Článek
Ryba fugu a její příbuzenstvo
Začněme tím, o čem většina lidí již asi slyšela. Ryba fugu, známá také jako čtverzubec, představuje v japonské kuchyni fascinující spojení kulinářského umění a potenciálně extrémního rizika. Několik druhů z této čeledi totiž obsahuje silný neurotoxin jménem tetrodotoxin, který je pro člověka smrtelný i v nepatrném množství.
Pouze speciálně vyškolení a licencovaní kuchaři smí tuto rybu připravovat, přičemž musejí s maximální precizností odstranit toxické části a zajistit tak bezpečnost strávníků. Protože ale náročnosti přípravy odpovídá i cena této pochoutky, pokouší se o ní také řada amatérských kuchařů. A právě z jejich řad se rekrutuje většina obětí.
Účinky tetrodotoxinu se objevují rychle, obvykle do 10 až 45 minut. Mezi první příznaky patří znecitlivění rtů a jazyka, následuje brnění po celém těle, závratě a celková slabost. Poté dochází k postupné paralýze, potížím s dýcháním, poklesu krevního tlaku a k srdečním arytmiím. Proti tetrodotoxinu neexistuje žádný známý protijed a léčba je proto pouze podpůrná. Lékaři se snaží udržet životní funkce a doufat, že toxin přestane působit dříve, než zápas o život pacienta prohrají.
Smrtelnou dávku toxinu přitom představují pouhé 2 mg. To je tedy fugu. Jakou má ale spojitost s nejoblíbenější dovolenkovou destinací českých turistů, tedy s Jadranem?

Ryby mohou narůst do úctyhodných rozměrů.
Seznamte se: čtverzubec stříbropásý
Čtverzubec stříbropásý je dalším zástupcem stejné čeledi jako fugu. I on je nechvalně známý kvůli obsahu tetrodotoxinu v těle. Jeho původní domovinou je Indický a Tichý oceán, stále patrnější globální změna klimatu však způsobuje, že se začíná šířit i do dalších oblastí světa. A ano, i do Středozemního moře.
Ve Středozemním moři představuje jakožto invazivní druh novou hrozbu pro místní ekosystémy. Teoreticky potom hrozí i to, že rybáři v Itálii nebo třeba v Chorvatsku, kteří s ním zatím nemají žádnou zkušenost, ho mohou považovat za neškodnou rybu a pokusit se jej připravit ke konzumaci. V takovém případě by „šlo do tuhého“.
V případě čtverzubce stříbropásého platí tedy to samé, jako v případě ryby fugu. Je to ale s tím rozdílem, že fugu byla v japonské kultuře známá již dlouho v minulosti a všichni vědí (alespoň teoreticky), co dokáže a jak s ní zacházet. V Evropě to neplatí. Nejde přitom jen o teorii, čtverzubec byl v minulých letech v Chorvatsku již skutečně vyloven, stejně jako v Izraeli, v Maroku, ve Španělsku nebo v Turecku. Přesto, že v dospělosti dorůstá velikosti až 40 cm, i malé ryby o délce 5 cm v sobě mají dostatečné množství jedu schopné usmrtit dospělého člověka.
Užitečný čtverzubec?
Je zajímavé, že i když může čtverzubec stříbropásý představovat potenciální riziko a je navíc invazivním druhem, dokáže být i užitečný. Jeho potravou jsou totiž shodou okolností další invazivní druhy, které pomáhá ve Středozemním moři redukovat.
Článek samozřejmě nemá vést k tomu, abyste si v létě na dovolené odmítali objednat v restauraci rybu, jde spíše o to demonstrovat, jak významně se životní prostředí mění a jaké nové výzvy nás mohou v brzké budoucnosti čekat.
Zdroje informací: https://zoom.iprima.cz/priroda/smrtici-ryba-chorvatsko-437545