulice města nejsou vyasfaltované a díky dřevěným domům snadno podlehnete dojmu, že jste se přenesli do doby před 120 lety.

Foto: Hegg, Eric A., 1867-1948, Public domain, via Wikimedia Commons

Dawson City v roce 1899

Nechybí ani kolesový parník Keno, který byl v minulosti jediným dopravním prostředkem, který mohl člověka vrátit z Dawson City zpátky do civilizace. Určitě musíte navštívit také některý ze zlatokopeckých hřbitovů, které dýchají jedinečnou atmosférou. A mimochodem, hrob zde má i český dobrodruh Eskymo Welzl. Najdete tu samozřejmě také muzeum, a to jak takové, které se zabývá minulostí zlatokopeckou, tak to, jež se soustředí na minulost starší a na původní obyvatele této oblasti.

Asi nikdo nepřijede do Dawson City, aniž by si vyzkoušel rýžování zlata na vlastní kůži. Možností tady bude víc než dost. Těžba zlata v okolí Dawson City stále probíhá a pokud vás toto téma zajímá, nevynechejte ani návštěvu obřího starého těžebního stroje Dredge No 4.

Když chcete vyrazit do přírody

Příroda kanadské provincie Yukon je samozřejmě natolik jedinečná, že její zkoumání nelze při návštěvě v Dawson City vynechat. Jedná se o oblast tzv. permafrostu s arktickým klimatem, čemuž odpovídá i místní fauna a flóra.

Foto: Pixabay

Typická krajina provincie Yukon

Půjčit si můžete kánoi a vyrazit po Yukonu. K dispozici je ale také řada více či méně náročných turistických tras. Vždy samozřejmě platí, že je třeba mít na vědomí to, že se člověk pohybuje ve skutečné divočině. Provincie Yukon je domovem losů, vlků a samozřejmě také medvědů. Ti se mohou pohybovat i ve velké blízkosti města, konkrétně se zde můžete potkat s medvědy hnědými a medvědy grizzly. Na túry proto nevyrážejte bez protimedvědího spreje. Ještě, než ho použijete, zkuste ale v případě setkání s medvědem zaujmout klasickou strategii: neutíkat a na místo toho stát, křičet a šermovat s rukama nad hlavou. Medvědi o vás většinou ztratí zájem.

Asi 1,5 hodiny jízdy autem od Dawson City po Dempster Highway nechvalně proslulé jakožto jedné z nejobtížnějších silnic v celé Severní Americe, najdete výchozí bod pro průzkum Tombstone Territorial Park. Jedná se o informační centrum a tábořiště poskytující komfort tekoucí vody, toalet a dostatkem dřeva na podpal.

Foto: Paper Clip (Geoff McDonald), Public domain, via Wikimedia Commons

Tombstone Territorial Park

Do vlastního parku se potom vydávají návštěvníci pěšky, případně na sněžnicích. I zde na vás čeká nádherná příroda, setkání s místní faunou v podobě losů, jelenů karibu, vlků nebo medvědů. V informačním centru zjistíte, které jednodenní treky jsou doporučovány, případně se zaregistrujete pro trek vícedenní. V parku není povinnost zůstávat na značených trasách a lidé mohou chodit kamkoliv. Je ale třeba mít na paměti, že nejste na procházce podél Labe.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Yukon
Dawson City

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz