Hlavní obsah
Cestování

Italská Elba není jen Napoleon, ale destinace pro rodinnou dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Hlavní město ostrova Elba Portoferrario

Malý italský ostrov Elba má většina lidí spojený s vyhnanstvím Napoleona Bonaparta. Jedná se však také o zajímavou destinaci pro aktivní rodinnou dovolenou.

Článek

Kde hledat ostrov Elba

Elba je jedním z tzv. Toskánských ostrovů v Ligurském moři. Od italské pevniny je asi 10 km daleko a na druhou stranu k francouzské Korsice je to 50 km. Ostrov má na délku 29 km a na šířku 18 km. Není tedy problém projet si celý ostrov za den autem.

Stejně jako ostatní ostrovy ve Středozemním moři, i Elba byla obydlená už ve starověku. Vystřídali se zde Etruskové, Řekové i Římané. Později ovládali ostrov Francouzi i Španělé. V roce 1814 sem byl přemístěn do svého exilu po prohrané bitvy u Lipska zmíněný Napoleon Bonaparte. V dnešní době patří Elba Itálii, a i když není oproti jiným italským regionům tak turisticky významná, i sem míří každoročně tisíce turistů. Rozhodně má svým návštěvníkům co nabídnout.

Foto: Pixabay

Letní romantika ostrova Elba

Co dělat na Elbě

Přijedete-li na Elbu v létě, nepochybně si budete chtít užít příjemný čas na místních plážích. Ostrov Elba má pobřeží o celkové délce 147 km. Na něm se pak nachází hned několik krásných pláží. Jmenovat můžeme například pláž di Cavoli na jižním pobřeží ostrova. Na délce 300 metrů je zde jemný bílý písek i pozvolný vstup do vody. Určitou nevýhodou je fakt, že pláž bývá často zaplněná a probíhají zde nejrůznější party, takže klidu si zde moc neužijete.

Další oceňovanou pláží je pláž Sansone, která je naopak na severu ostrova. Jedná se o pláž velmi fotogenickou. O křišťálově modrou vodu nepřijdete, místo písku jsou zde však oblázky. Třetí vyhledávanou pláží je Fetovaia. Její hlavní výhodou je kromě zlatého písku a již tradičně čisté vody také výhled na celkové panorama Punta di Fetovaia .

Foto: Pixabay

Přijedete?

Kromě koupání či potápění ale nabízí Elba také zajímavá historická místa. Tím prvním je samozřejmě dům Napoleona ve městě Portoferraio. Kromě něj zde najdete i starou medicejskou pevnost a také památky na římskou či etruskou dobu. Milovníci přírody jistě nevynechají návštěvu národního parku v okolí hory Monte Cappane s výškou 1019 metrů. Z jejího vrcholu, kam se můžete dostat i lanovkou, dokážete přehlédnout celý ostrov i jeho okolí. Vidět bude také italské pobřeží i Korsika.

Jak se na Elbu dostat

Na ostrov Elba míří trajekty z některých přístavů na italské pevnině, například z Livorna nebo z Neapole. Dostat se sem ale můžete i z Korsiky, konkrétně z Bastie. Podle toho, odkud pojedete, vám bude plavba trvat hodinu nebo dvě. Malá velikost ostrova, jeho hezké pláže s pozvolným vstupem do vody i historické zajímavosti dělají z ostrova Elba vhodný cíl dovolené i pro rodiny s dětmi. Až v létě nebudete kam vyrazit, vzpomeňte si na Elbu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz