Hlavní obsah

Komu v živočišné říši nadělila evoluce prakticky absolutní imunitu vůči opilosti a kocovině?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Sršeň: největší piják živočišné říše?

Konzumace alkoholu není pouze doménou nás lidí. Divoká zvířata alkohol konzumují v podobě zkvašeného ovoce ve chvíli, kdy potřebují kalorie. Končí potom ale dost neslavně. Neplatí to však pro všechny.

Článek

Zvířata a alkohol

Ovoce popadané na zem může samozřejmě snadno zkvasit a bude se produkovat etanol. Není problém najít si na internetu videa ukazující opilé slony, antilopy nebo ptáky. Zvířata ale alkohol a kvašené ovoce nekonzumují proto, aby se dostaly do nálady, ve skutečnosti to má hlubší smysl. Zkvašené potraviny jsou totiž pro zvířata velmi efektivním zdrojem energie. Ve skutečnosti má totiž etanol téměř dvojnásobný kalorický obsah v porovnání s cukrem. To koneckonců nejeden lidský milovník alkoholu ví dobře také. Problém je jen v tom, že tato energie má jisté vedlejší účinky…

Foto: Pixabay

Sršeň vyráží na tah? Není to vyloučeno, alkohol totiž znamená více energie, které není nikdy dost

Pro sršeň to neplatí

Výjimku z pravidla představuje sršeň východní. Proč? Jednoduše řečeno: tento hmyz může nasávat, jak se mu zlíbí, a nic se mu nestane. Kolik lidí by se asi po uvedení této informace rádo stalo sršní východní? Podívejme se ale na tuto „superschopnost“ sršně zcela vážně. Tento druh, na který můžeme narazit na mnoha místech Asie, Afriky i Evropy, má extrémně vysokou toleranci k alkoholu.

Jestliže většina obratlovců začíná mít problémy kdykoliv, když konzumuje cokoliv s obsahem etanolu vyšším než 4 procenta. Pro srovnání: sršeň zvládne až 80 procent. Čím to je? Vysvětlení je velice zajímavé. Odolnost sršní souvisí s tím, že v jejich tělech přebývají divoké kvasinky, předci námi využívaných pivovarských kvasinek. Kvasinky se tím chrání před nepřízní venkovních podmínek v chladných obdobích roku.

Aby šlo o oboustranně výhodný vztah, musí i kvasinky sršním něco poskytovat. To něco je fermentace ovoce, kterým se hmyz živí, což znamená více energie. A co víc, alkohol jim může pomáhat s vnitřní očistou. Hmyz ale proto musí mít takové geny, které mu umožňují alkohol tolerovat.

Opilost ano, ale krátká

Abychom byli přesní: sršně se samozřejmě opít mohou. Ve skutečnosti bylo při experimentu na 2000 jedinců opito osmdesátiprocentním alkoholem. Sršně poté nebyly schopné létat ani chodit, řada z nich ležela nehnutě na zádech. Jistě, to se stává i v lepších rodinách… Fascinující ale je, jak rychle se sršně zregenerovaly. Trvalo jim to jen několik minut a byly opět schopné normálně fungovat. Po kocovině nebylo ani památky.

Tak co, také závidíte sršním?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz